Johnny Depp húzta ki a szarból a hollywoodi stúdiókat

2006.09.05. 11:00
Ezen a nyáron három százalékkal nőtt a mozilátogatók száma az Egyesült Államokban az előző évi átlaghoz képest, és ezzel megállt a mozifilmek nézettségének csökkenése, írja a BBC. A bevétel tíz százalékát a Karib-tenger kalózai hozták.
A jegyeladási bevételek hat százalékkal emelkedtek 2006-ban, május és augusztus között ez az összeg elérte a 3,8 milliárd dollárt az Exhibitor Relations számításai szerint. Ehhez képest a tavalyi év nem adott okot a bizakodásra. 2005-ben tizenegy százalékkal kevesebben váltottak mozijegyet, mint az azt megelőző évben, a jegybevételek pedig nyolc százalékkal estek vissza. A visszaesésért akkor a filmek hanyatló színvonalát, a videojátékok, a dvd-k és az internet által támasztott versenyt és az illegális terjesztést okolták.

Idén az összes nyári jegybevétel tíz százalékát Johnny Depp részeges kalózkapitánya hozta a Karib-tenger kalózai: A holtak kincsében. A családi Disney-film hamarosan újabb rekordot állíthat fel, a stúdió szerint péntekre a nemzetközi bevétel meghaladja az egymilliárd dollárt. Ezt a határt eddig egyedül James Cameron Titanicja és A Gyűrűk Ura - A király visszatér lépte át.

Minden hétvégére egy mozifilm

"Tavaly rengeteg negatív kicsengésű cikk jelent meg a sajtóban, ami a szakmabeliek hozzáállására is kihatott - nyilatkozta az AP hírügynökségnek a Karib-tenger kalózait és a szintén sikeres Verdákat is kiadó Disney forgalmazási vezetője, Chuck Viane, majd hozzátette - Idén viszont minden pozitívan indult, és ez a tendencia később sem fordult meg."

Hasonlóan derűlátó a Sony alelnöke. "Az idei évben az a nagyszerű, hogy a közönség minden héten talált egy kedvére való filmet a mozik programjában, sőt, néha két filmre is beültek. Tavaly viszont több hétvége is akadt, amikor az emberek egy filmre sem voltak kíváncsiak" - fogalmazott.

Aktuális top

A tengerentúlon továbbra is az Olasz meló mestertolvaja, Mark Wahlberg főszereplésével készült Invincible című sportfilm vezeti a toplistákat. A film maga mögé utasította a The Wicker man című, 1973-as kulthorror remakejét, amiben Nicolas Cage egy eltűnt lány után nyomozva egy neopogány közösség sötét titkaiba nyer bepillantást.