Vizsgálat Michael Moore ellen

2007.05.11. 12:30
Vizsgálatot indított az amerikai pénzügyminisztérium Michael Moore amerikai dokumentumfilm-rendező ellen amiatt, hogy a filmes legújabb alkotásának forgatási munkái során megsértette a Kubával szemben érvényben lévő amerikai embargót.

A The Smoking Gun értesülése szerint a hatóságok egy hivatalos iratban azzal vádolják Moore-t, hogy a szükséges utazási engedély nélkül látogatott el a szigetországba a Sicko forgatásakor.

Michael Moore új munkáját a cannes-i fesztivál versenyen kívüli programjában vetítik május 19-én, az amerikai mozikba júliusban kerül. A szubjektív dokumentumfilmjeiről híres amerikai rendező most az egészségügy állapotát boncolgatta a dokukomédiájában. Az alapállítás az volt, hogy 45 millió embernek nincs egészségbiztosítása a világ leggazdagabb országában.

Moore márciusban járt Kubában forgatócsoportja és néhány beteg társaságában, akik a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után a New York-i Világkereskedelmi Központ helyén vettek részt a romok eltakarításában. Az ennek során szerzett betegségük orvosi kezelése végett utaztak a szigetre.

Hírek szerint a rendező elővigyázatosságból új filmje kópiáiból egy példányt biztonságba helyett valahol az Egyesült Államokon kívül arra az esetre, ha a hatóságok elkoboznák legújabb opuszát.