Judit
3 °C
7 °C

Monroe nem akart meghalni

2005.08.08. 08:44
Néhány nappal halála előtt Marilyn Monroe nem tűnt úgy, mint aki az öngyilkosságot fontolgatta. Éppen ellenkezőleg: konkrét tervei voltak a jövőre nézve - legalábbis ezt tanúsítják azok a felvételek, amiket pszichiátere készített találkozójukról. A bizalmas beszélgetésből az is kiderül: Monroe lefeküdt egy másik híres hollywoodi színésznővel, Joan Crawforddal. A titkos szalagokat a színésznő halála után meghallgatta az akkori kerületi ügyész asszisztense, az ő feljegyzéseit szivárogtatta most ki a Los Angeles Times.

Amikor 1962 augusztusában holtan találták a harminchat éves Monroe-t, a kerületi ügyész asszisztense, John Miner, a nyomozás során felkereste a színésznő pszichiáterét is, Dr. Ralph Greensont. Greenson beleegyezett, hogy megmutassa Minernek a felvételeket, de csak azzal a feltétellel, ha soha nem hozza nyilvánosságra tartalmukat.

A Los Angeles Times cikke szerint Miner "részletes" és "szinte szó szerinti" jegyzeteket készített Monroe és a pszichiáter beszélgetéséről, és csak Greenson halála után szegte meg hallgatási fogadalmát. Döntésében fontos szerepet játszott, hogy néhány életrajzíró megvádolta Greensont: köze lehetett Monroe halálához.

Shakespeare

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
néhány héttel a halála előtt

Miner feljegyzései szerint Marilyn Monroe leghőbb vágya az Oscar-díj elnyerése volt, Clark Gable-t apjaként szerette, és arról álmodott, hogy végre elismerjék színészi képességeit: a felvételeken arról beszél, hogy éppen ezért Shakespeare-darabokban is szeretné kipróbálni magát. Amerika szexszimbóluma őszintén beszámolt pszichiáterének a Joe DiMaggio baseballsztárral és Arthur Miller drámaíróval kötött házasságai kudarcáról is.

Monroe elmeséli azt is, hogyan ácsorgott meztelenül egy hatalmas tükör előtt azt kutatva, milyen is az a test, ami lenyűgözi az egész világot. "A melleim már lógnak egy kicsit, de a derekam nem rossz, és még mindig a fenekem a legjobb" - közölte pszichiáterével.

"Ön az egyetlen, aki valaha is tudni fogja Marilyn Monroe legféltettebb, legtitkosabb gondolatait" - mondta a színésznő Greensonnak. "Teljesen megbízom önben és tudom, hogy egy léleknek sem fogja továbbadni, amit mondok önnek" - tette hozzá.

Beöntés

Miner szerint bárki, aki elolvassa a feljegyzéseit, láthatja, hogy "szó sem lehetett öngyilkosságról. Nagyon pontos tervei voltak, tudta, mit akar. Tanára, Lee Strasberg azt mondta neki, hogy szerinte megvan benne a tehetség, hogy Shakespeare-szerepeket játsszon, és Marilynt teljesen lázba hozta az ötlet" - idézte Minert a Los Angeles Times.

Joan Crawford
Joan Crawford

A hivatalos verzió szerint Monroe halálát gyógyszertúladagolás okozta, és "lehetséges öngyilkosságként" zárták le az ügyet. Miner azonban már akkor hangoztatta, hogy nem zárható ki idegenkezűség sem: valaki altatót adhatott be neki, majd a több mint harminc Nembutal tablettát vízzel higítva, beöntéssel juttathatta az öntudatlan Monroe szervezetébe.

A titkos felvételeken szó esett Marilyn Monroe és egy másik hollywoodi legenda, Joan Crawford egyéjszakás kalandjáról is. "Amikor legközelebb találkoztunk, még egy menetet akart, de én kerek-perec megmondtam neki, hogy annyira nem élveztem nővel a szexet. Ettől kezdve nagyon ellenséges volt velem" - magyarázta Monroe Greensonnak.

Új frizura

Amerika leghíresebb szexszimbóluma összesen harminc filmben szerepelt, de az utolsót, a Something's Got to Give című romantikus vígjátékot már nem tudta befejezni. Sorozatos késéseiért a rendező, a magyar származású George Cukor 1962. júniusában kirúgta.

Filmbeli partnere, Dean Martin, nem volt hajlandó mással leforgatni a filmet, úgyhogy Monroe-t visszavették a produkcióba, de a színésznő augusztus 5-én meghalt. A filmből összesen 37 perc készült el. Ezt a 37 percet a megmaradt filmanyagból vágták össze és 2001-ben hozták nyilvánosságra. A felvételeken egy jókedvű, fiatalosabb frizurát viselő Marilynt látni.

Utolsó befejezett filmje, az 1960-ban forgatott Kallódó emberek Clark Gable-lel és Montgomery Clifttel, világsiker lett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?