Zuzmara János, az álmagyar botrányfilmes

2006.02.28. 15:45
A világ legnagyobb rövidfilmfesztiválján, Melbourne-ben egy angol rendező újravágott filmmel és Janos Zuzmara néven indult, írja a The Age.
Janos Zuzmara Snakepit című kisfilmjét kizárták a fesztiválról. A közönség vetítés közben vette észre, hogy ezt két éve, az ausztrál moziközpontban már látták, csak akkor egészestés dokumentumfilm volt, Snakeman címmel. A fesztivál szabályzata szerint a már bemutatott filmeket, mégha kisfilmmé is vágták, nem indíthatják.


Részlet a Snakemanből és a Snakepitből
A programban ráadásul egy fiatal magyar rendező filmjeként harangozták be az alkotást, de mikor a szervezők felhívták Zuzmarát, és magyarul szóltak a telefonba, a rendező elismerte, hogy nehézségei vannak ezzel a nyelvvel. A neve John Inglis, és angol származású.

"Ez egy másik film, mert újravágtam" - mondta a Snakepit és a Snakeman közös rendezője. Az eredeti film egy vicces dokumentumfilm a kígyóimádó Federico Rossignoliasról. Ezt Inglis 2004-ben diákként készítette. Az ausztrál filmszövetség adatbázisában úgy szerepel, hogy a szerzői jog a Victorian College of the Arts főiskola tulajdonában van, nem a rendezőjében, és már csak ezért sem nevezhette volna a kisfilmes verzióját a versenyprogramba.