Négymilliárd dolláros nyár az amerikai mozikban

2004.09.06. 11:29
A hollywoodi stúdiók rekordbevételt kaszáltak ezen a nyáron. Az AP összefoglalója.
Bár a moziba járók száma kicsit kevesebb volt ezen a nyáron, mint 2003-ban, a bevételeket tekintve Michael Moore Bush-ellenes dokumentumfilmje és egy nyárvégi sportvígjáték meglepő sikere végül beállította a csaknem négymilliárdos rekordot.

Folytassa

A Fahrenheit 9/11 és a Ben Stiller főszereplésével készült Dodgeball egyenként több mint százmillió dollárt hozott készítőinek. A 2004-es nyár a folytatásoké volt: nagy sikerrel ment a Shrek 2, a Pókember 2, a legújabb Harry Potter és a Bourne-rejtély második része, a Bourne-csapda is. A kasszasikereken kívül a drágább jegyáraknak is köszönhető a különlegesen magas, háromszázalékos bevételemelkedés.

Will Smith ezen a nyáron az Én, a robottal tarolt. A New York-i jégkorszakra is sokan voltak kiváncsiak, így a Holnapután is elérte a bűvös százmilliós határt, csakúgy, mint M. Night Shyamalan tizenkilencedik században játszódó thrillerje, A falu és a Brad Pitt főszereplésével készült Trója. Tom Cruise és a Collateral: A halál záloga is jól szerepelt, de hatalmasat bukott a Macskanő Halle Berryvel vagy Kate Hudson legújabb érzelmes vígjátéka, a Raising Helen.

Mindenféle

Paul Dergarabedian, az Exhibitor Relations szakértője elégedetten nyilatkozott a négymiliárdos nyárról: "Jó kis nyár volt. Voltak szuperprodukciók, nagyszerű dokumentumfilmek, és a jó függetlenfilmek sem hiányoztak. Mindenféle film jelen volt a mozikban. És a nézőknek éppen erre van szükségük: a választás lehetőségére. Ha ezen a nyáron valaki nem talált ízlésének megfelelő filmet, annak fel kéne hagynia a moziba járással."