Monroe nem akart meghalni

2005.08.08. 08:44
Néhány nappal halála előtt Marilyn Monroe nem tűnt úgy, mint aki az öngyilkosságot fontolgatta. Éppen ellenkezőleg: konkrét tervei voltak a jövőre nézve - legalábbis ezt tanúsítják azok a felvételek, amiket pszichiátere készített találkozójukról. A bizalmas beszélgetésből az is kiderül: Monroe lefeküdt egy másik híres hollywoodi színésznővel, Joan Crawforddal. A titkos szalagokat a színésznő halála után meghallgatta az akkori kerületi ügyész asszisztense, az ő feljegyzéseit szivárogtatta most ki a Los Angeles Times.

Amikor 1962 augusztusában holtan találták a harminchat éves Monroe-t, a kerületi ügyész asszisztense, John Miner, a nyomozás során felkereste a színésznő pszichiáterét is, Dr. Ralph Greensont. Greenson beleegyezett, hogy megmutassa Minernek a felvételeket, de csak azzal a feltétellel, ha soha nem hozza nyilvánosságra tartalmukat.

A Los Angeles Times cikke szerint Miner "részletes" és "szinte szó szerinti" jegyzeteket készített Monroe és a pszichiáter beszélgetéséről, és csak Greenson halála után szegte meg hallgatási fogadalmát. Döntésében fontos szerepet játszott, hogy néhány életrajzíró megvádolta Greensont: köze lehetett Monroe halálához.

Shakespeare

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
néhány héttel a halála előtt

Miner feljegyzései szerint Marilyn Monroe leghőbb vágya az Oscar-díj elnyerése volt, Clark Gable-t apjaként szerette, és arról álmodott, hogy végre elismerjék színészi képességeit: a felvételeken arról beszél, hogy éppen ezért Shakespeare-darabokban is szeretné kipróbálni magát. Amerika szexszimbóluma őszintén beszámolt pszichiáterének a Joe DiMaggio baseballsztárral és Arthur Miller drámaíróval kötött házasságai kudarcáról is.

Monroe elmeséli azt is, hogyan ácsorgott meztelenül egy hatalmas tükör előtt azt kutatva, milyen is az a test, ami lenyűgözi az egész világot. "A melleim már lógnak egy kicsit, de a derekam nem rossz, és még mindig a fenekem a legjobb" - közölte pszichiáterével.

"Ön az egyetlen, aki valaha is tudni fogja Marilyn Monroe legféltettebb, legtitkosabb gondolatait" - mondta a színésznő Greensonnak. "Teljesen megbízom önben és tudom, hogy egy léleknek sem fogja továbbadni, amit mondok önnek" - tette hozzá.

Beöntés

Miner szerint bárki, aki elolvassa a feljegyzéseit, láthatja, hogy "szó sem lehetett öngyilkosságról. Nagyon pontos tervei voltak, tudta, mit akar. Tanára, Lee Strasberg azt mondta neki, hogy szerinte megvan benne a tehetség, hogy Shakespeare-szerepeket játsszon, és Marilynt teljesen lázba hozta az ötlet" - idézte Minert a Los Angeles Times.

Joan Crawford
Joan Crawford

A hivatalos verzió szerint Monroe halálát gyógyszertúladagolás okozta, és "lehetséges öngyilkosságként" zárták le az ügyet. Miner azonban már akkor hangoztatta, hogy nem zárható ki idegenkezűség sem: valaki altatót adhatott be neki, majd a több mint harminc Nembutal tablettát vízzel higítva, beöntéssel juttathatta az öntudatlan Monroe szervezetébe.

A titkos felvételeken szó esett Marilyn Monroe és egy másik hollywoodi legenda, Joan Crawford egyéjszakás kalandjáról is. "Amikor legközelebb találkoztunk, még egy menetet akart, de én kerek-perec megmondtam neki, hogy annyira nem élveztem nővel a szexet. Ettől kezdve nagyon ellenséges volt velem" - magyarázta Monroe Greensonnak.

Új frizura

Amerika leghíresebb szexszimbóluma összesen harminc filmben szerepelt, de az utolsót, a Something's Got to Give című romantikus vígjátékot már nem tudta befejezni. Sorozatos késéseiért a rendező, a magyar származású George Cukor 1962. júniusában kirúgta.

Filmbeli partnere, Dean Martin, nem volt hajlandó mással leforgatni a filmet, úgyhogy Monroe-t visszavették a produkcióba, de a színésznő augusztus 5-én meghalt. A filmből összesen 37 perc készült el. Ezt a 37 percet a megmaradt filmanyagból vágták össze és 2001-ben hozták nyilvánosságra. A felvételeken egy jókedvű, fiatalosabb frizurát viselő Marilynt látni.

Utolsó befejezett filmje, az 1960-ban forgatott Kallódó emberek Clark Gable-lel és Montgomery Clifttel, világsiker lett.