Vidéken vették igazán Koltai humorát

2007.10.26. 14:14
Vidéken nézték legtöbben az első héten a Megy a gőzöst, aminek a bemutatójára szokatlan kampányt rendeztek: kamu-Ősanyával, sertéshús-reklámmal és online marketinggel igyekeztek felhívni rá a figyelmet. Végül az első héten 63 ezer nézőt gyűjtött be az új Koltai-vígjáték, ami az első hétvégéjével 1989 óta a 20. legnézettebb magyar film lett.

"7 nap, 70.000 néző! Ennyien váltottak jegyet a díszvonatra, mely a Barcikai Ősanyával indult országos körútra" - kaptunk ma sajtóközleményt a Megy a Gőzös producerétől, Koltai Róbert fiától, P. Koltai Gábortól. Ennél viszont valamivel kevesebbet mutatnak a filmet forgalmazó Budapest Film adatai, az első héten az egész országban 63 625-en látták.

"Az elővetítéseket és a díszbemutatókat is beleszámoltuk, nameg kerekítettünk kicsit - mondta a producer a különbségről. - A díszbemutatók nagy része a premier utáni időszakban volt, és ilyet szinte minden városban tartottunk, ahol megy a film. Azt gondoltuk, hogy nem hazudunk azzal, ha hetvenezret mondunk."

A forgalmazó még százezer nézőt vár

"Várakozás felett teljesített a Megy a Gőzös - értékelte az első hetet Csurdi Gábor, a Budapest Film forgalmazási igazgatója. - Pedig idén a magyar filmek nem igazán futottak. Talán az egyetlen kivétel az S.O.S. szerelem. Ez alapján nem tartjuk kizártnak, hogy a 150-200 ezres nézőszámot is eléri."

Csurdi még kiemelte, hogy "vidéken nagyon erősen ment a film, ott több kópiával is vetítettük, 11-gyel Budapesten, 16-tal vidéken". A nézőszámnak szerinte jót tett a hosszú hétvége, a filmet hétfőn látták a legtöbben, 17 ezren. "Máskülönben ezen a napon általában visszaesik a nézettség". A forgalmazási igazgató a kampány költségéről nem árult el adatot, de megjegyezte: "maximalizáltuk a lehetőségeket".

A huszadik legnézettebb

A 27 ezres budapesti nézőszám azért még elmarad a Miniszter félrelép 86 ezres első fővárosi hetétől, és az év legnézettebb magyar filmjének, az S.O.S. szerelemnek sem sikerült a nyomába érni, a magyar randigurut itt egy hét alatt 42 ezren látták. A tavalyi slágerfilmek, a Szabadság, szerelem és a Csak szex és más semmi is jobb budapesti héttel indítottak, 65 ezer és 30 ezer nézővel, ráadásul Goda Kriszta vígjátéka csak később indult be. Viszont az új vígjáték jobban ment, mint Koltai két előző filmje: a gyengén startoló Világszám hétezer, a Csocsó 15 ezer nézőt gyűjtött be a fővárosban egy hét alatt.

Összesítettben a huszadik legnézettebb magyar film lett a Megy a gőzös 89 óta az első budapesti hétvégék alapján. A listát az Üvegtigris második része vezeti 49 ezer nézővel, és két régebbi Koltai-film is szerepel rajta: A miniszter félrelép a második 42 ezerrel, és az Ámbár tanár úr 18 ezerrel a tizedik.

Az amerikai vígjátékok lecsúsztak ezen a héten

Ezzel a Megy a gőzös a hétvégi országos, és az egy hetes budapesti összesítésben is az első helyet szerezte meg. Meglepetésre a hét vígjátékaként várt Superbad a múlt csütörtöki premier után egy héttel csak a fővárosi lista nyolcadik helyét szerezte meg. A második helyre a már két hete vetített Stardust című fantasy futott be 16 ezer nézővel. Majdnem ötezerrel maradt le mögötte Jodie Foster bosszúmozija, A másik én, a negyedik helyen végzett a Felkoppintva című vígjáték, az ötödiken Milla Jovovich zombifilmje, A kaptár 3.

Premier előtti vetítéseken A Bourne-ultimátumot már majdnem ötezren látták, és ezzel megcsípte a tizedik helyet. Eggyel előtte végzett Koltai Lajos Estéje, ami az amnéziás ügynöknél 32-vel több nézőt szerzett.