16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Marilyn Monroe pornóval debütált?

2007.02.27. 17:29
Az internetre is felkerült az a film, amit sokan Marilyn Monroe pornófilmjének tartanak. Egy újonnan nyilvánosságra kerül FBI-dosszié tartalma is ezt erősíti meg, de az Index szerint nem a színésznő volt.

Az internetre is felkerült az az 1948 és 49 között készült film, amiben az FBI feltevése szerint az akkor huszonkét éves Marilyn Monroe, az ötvenes évek filmsztárja és szexszimbóluma szerepel. A hét perces pornófilm 1980-ban került elõször napvilágra, miután egy svéd fotós megtalálta, és képek jelentek meg belõle a Penthouse-ban és a Playboy különbözõ nyelvû kiadásaiban.

"A felvételen az elhunyt Marilyn Monroe látható, amint perverz aktust bonyolít le egy ismeretlen férfival" - olvasható a The Smoking Gunon nyilvánosságra hozott FBI-iratokban, amik újabb adalékkal szolgálnak a történethez. A jelentés szerint a film egyetlen kópiáját a tulajdonos vetítette le az FBI embereinek Marilyn halála után három évvel, 1965-ben, de az ügyet szigorúan titkosan kezelték.

Az eredetileg 16 mm-re forgatott filmben szereplõ nõ meglepõen pocakos és öreg ahhoz képest, hogy a később is karcsú Monroe ekkor csak 22 éves volt. Nemcsak a sminkje és frizurája nincs sehol a késõbbi Marilynétõl: a mellei nagyobbak és szétállóbbak, mint az ugyanekkor készült Tom Kelley által készített meztelen naptárfotókon, de ezt akár a plusz kilóknak is betudhatjuk. Ráadásul a mellek lógnak. (Ez sem feltétlenül kizáró ok, hisz a színésznő híres topless fotósorozatán magasra emelt kézzel pózol.)

A filmben elõször a nő vetkõzik, majd férfi partnere meglepi egy konnektorba dugható vibrátorral. A mai szemmel pornótörténeti kuriózumnak tûnõ tárgyat aztán használatban is láthatjuk. A szex késõbb élesben megy, közeliben mutatott behatolás viszont csak egy-két villanásnyira látszik a filmben, a két szereplő fazonigazítás kora előtti nemi szerveit is alig láthatjuk. A mai pornófilmekhez képest suta és inkább baráti hangulata volt a forgatásnak, például a 69-es pózt minden mozgás nélkül mutatják be, a film végén pedig cigarettáznak, és a Marylinre hasonlító nõ tálcán hozza be a szobába az italt, koccintanak, összeölelkeznek, és belemosolyognak a kamerába.


Marilyn vs. ál-Marilyn

Az FBI-dokumentum végén megjegyzik, hogy valójában nincs információjuk Marylin Monroe szereplésérõl az általuk látott pornófilmben, és hivatalosan máig nem erõsítették meg, de nem is cáfolták, hogy õ szerepel a felvételeken. "A hasonlóság szembetûnõ" - állapítja meg egy 1997-es levél, amiben az Amerikai Filmintézet egyik dolgozója azt is leírja, hogy a filmet elhelyezték az archívumukban, hogy a pornókutatók hozzáférhessenek. Korábban elõkerült egy másik film is, a The Apple knockers and the Coke, amirõl szintén azt hitték, hogy Marylin Monroe játszik benne a melleivel, egy almával és egy kólásüveggel. Errõl aztán bebizonyosodott, hogy valójában Arline Hunter látható benne. Az 1954-es playmate karrierje kedzetét arra építette, hogy hasonlít Marilyn Monroe-ra, majd a hatvanas években B-filmekben játszott hasonló karaktereket.

A beazonosítást nehezíti, hogy a Niagara és A szõkék elõnyben sztárszínésznõje több plasztikai mûtéten esett át, az orrát és az állát is átszabták 1948 után (a mûtétek idõpontjáról nincs pontos információ). Viszont Marilyn Monroe szereplése ellen szól a filmben szereplő nő kora és súlya mellett az, hogy az 1948-as A kóristalányokban a színésznőnek már szabályos a fogsora, míg az 1948-49-re tehető pornófilm misszionárius pózakor született elégedett mosoly nem tűnik annak. A közeli felvételen jól látszik, hogy a pornófilm szereplőjének van fülcimpája, Monroe-nak viszont le volt nőve. A film hitelességet alátámasztók ezzel szemben azzal érvelnek, hogy az 1948 elõtt kisebb szerepeket kapott csak mozifilmekben, filmes karrierje pedig csak az ötvenes évek elején indult be. Illetve, hogy a pornófilmet az ügynököknek bemutató informátor azt állította, hogy az egyetlen létezõ kópiáért Joseph Di Maggio, Marilyn második férje huszonötezer dollárt ajánlott fel, de a felvétel nem cserélt gazdát.  • Tippek
  • Hírek