Dvd-re kerülhetnek a régi magyar filmek

2006.08.30. 11:52
A rendszerváltás előtti időszak állami gyártásban készült magyar filmjei a Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek, írja a Népszabadság. A tervek szerint októberben írják ki a pályázatot, amin filmes szervezetek pályázhatnak az egymilliárd forintra becsült filmvagyon egyes darabjainak forgalmazására. A kormány ma határoz az ezt szabályzó rendeletről.
A rendelet több száz filmet érint, ezek egy része a Moképé, de az újabban készült filmek némelyike az azokat gyártó egyéb stúdiók tulajdona. Ezeket a cégeket hátrányosan érinti, ha elesnek a filmek forgalmazásától. Ők eddig főleg a televíziós sugárzási jogok révén jutottak bevételhez. A most tárgyalt rendelet azt is meghatározza, hogy ezek a cégek még mennyi ideig forgalmazhatják a filmeket. A határidő lejártával a jogok a Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek.

A filmarchívum szerepe

Az államosított filmgyártás alatt leforgatott filmvagyon továbbra is az állam tulajdonát képezi majd, a jogokat kezelő Nemzeti Filmarchívumnál a tekercsek tárolására és állapotuk megőrzésére is felügyelnek. A Gyürey Vera által vezetett filmarchívum eddig is foglalkozott régi filmek forgalmazásával, de ősztől filmes szervezetek is pályázhatnak a terjesztésre, aminek fejében jogdíjat kell fizetniük. Így a régi mozik dvd-n a boltok és a videotékák polcaira kerülhetnek, és tévében is bemutathatják majd őket, akár külföldön is.

Ábel és Árvácska

A Mokép eddig is foglalkozott régi filmek forgalmazásával, augusztusban adták ki például dvd-n Árvácska szívfacsaró történetét, vagy a '66-os Dalfesztivált, és szeptemberben jön az Ábel a rengetegben. Az új viszonyok között viszont át kell szervezni a céget, ami az idei évben máris 31 milliós veszteséget könyvelhetett el. A Mokép átalakítását Erdélyi István felügyeli, a Nemzeti Filmlaboratórium vezetője. A jelenleg az ÁPV Zrt. tulajdonában álló Mokép a kor követelményeinek megfelelően az online filmterjesztés felé is kacsintgat.