Kutyák keresik a hamis dvd-ket

2007.03.20. 11:22
Malajziában kutyákkal veszik fel a harcot a kalóz-dvd-k ellen, az amerikai moziszövetség két különlegesen kiképzett labradort adott kölcsön erre a célra az országnak. A kereskedelmi miniszter elismerte, hogy az új munkaerő hatékonyabb a rendőröknél.

Lucky és Flo, a két kalóz-dvd-k kiszagolására szakosodott kutya múlt héten állt munkába Malajzia legnagyobb repülőterén. A fekete labradorok első bevetésükön kevesebb mint tíz perc alatt találtak rá a raktárban tárolt ötven doboz között többek között egy hamis Jóbarátok-dvd-ket tartalmazó csomagra.

"A világon most először vetettek be kutyákat kalóz-dvd-k kiszúrására" - nyilatkozta Mike Ellis, az MPAA területi igazgatója. A labradorokat egy hónapra adta kölcsön az országnak az amerikai moziszövetség (Motion Picture Association of America, MPAA), kiképzésük 17 ezer dollárba, több mint hárommillió forintba került.

Drogok után polikarbonát

A kalózmásolatok és az eredetik között Lucky és Flo nem tud különbséget tenni, ehelyett a lemezek előállítására használt polikarbonátot szagolják ki a szállítmányokban, így lefüfelik a hatóságok elől dugdosott lemezeket. "Ahogy más kutyákat drogkeresésre tanítanak be, a két labrador a dvd-lemezek kiszagolását sajátította el" - mondta el Malajzia kereskedelmi minisztere, Shafie Apdal.

Ha a kutyák a tesztidőszakban beválnak, Malajzia saját labradorokat alkalmazna. A kereskedelmi miniszter azt már most elismerte, hogy a kutyák költséghatékonyabbak és gyorsabbak, mint a rendőrök.

Kína vezet, de Malajzia is élen jár

Az MPAA azt állítja, hogy tagjai 2006-ban 1,2 milliárd dollárt buktak a kalózok miatt. Szerintük Malajzia a világ egyik első számú dvd-hamisítója, és szerepel azon a harminchat országot felvonultató listán, amin a veszélyes szerzőijog-sértők szerepelnek.

Malajziában az elmúlt kétezer razzia során ötmillió kalóz-dvd-t foglaltak le, és 780 embert tartóztattak le. Az országból exportált másolatok egészen Dél-Afrikáig eljutnak, de az MPAA harminchatos listáját továbbra is Kína vezeti.