Gothár Bringása Holywoodban

2004.11.03. 10:11
Gothár Péter Sam Mendes Amerikai Szépségének alapján készült filmjét, a Magyar Szépséget soha nem mutatták be a mozik. Egyik szereplőjét, Fenyő Ivánt viszont az Oscar-díjas Mendes beválogatta új filmjébe, a Jarheadbe.
Fenyő Iván, a budapesti Katona József Színház tagja nagy költségvetésű hollywoodi filmben szerepel. Sam Mendes következő rendezésében a Jarheadben fontos mellékszerepet játszik - értesült a Népszabadság. A Jarhead főszereplői: a Donnie Darkóban és Holnaputánban szereplő Jake Gyllenhaal, valamint a Collateralban játszó Jamie Foxx.

Fotó - Szilágyi Lenke
Fenyő Iván
A film Anthony Swofford tengerészgyalogos Öböl-háborúról szóló memoárját dolgozza föl. Jarheadnek az amerikai tengerészgyalogosok hívják magukat. A készülő mozi premierje a hírek szerint 2005-ben, esetleg 2006 elején lesz.

Fenyő Iván a szerződését betartva a forgatás végéig nem nyilatkozhat a szerepéről. 2003-ban végzett a színművészeti egyetemen Máté Gábor osztályában. Most kezdte második évadját a Katona József Színházban. A Magyar szépség című filmben a Bringást alakította, de Gothár Péter filmjét csak a Duna TV-ben láthatta a hazai közönség, a mozik nem mutatták be.

A Jarhead rendezője készítette Gothár filmjének eredeti változatát, az Amerikai szépséget. Az öt Oscar-díjat nyert film azért jöhetett létre, mert Mendes színházi Kabaré-rendezésére felfigyelt Steven Spielberg, és felajánlotta az akkor színházi rendezőként jegyzett Mendesnek az American Beauty forgatókönyvét. Amúgy Mendes nevéhez kötődik A kárhozat útja című film is, amelyben Tom Hankset, Paul Newmant, Jude Law-t, Jennifer Jason Leigh-t és Stanley Tuccit látható.