Meadow-ért az életben is rajonganak a Maffiózók

2006.06.25. 21:59
Jamie-Lynn DiScala 1981-ben látta meg a napvilágot, és 1999 óta alakítja a New Jersey-i maffiózó, Tony Soprano lányát, Meadow Sopranót a Maffiózók című, itthon az RTL Klubon, most a Cool tévén vetített sorozatban, amiből eddig dvd-n csak három évad jelent meg. A színésznővel Londonban beszélgettünk az omertáról és a sorozat befejezéséről.
A hatodik szezon épp most ért véget az HBO-n. Mi a helyzet a folytatással?

12 epizódot forgattunk ehhez az évadhoz, és három hét múlva kezdjük az "extra" vagy "bónusz" szezon munkálatait, ami 8 újabb epizódot jelent. Ezzel végleg lezárjuk a Maffiózók történetét.

Tényleg végleg búcsút intünk a Soprano családnak?


Klikk a képre!
David (David Chase, a sorozat kreátora) többször kijelentette korábban, hogy "ez lesz az utolsó szezon", de most nagyon eltökéltnek látszik. Ha engem kérdeznek, mindig azt mondom, hogy igen, ez az utolsó etap.

Láttad már az új forgatókönyveket? Mennyivel hamarabb kapjátok meg őket?

Nem, egy sort sem. Nem kényeztetnek el minket túlságosan az írók, csak napokkal a forgatás előtt kapjuk meg az új anyagot.

Mi az első dolog, amikor megkapod a forgatókönyvet?

Megnézem, hogy túlélem-e a részt. Volt egy belső forrásunk, akinek a nevét takarja a feledés jótékony homálya, és tőle már előre megtudhattuk, hogy ki fog távozni az adott szezonban. Mondjuk ha valaki már elég régóta nézi a sorozatot, akkor előre sejtheti, hogy kit fognak "kinyírni".

Van aki érinthetetlen?

Szerintem senki, még Tony sem. A gyerekek talán egy fokkal jobb helyzetben vannak, de ebben a világban senki nem érezheti magát biztonságban.

Mennyivel korábban tudtátok, hogy Dreának (Christopher barátnőjét alakító Drea de Matteónak) távoznia kell?

Egy pár nappal forgatás előtt kaptuk a hírt. Neki biztos szóltak már korábban, hogy felkészülhessen. Nehéz volt tőle megválni, hiszen 5 évadon át volt velünk, és eleve nem sok nő játszik a sorozatban.

Mi vár Meadow-ra az utolsó szezonban?


A kiírt Dreával
Meadow a hatodik szezonban hazaköltözik, és megpróbálja eldönteni, hogy orvosnak, vagy ügyvédnek tanuljon-e. Lehiggadt, és nem az az elkényeztetett kislány, akinek korábban megismerhettük. Szerintem a komoly nővé válás első lépéseit láthatjuk majd januártól, de ez csak az én tippem.

Nem emlékeztet Meadow egy kicsit Michael Corleonéra?

De, nagyon is. Meadow soha nem rejtette véka alá a véleményét a családi "üzletről", de tiszteletben tartja az omertát (a hallgatás törvénye a maffiában), és mindig hű marad a családhoz, még akkor is, ha ez áldozattal jár.

A karaktered egyszer kijelentette, hogy az apja munkája pontosan olyan, mint egy ügyvédé. Mennyire értesz egyet ezzel?

Nem fogok állást foglalni a maffiával kapcsolatban, mivel a magánéletben semmilyen kapcsolatban nem vagyok ezekkel az emberekkel. Amire szerintem Meadow gondolt az, hogy bármilyen foglalkozást nézünk is, gazemberekkel mindenütt találkozunk, és ezzel próbálja saját magát megnyugtatni az apja nem túl erkölcsös foglalkozása miatt. Tony nagyon fontos számára, talán a legfontosabb ember az életében, és meg kellett tanulnia együtt élni ezzel a kettősséggel.

Gondoltál már arra, hogy milyen lesz az utolsó forgatási nap?

Igen, nagyon sokszor. Nem szívesen persze, mert az ember az ilyen elkerülhetetlen dolgokat próbálja halogatni, míg csak tudja. Nem lesz könnyű búcsút inteni a stábnak, hiszen 1999 óta az életem szerves része lett a sorozat. Azonban visszatekintve a sikerekre és az elismerésekre melyeket a Sopranos kapott az elmúlt 7 évben, sokkal könnyebb a búcsú. "Csak a szépre emlékezem."

Milyen a kapcsolatod James Gandolfinivel és Edie Falco-val, sorozatbeli szüleiddel?

Nagyon jó. Úgy szeretem őket, mint családtagokat, nagyon sokat segítettek nekem a kezdetekben, és tudom, ha bármikor bármi problémám támadna, hozzájuk mindig bizalommal fordulhatok. Mivel soha nem jártam színiiskolába, amit tudok azt szinte csak nekik köszönhetem. De nem csak ezen a téren, hanem a magánéletben is példát mutattak nekem, és átsegítettek egy-két nehezebb időszakon.

A sorozat egyes epizódjait más és más rendezi. Milyen együtt dolgozni mondjuk Steve Buscemivel?

Nagyon jó! Mindenki élvezi, hogy ennyi rendezővel forgatunk, hiszen mindenkitől van mit tanulni. Steve-vel más volt persze, hiszen ő színészként is velünk volt, és a másik oldalról is jól ismerte a sorozatot.

Mennyire hagynak benneteket érvényesülni?

Nem sok utasítást kapunk, hiszen már olyan régóta játsszuk ezeket a figurákat, hogy nem is nagyon szorulunk rá. Jobban tudom, hogy mire hogy reagálna Meadow, mint egy rendező, aki most olvasta a forgatókönyvet. Technikai utasításokat persze kapunk.

Kedvenc epizódod?

Az első szezonban van egy olyan rész, amikor Tony és Meadow elmennek különféle egyetemeket megnézni. Ez az első alkalom, amikor apa és lánya igazán közel kerül egymáshoz, és nagyon élveztem, hogy Jim (James Gandolfini) szinte csak velem foglalkozott.

A magánéletedről nem nagyon szoktál beszélni. Annyit tudunk, hogy tavaly elváltál férjedtől A.J. DiScalától, aki menedzsered is volt egyben.

Nem mintha bármi takargatnivalóm lenne, de ez tényleg csak rám tartozik. Nagyon jó kapcsolatban élek valakivel, és ennyi.

Az autobiográfiádban nagyon nyíltan írsz az evészavarodról.

Maffiózók (részlet)
Meadow: Benne vagy a maffiában?
Tony: Én a szemétszállítással foglalkozom. Mindenki egyből rámfogja, hogy benne vagyok. Ez egy sztereotípia, és sért engem.
Nem sok titkolnivalóm van ezzel kapcsolatban, és a sorozat első két szezonjában mindenki láthatta, hogyan változik a súlyom. Igen, bulémiában szenvedtem, és ez majdnem a karrierembe került. Amikor megérkeztem a forgatásra 40 kilósan, David leült velem, és közölte, hogy ha nem változtatok a súlyomon, akkor másnak adja a szerepet. Másrészről azt remélem, hogy miután ilyen őszintén elmeséltem, hogy mivel jár ez a betegség, és én mit tettem a leküzdéséért, a hozzám hasonló lányok erőt merítenek majd belőle. A mai napig tagja vagyok egy evészavar ellen küzdő alapítványnak, előadásokat tartok, járom az országot, és emellett nyolc lányt személyesen is segítek a gyógyulásban.

Most már megeszed az olasz kajákat is?

Ajaj! Nagyon szeretek enni. Ezzel kapcsolatban van egy jó sztorim. A barátnőimmel vacsoráztunk egy kis olasz étteremben Brooklynban, és amikor fizetni akartam, a pincér szólt, hogy ne fáradjak: a pultnál ülő úr már rendezte a számlát. Odamentem hozzá, és mondtam, hogy nagyon kedves, meg minden, de nem fogadhatom el. Erre ő: "Dehogynem." Tovább erősködtem, ő meg csak mosolygott, de nem engedett. A hangokra felfigyelt az étterem tulajdonosa, aki félrevont, és csak ennyit mondott: "Kisasszony, ha az úr ki akarja fizetni a vacsoráját, akkor maga elfogadja. Érti?" Nagy nehezen leesett nekem is, megköszöntem, és távoztunk. Egy héttel később a fickó benne volt az újságokban, és nem a sportrovatban, ha érted.