Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A közönségfilmeket és a művészfilmeket elkülönítette az MMK

2006.07.07. 15:38
Öt közönségfilmet, többek között a Hippolytot jegyző Kabay Barna új filmjét, a Macskafogó 2-t, vagy A kis Vukot és négy művészfilmet támogat idén az MMK a játékfilmes keretből. A Játékfilmes szakkollégium összesen 507 millió forintot ítélt meg az erre érdemesnek tartott filmtervekre a június 8-án lezárult Szelektív játékfilm-gyártási pályázaton.
Idén először a szakkollégium külön kezelte a magas nézőszámot hozó közönségfilmeket és a kevesebb nézettséggel kecsegtető, de magas kulturális értéket képviselő művészfilmeket.

A közönségfilmek között a két legnagyobb tételt, 75-75 millió forintot két egészestés rajzfilm kapta. A Ternovszky Béla rendezésében készülő Macskafogó 2 és Gát György A kis Vuk című rajzfilmje egyaránt 50 millió nem visszatérítendő és 25 millió forint visszatérítendő támogatást kapott.

A további támogatottak között szerepel a Meseautó és a Hippolyt remakeket is jegyző Kabay Barna A kölcsönkért kastély című filmje 20 milliós visszatérítendő támogatással, valamint a Tibor vagyok, de hódítani akarok rendezőjének Last Minute című filmje összesen 50 millió forinttal. Herendi Gábor a Valami Amerika és a Magyar vándor után Vaxerelem címmel rendez filmet, amire 50 milliót ítélt meg a Közönségfilmes Szakkollégium. A film a művészfilmes keretben is szerepel, ennek indoklása, hogy a produkció az MMK különkeretéből plusz 50 millió forintot kapott.

A művészfilmek közül a legnagyobb összeget az eddig főleg tévéfilmeket rendező Paczolay Béla Kalandorok című filmterve kapta, 80 millió forintot. 62 millió forintos támogatásban részesült Szőke András Hasutasok című filmje, az Inforgnál készülő Bahrtalo! - Jó szerencsét! 40 milliót kapott, míg Faur Anna Lányok című filmjének 5 milliót ítélt meg a szakkollégium. A művészfilmekről Szabó B. István, Szeredás András, Podmaniczky Szilárd, B. Marton Frigyes és Balázs Attila döntöttek.

A közönségfilmes támogatásokat a Gelencsér Gábor vezette szakkollégium tagjai, Böjte József, Kövesdi Gábor, Varró Attila és Müller Péter Sziámi ítélték meg.

Az MMK olyan filmtervekre várt pályázatokat, amiknek a forgatása még nem kezdődött meg, és a nyerteseknek 2007 május 31-ig el kell elkészülniük a filmjeikkel. A pályázaton csak legalább 70 perc hosszú, 35 mm-es játékfilmek, vagy egészestés animációsfilmek vehettek részt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?