Márk
13 °C
28 °C

Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat

2006.11.06. 20:05
Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat; a nemzet színésze "mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles művészeti teljesítményéért" vehette át a bronzplakettet és a díszes oklevelet hétfőn, Budapesten.
A Kossuth-díjas művésznek Szántó György Tibor, a Maecenas-díj Bizottság titkára és Bacsó Péter filmrendező nyújtotta át a pénzjutalommal is járó elismerést. "Olyan katartikus nagy színész, mint Feri, csak nagy jellem lehet" - fogalmazott méltatásában Bacsó Péter, akivel Kállai Ferenc 1969-ben együtt forgatta A tanú című filmet. A Maecenas Könyvkiadó 1988-ban alapított elismerését olyan művészek és közéleti személyiségek kapják, akik "példaadó életművükkel" megkérdőjelezhetetlen tiszteletet vívtak ki maguknak. Az eddigi díjazottak között van Konrád György író, Darvas Iván színművész és Koncz Zsuzsa énekes is.

Bacsó Péter, Kállai "rendezője és barátja" felidézte 60 éves ismeretségüket és szólt arról, hogy Kállai Ferenc a színházakban eljátszotta a világirodalom legjelentősebb szerepeit. "Pelikán Józseffel a XX. század kisemberének archetípusát teremtette meg" - mondta Bacsó. A 81 éves ünnepelt a díjátadót követően arról beszélt, hogy A tanú című film tanúsága elért ugyan a "hányattatott magyar parlamentbe", de ott eddig "tökéletesen haszontalannak bizonyult". "Abban az atmoszférában, amelyet áraszt most magából a parlament, ha benn maradtam volna, most már nem élnék" - mondta a művész az 1985 és 1989 között országgyűlési képviselőségéről.

Az egykori honatya a mai belpolitikai helyzettel kapcsolatosan úgy fogalmazott: "nem a konstruktív gondolatok versengése folyik, amelynek eredményét lehetne látni az országban, hanem a hatalomvágynak olykor gusztustalan veszekedése". A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett művész, sok feledhetetlen szerep megformálója elmondta: egészségi állapota miatt új szerepekre nem készül az idei évadban, a közönség három budapesti előadásban láthatja őt a színpadon: a Néma revolverek városa, az Orfeusz alászáll és a Sok hűhó semmiért című darabban. Kállai Ferenc hozzátette: Sándor Pál Noé bárkája című új filmjében játszik egy szerepet, az alkotást a közelgő magyar filmszemlén mutatják be.