Tarantino legújabb filmje hazavágja a szlovák turizmust

2006.03.01. 15:53
Tarantino produceri munkálata alatt készülő Motel című film rontja Szlovákia jó hírét a szlovák parlament kulturális bizottságának állásfoglalása szerint, írja a BBC. Az amerikai jegyeladási listák élén álló horrorfilmben szlovák nők turistákat ejtenek túszul, hogy különböző brutális kínzásoknak vessék alá.
"Megbántott a film. Azt hiszem, minden szlovák megbántva érzi magát" - mondta Tomas Galbavy, a szlovák parlament kulturális bizottságának egy tagja a Motel megtekintése után.


Furcsa dolgok folynak Szlovákiában
Klikk a képre!
A bizottsági tag a szomszédos Csehországban forgatott Motelről még elmondta, hogy "ez a szörnyűség nem veszi figyelembe a valóságot - majd hozzátette -, megrongálhatja Szlovákia jó hírét is". Ezzel egyetértett a szlovák kulturális minisztérium is. A pozsonyi városi önkormányzat pedig tiltakozó levelet küldött a filmet gyártó stúdiónak.

Csehül beszélnek a szlovákok

Eli Roth filmje azért is zavarja a szlovákokat, mert a helyiek csehül beszélnek a filmben. Ráadásul a kevesebb mint öt millió dolláros mozi vágatlan változatát mutatták be a szlovák mozikban. A film producere Quentin Tarantino volt, és külön érdekessége a Motelnek, hogy játszik benne a japán horrrorguru, Miike Takeshi színész-rendező is.

Roth azzal védekezett hogy csak az amerikaiak hiányos földrajzi tudását akarta parodizálni: "az USA-ban még nem is hallottak erről az országról. A filmem nem földrajzi munka, a célja, hogy bemutassa, az amerikaiak mennyire nem tudnak a körülöttük lévő világról".

"Fejletlen országként ábrázolja Szlovákiát, ahol a mi szép, fiatal lányaink a legalantasabb ribancok" - írja az egyik szlovákiai napilap az utóbbi évek legkülönösebb, legvéresebb filmjéről. Egyben arra bíztatta az utazási ügynökségeket, hogy hívják meg Roth-ot Szlovákiába, hogy megismerje a valóságot, mert szerinte ezzel nemcsak az amerikaiak nincsenek tisztában.

Az izlandiak szexmániások

Motel
'A mi szép lányaink nem alantas ribancok'
Klikk a képre!
A helyi forgalmazó szerint a rendező nem tervezi, hogy meglátogatja az országot, viszont szeretné elkészíteni a Motel folytatását, ismét Csehországban.

Roth Izland elnökétől és kultuszminiszterétől már egyébként bocsánatot kért, mert a film izlandi szereplője, azt a hatást keltette, mintha a szigetország minden lakója szexmániás és őrült alkoholista volna.

Magyarországon március 23-tól kerül a film a mozikba.