A szemüveges titkosügynök esete a denevéremberrel

2005.10.13. 09:41
A kétszeres Oscar-díjas Michael Caine legenda. A legendával beszélgettünk telefonon arról, hogy miért sikerült ilyen jól az új Batman, milyen érzés szemüveges titkosügynököt játszani, és arról, miért nem lett jó a Jude Law-féle Alfie-remake. Interjú.

Szereti a képregényeket?

Michael Caine: Tudja, amikor én felnőttem, nem voltak képregények, mert háború volt és még papír se volt. Batmant először a tévében láttam, a sorozatban, és a moziban mindig volt szombat délelőtti matiné a gyerekeknek. Itt találkoztam először Supermannel, imádtam ezeket a vetítéseket. A Batmanben azt is élveztem, hogy egy ekkora szuperprodukcióban dolgozhatok, életemben először.

Ez az első Batman-film, amiért mindenki odavolt: a nézők imádták, a kritikusok dicsérték. Amikor felkérték a szerepre és elolvasta a forgatókönyvet, lehetett sejteni, hogy ekkora siker lesz?

Alfred, az inas
Alfred, az inas
MC: Igen, de nem is csak a forgatókönyv miatt, hanem a rendező, Christopher Nolan személye miatt is. Két filmjét láttam előtte, és mind a kettő tetszett. A Batman: Kezdődik!-ben nagyon kevés a CGI, kevés a speciális effekt. Manapság a kasszasikerek nagy része számítógéppel készül és a néző is pontosan tudja, hogy a bombasztikus látvány az utómunkák eredménye. Ebben a filmben Batman egy kampó segitségével jut fel az emeletesház tetejére, nem pedig valamilyen trükkel. A korábbi Batmanek mindig valamilyen csillogó-villogó világot mutattak be, míg itt minden olyan kemény, sötét, és mocskos volt - ez is nagyon tetszett az egészben. És természetesen maga a sztori is izgalmas: hogyan és miért lett Bruce Wayne-ből Batman?

Valahol azt nyilatkozta, hogy Alfred, az inas hangját egy őrmesterről mintázta, akivel még a katonaságban találkozott.

MC: Igen, húszéves koromban soroztak be, nagyon rég volt. De az ember soha nem felejti el az első parancsnokának a hangját. Rémisztő volt. Alfred a hangját kapta tőle - a forgatókönyvben Batman inasának nem volt kidolgozott, pontos háttértörténete, úgyhogy nekem kellett kitalálnom valamit. Az én verziómban Alfred egy volt SAS-tiszt, a brit elitkommandó volt embere, kemény fickó. Egy bevetésen megsebesül, és így találkozik Batman apjával, az orvossal. Kemény és hűséges embere lesz.

Nolan következő Batman-filmjeiben is láthatjuk.

MC: Igen, a következő a The Joker lesz, jövőre jön ki. Természetesen megint az inast játszom - nem akarok Batman lenni, túl nagy meló. (nevet) Christian Bale elképesztő jó volt a szerepben. Éppen most láttam vele egy filmet, aminek a főszerepét borzasztó soványan játszotta el. Ezután a film után forgatta le a Batmant. Emlékszem, amikor besétált az első közös forgatásunkra, és olyan volt, mint Arnold Schwarzenegger. Rendkívül komolyan veszi a munkáját, jó volt vele együtt dolgozni. Azt is mondhatom, hogy barátok lettünk. Láttam őt korábbi filmekben is, de a Batman előtt sose találkoztunk. Józan fickó, kedves és közvetlen.

Hetvenkét éves. Mire büszkébb: arra, hogy ma Sir Michael Caine-nek hívják vagy arra, hogy Ön volt az első szemüveges akcióhős, Harry Palmer?

MC: (nevet) Azt hiszem, a Sir Michael Caine-re. Tudja, elég egyszerű feltenni egy szemüveget, nem nagy szám. Az egész szemüveg-dolog onnan jött, hogy amikor jóbarátom, Sean Connery James Bondot játszotta és hatalmas sikere lett, attól rettegett, hogy a nézők számára örökre megmarad Bondnak. Amikor megcsináltuk a Harry Palmer-filmeket, arra gondoltam: ha vége a sorozatnak, egyszerűen csak leveszem a szemüveget és kibújok Harry Palmer bőréből. A szemüveg engem védett, és bejött.

Mit gondol azokról a remake-ekről, amiket a régi filmjeiből csináltak? Get Carter, Az olasz meló, Alfie...

Caine mint Harry Palmer
Caine mint Harry Palmer
MC: Az olasz meló remake-je nagy siker lett, tudom. Az a poén, hogy én is csináltam remake-eket: Marlon Brando és David Niven 1964-es Bedtime Story-ját például Dirty Rotten Scoundrels címen forgattuk újra Steve Martinnal. Az a titka, hogy nem szabad nagy sikereket újraforgatni, mert a hatalmas elvárásba könnyen beletörhet az ember bicskája. A The Quiet American is remake volt, az eredetijére viszont a kutya se emlékszik, mert megbukott, csakúgy, mint a Bedtime Story. Ez a jótanácsom: csak bukott filmeket remake-eljetek. Ez volt a baj az új Get Carterrel és az Alfie-val: mind a kettő jól megcsinált sikerfilm volt a maga idejében és az új változat nem váltotta be a régiek ígéretét.

A pletyka szerint Michael Caine a hatvanas években 2 üveg vodkát és 80 cigarettát fogyasztott naponta. Hogyan él manapság?

MC: (nevet) Csak vörösbort iszom és azt is a vacsorám mellé. Azért a pontosság kedvéért: 1 üveg vodka volt az és csak napi 40 cigi, úgy látszik idővel ez is inflálódott... Szerettem a vodkát. A pályám elején, amikor filmszínész lettem, borzasztó stresszes volt az életem. Hatalmas felelősség nyomta a vállamat és azért ittam, mert azt gondoltam, ez segíthet oldódni kicsit.

Min dolgozik mostanában?

MC: Most éppen kivettem egy év szabadságot, pihenek. Kerestem valamit, amit szívesen eljátszanék és találtam is egy kis szerepet. Alfonso Cuarón, aki az Y tu mamá tambiént is rendezte, új filmre készül - ez lesz a The Children of Men. Futurisztikus mozi lesz, a 2020-as években játszódik majd. Két nagyszerű színész lesz a partnerem: Julianne Moore és Clive Owen. Nem ismerem őket személyesen és nagyon várom, hogy együtt dolgozhassunk. Szándékosan kis szerepet kerestem egyébként; legutóbb a The Quiet Americanben volt főszerepem, és teljesen kikészültem a nagy munkában. (nevet) Januárban pedig újra Christopher Nolannel forgatok. A film címe The Prestige lesz, és két gyilkoshajlamú bűvészről szól, Christian Bale-lel és Hugh Jackmannel a főbb szerepekben. Nagyon jó a forgatókönyv, én leszek az a fickó, aki kidolgozza nekik a bűvésztrükköket. Ezután pedig, ha Christian kipihente magát, jöhet a következő Batman.

Mi történhet még Alfreddal, az inassal a következő részekben?

MC: Hú, hát nem tudom. Az biztos, hogy tetszett nekik, amit az előzőben csináltam, különben nem hívtak volna vissza. Bár láttam egy részt az új forgatókönyvből, ahol Batman beöltözteti Alfredet Batmannek, hogy eltereljék a gonoszok figyelmét. Tessék, mégis csak én leszek Batman - egy kis időre. Biztos vagyok benne, hogy ez az öltöztetős jelenet tele lesz poénokkal, hiszen én jóval nagyobb darab vagyok, mint Christian és valahogy bele kell férnem az ő Batman-jelmezébe...

És a Batmobil? Soha nem akarta vezetni egy kicsit?

Get Carter, 1971
Get Carter, 1971
MC: Á, dehogy, túl bonyolult lenne. Láttam, mennyire nehéz ügy. Tudnia kell rólam, hogy nem vagyok nagy autós - úgyis sofőröm van. Vezetni se tanultam meg ötvenéves koromig, ekkor költöztem Los Angeles-be, ahol lehetetlenség autó nélkül meglenni. Londonban nőttem fel az ötvenes években, és akkor nem is volt még senkinek se kocsija. Ha akarnék se tudnék vezetni itt Angliában: nincsenek rendes utaink, képtelenség. London pedig egy autósnak elviselhetetlen.

Londonban él?

MC: Nem, nem, az otthonom Surrey megyében van, Box Hill környékén. Itt van a házam, benne az irodám, most is innen beszélgetünk. Ha nem dolgozom, kertészkedem, főzőcskézek, vagy éppen írok, az önéletrajzomon dolgozom. Sokat utazom, de szeretek itthon lenni, a házamban: zenéket veszek fel, filmezem a kertemet, saját dvd-ket vágok össze magamnak, jól elmegy az idő az ilyesmivel. Egy időben volt egy étteremláncom, hat-hét évvel ezelőtt, de megszabadultam tőlük, amikor túl komoly üzlet lett az egész. Szórakozásnak indult - imádok főzni -, de aztán egyszercsak különböző meetingeken találtam magam igazgatók és főkönyvelők között, és hamar eluntam magam. Eladtam az egészet az üzlettársamnak és újra az vagyok, aki vagyok: színész, aki a szabadidejében szeret főzni és kertészkedni.

A Batman: Kezdődik! és a 8 lemezes Batman antológia november 15-étől kapható a boltokban.