Ödön
2 °C
11 °C

Sután is hódít a tévéről átírt Márai-mozi

2008.04.22. 13:42
A jeles színészgárdának köszönhetően a mozikban jól indult az Eszter hagyatéka. A filmre bőbeszédűen átírt Márai-művön azonban látszik, hogy tévéfilmnek készült tévéfilmes támogatással, a rendezői munkán meg azt követhetjük nyomon sokszor, hogy a producer most ült át először a direktori székbe. A debütálás után beszélgettünk a részletekről meg az aranyáras ORTT-támogatásról Sipos Józseffel, akit a film rendező, producer titulusai mellett forgatókönyvíróként is jegyeztek.

"Hogy miért én rendeztem? - kérdez vissza Sipos József a producerből lett elsőfilmes rendező, akinek az Eszter hagyatéka című tévéfilmje harmadik lett a budapesti mozik nézettségi listáján a film nyitó hétvégéjén. - Először is nem producernek tartom magam, hanem filmkészítőnek - kezd a válaszba. - Másodszor, miután megvettem a filmezési jogokat, nem találtam olyan társat, aki olyan elképzeléssel nyúlt volna a műhöz, ahogy én szerettem volna. Harmadszor, mert nekem volt üzenetem." Mikor a harmadik magyar Márai-adaptáció néhány megrendezetlen jelenetéről kérdezzük, annyit mond: "Ebben a pillanatban teljesen elégedett vagyok a munkámmal".

Főbb szerepben a producer

Sipos József a díszbemutatón

Ami biztos, hogy sok munkát bízott saját magára az ORTT-támogatást kapott producer a tévéfilmnek készült, majd filmre írt mozi stábjának kreatív részéből. A rendezői, produceri titulus mellett a Márai-regény forgatókönyvvé alakítását is maga végezte az operatőrrel, Gózon Franciscóval: "Ez adva volt, mert voltak elképzeléseim, hogy mit akarok üzenni. Tudtam kívülről a könyvet." Mikor a forgatókönyv hátrányairól (ismételt dialógusokról, hosszan felvezetett jelenetekről) kérdezzük, elmondja: "így is nagyon sokat húztunk, és 1,5 hónapig vágtuk a filmet. Egyszer csak úgy éreztük, hogy kész van." A filmkészítő még más munkáért is felel: "A fényelést is magam készítem Tóth Zsolt másodoperatőrrel, mert az operatőr elutazott". Egyébként a családja is kivette részét a filmkörüli tevékenységből: az egyik kisfia mellékszerepet kapott a filmben, a többi gyereke meg a virágot adta át az Urániában megrendezett díszbemutatón a színészeknek.

Téves pályázatok?

Míg a kreatív munka nagy részét egy ember végezte, a pénz több mint kétharmada is egy helyről, az ORTT-től érkezett. A film 180 millió összköltségvetésnek nagy részét, 128,8 milliót állta az Országos Rádió és Televízió Testület, ami annyiban meglepő, hogy ekkora pénzzel még nem támogatott a testület egy tévéfilmet sem, pláne, ha az moziba készül. Sipos 109,8 millió forintot kapott egyik alkalommal a szépirodalmi művek bemutatására készülő televíziós műsorszámok-kategóriában az Eszter hagyatékára, ahogy pár éve a szemlén debütáló Gyertyák csonkig égnek című filmjét is tévéfilmként támogatták összesen 40 millióval.

A producer egyébként rengeteg más projektjével is eredményesen pályázott az elmúlt években. "18 éve dolgozom producerként, kábé 200 televíziós műsort készítettem. A nevemmel jelzett műsoroknak csak 10 százaléka kötődik az ORTT-hez" - válaszolja kitérően, ami igaz, hisz a támogatásokat valóban csak 2004 óta kapja, így az azt megelőző 14 év változtatja az arányokat.

Az emigrációban meghalt írónak itthon különösen a jobboldali értelmiség körében van nagy respektje, a filmkészítő mégis MSZP-s javaslat alapján kapott a filmhez egyedi támogatásokat a testülettől: évekkel ezelőtt 10 millió forintot a Márai-regény megfilmesítési jogára, majd külön a filmre való átírásra 9 milliót. "Az elnökségi üléseken nem veszek részt, az ott zajló eseményekről nincsenek információim" - mondja erről.

Mikor arról faggatjuk, hogy honlap készítésére (5 millió a Leonardó című dokumentumfilmre, 14 millió a gyertyák csonkig égnekre dvd-készítéssel) és filmjog vásárlásra (Eszter hagyatékára 10 millió) hogy kapott pénzt egyedüliként az ORTT-történetében, ráadásul aranyárban, csak annyit mond: "Tudomásom szerint már korábban is nyújtott az ORTT támogatást hasonló céllal." Ennek a testület honlapján nem leltük nyomát. És hogy a producer miért nem mozifilmes pályázatra jelentkezik inkább, ha utóbbi filmjei mind a mozikban kötnek ki? "Köszönöm az ötletet, ha lesz következő filmtervem, mindenképpen pályázok az MMK-nál."

A film erénye a színészgárda

Az Eszter hagyatéka annyiban biztos feddhetetlen, hogy erénye az eredeti mű mellett a színészgárda. A 180 milliós költségvetésnek meg is kapták a 25 százalékát. "Ami különösen fontos, hogy különböző politikai szerepvállalású színészek dolgoznak egy filmben, és jól megférnek egymás mellett" - ismertette a bibliai képet a gárdáról Sipos. Egyenként le kellett ülnie egy-egy hosszabb elbeszélgetésre Törőcsik Marival, Cserhalmi Györggyel, Nagy-Kálózy Eszterrel, Eperjes Károllyal, hogy meggyőzze őket, vállalják el. Mert nem ismerték a szakmából. És hogy igazak-e a pletykák, hogy összeveszett a nyári forgatás alatt, után a főszereplőkkel? "Dehogy. Eszterrel csak szakmai vitánk volt a karakteréről, hogy mennyire legyen érzelmes. Gyuri pedig azért nem tudott jönni a vidéki bemutatókra, mert most műtötték."

Díszbemutató színészekkel - 2. galéria

A film 5319-es budapesti nézettsége tényleg kiemelkedő egy kamarafilmhez, pedig csak 7 kópián terjesztették, országszerte 10000-en nézték meg összesen 17 kópián. "Évek óta nem találkoztam ennyi csillogó szemmel, mint a vidéki találkozókon, ahogy Eszternek és Szilágyi Tibinek szorongatták a kezét - mondta erről a rendező-producer. - Boldogok voltak, és köszönték, hogy elkészült a film. Megértették az üzenetét." Hogy mi az üzenet? "Oda kéne figyelni az életünkre, mi irányítja a cselekedeteinket. Nem úgy kéne élni, mint az agárversenyen, ahol csak a nyúl után futnak. Eszter az életének egy adott pontján nem jól döntött, nem hallgatott a szívére, nem ment el a férfival, akit szeretett, és azért bűnhődik."

"A lényeg a szeretet, ahogy a nézők fogadják a filmet - válaszolja, mikor a közepes kritikákról kérdezzük. - És már külföldön is érdeklődnek a film után: hétfőn megyek Olaszországba az olasz forgalmazóval tárgyalni, ez már 100 százalék, hogy meglesz. A velencei meg a sanghaji fesztivál is jelezte, hogy érdeklődnek a film iránt."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?