Szavazza meg kedvenc mozifanatikusát!

2008.04.12. 15:36

Õrült Csillagok háborúja- és Indiana Jones-rajongók is beküldték videóikat, képeiket a Mozifanatikus-pályázatunkra, sőt még tetovált testrészeket is kaptunk. Az eredményhirdetés előtt vigaszágon megválasztanánk az olvasóink közönségkedvencét.

Már kiválasztottuk a legjobb hármat, akiket felkerestünk, hogy rövid videón mutassuk be őket a jövő héten, de addig is itt van még kilenc döntős, akik szintén megérdemlik a népszerűséget. Tessék megszavazni közülük a közönségkedvenc mozifanatikust, aki részt vehet a Red Bull Mozifanatikusok éjszakáján április 18-án a Palace-mozikban, ahol este 6-tól reggel 6-ig 52 filmet vetítenek.

"Itt ült Obi-Wan Kenobi"

Ezt üvöltötte Könczöl Gábor, aki bejárta Tunéziában a Csillagok háborúja és az Indiana Jones forgatási helyszíneit, és akit nem győzünk irigyelni ezért a tettéért. Vajon milyen identitásválságot okoz a kalandos életű professzorból a galaxis rettegett fejvadászává átvedleni? Gábor ugyanis ezt írta magáról: "Extrém dolgaim: van Indiana Jones és Jango Fett jelmezem, rendszeresen járok a Star Wars Klubba. Háromszor végigjártam Tunéziában lévő tatooine-i és Indy-forgatási helyeket (a Star Warsból a 96-os és 2000-es mellett az 1976-osat is, az Indyből meg az 1981-es Az elveszett Frigyláda fosztogatóiét). Mindebből egy 30 perces filmecske született." Ebből is vágtunk egy rövid változatot (kattints a képre), de aki az eredeti trailert akarja megtekinteni, ide klikkeljen . A pösze narrátorcsajtól eltekintve a film remek. Egyébként május első hétvégéjén az Indy 4 tiszteletére egy rendezvényt szerveznek, aminek díszvendége Julian Glover lesz: "ő játszotta az utolsó kereszteslovagban azt a fickót, aki a rossz grálból ivott".

A filmsiheder

A 19 éves Horváth Szabolcs azzal nyert meg minket, hogy filmsihedernek nevezte magát a leopárdmintás takarón fekve, miután megmutatta a Rémecskék - Limitált szőrös díszdobozát. Barátaival "régi kémlelős kamerával" és/vagy "stop-motion technikával" filmeket is csinálnak, ezeket itt lehet megtekinteni. Nézőként fiatal kora ellenére gyorsan eljutott a Denver, a dinoszaurusztól a Cyranón át Clint Eastwood Dicsőség zászlaja című filmjéig. De nem is a filmgyűjtése, hanem annak tárolása teszi igazán különlegessé nevezőnket, akinek polcain még vhs-sorok is duplázódnak, és akit láthatóan az is felbosszant, ha el kell mesélnie, hogy egy universalos kiadvány becsúszik három Warner Brothers-ös közé. Vagy fordítva.

A legnagyobb magyar AvP-gyűjtemény

A moziblogban már bemutattuk "Mamasan" Alien-figuráit és a Predátor dvd-borítóját, amit maga Schwarzenegger dedikált. "Szerintem Magyarországon egyedülálló az Alien, Predator és AVP filmgyűjteményem" - írta nekünk a Pest megyei gyűjtő, aki azon túl, hogy a fenti filmek amerikai, francia, thai, német, japán, angol, ír és ausztrál kiadását is megvette a magyar mellé, még az Alien 4 Auriga nevű űrhajójából is őriz egy darabot, Sigourney Weaver autogramjával. És akkor még nem is említettük a King Kong szobrát, a Freddy Krueger-figuráit és a többi moziereklyéjét, amiktől lassan már el sem fér a lakásában.

A nevem tündéül

1989 óta gyűjti a dedikált fotókat a 35 éves Horváth Ibolya, és teszi ki bekeretezve a lakásába. Ezzel korábban a Három kívánságba is be lehetett kerülni, így most nem ezt a szenvedélyét emeljük ki, de azért a néhány sztárt felsorolunk a 99-ből, akiktől a startiger autogram-központon keresztül aláírást szerzett: Harrison Ford, Clint Eastwood, Michael Douglas, Robert Redford, Robert De Niro és Sir Anthony Hopkins. Festett Karácsonyi lidércnyomás-os képet is már, és rengeteg filmes ereklyéje van, de a lényeg: olvasónknak két Gyűrűk urá-s tetoválása van, amiket szintén lefotózott nekünk: bár sajnálatunkra nem Gollam vagy Középfölde van felrajzolva a fenekére, hanem az ékszer, amit Aragorn kapott Arwentől a karjára, míg a másik karján a nevének monogramja látható tünde betűkkel.

A rendes graffitis

A mozifanatizmusnak van egy egészen radikális irányzata, a falfirkálás, amit Fecó Ferenc is csinál. Pókembert készített az ismerősének karácsonyra, skywarpos Transformerst fújt fel a falra Egerben egy versenyen. Ő készítette Johnny Casht a Nyughatatlan című film plakátjáról az M M Pub alagsori szórakozóhelyén, a Betty nővért "iszonyú nagyban" a Szent Imre kórház negyedik emeletén, a Dentistet meg az ugyanezen a címen futó filmről a már lerombolt Tűzraktárban. Még több kép tőle a saját oldalán.

Leslie Nielsen magyar barátai

Ha a Csupasz pisztolyt vagy a Horrorra akadvát magyarok készítenék, akkor ez lenne a pilotja. A komáromi lakótelepi buheramozi Molnár Csabának és barátainak vidám pillanatokat szerzett, mi pedig összevágtunk egy trailert a tízperces verzióból, hogy a nézők is élvezzék. A Sikoly menekül a Rambo elől, majd jön a Jurassic Park, Neo, a Terminator és egy kicsi brazil szappanoperát is felfedezhettünk. Ezt a kisfilmet a minden idők legbátrabb és egyben legjobb magyar trükkfelvételeiért válogattuk be. A szlovákiai részen forgatták.

Mindent feladni Grabowskiért

Szabó András azért lett közgazdászból grafikus, mert Macskafogót akart rajzolni. A most 28 éves rajongó 7 évesen lett függője az egerek felszabadításáról szóló rajzfilmnek: "öcsémmel, húgommal, édesapámmal, nagypapámmal ötperces dialógusokat tudunk idézni a filmből". Saját bevallása szerint 500-szor izgulta végig Grabowski harcát, mikor Bécsben élt, az RTL2-n is követte, bár itt Mr. Gondnak hívták az egérhőst James Bond után. Hat évvel a Macskafogó 2 bemutatója előtt, amikor olvasta, hogy elkészült az irodalmi forgatókönyv, és épp végzett az egyetemen, rajongóként inkább a stábba jelentkezett, és végül ő csinálta a film összes plakátját és a dvd-borítót is.

Összeházasodni Lusta Dickkel

A Macskafogó András Istvánék életét is megváltoztatta, de hadd idézzük őt, mert nekünk nem hinnétek el, hogy Macskafogó-másolással lehet csajozni, pedig: "Én és a feleségem a Macskafogónak köszönhetően ismerkedtünk meg. Egy főiskolás bulin voltam dj, és projektorrol vetítettem a háttérben a Macskafogót. A leendő feleségem odajött hozzám, hogy ez a kedvenc filmje, elkezdtünk beszélgetni, megbeszéltük, hogy lemásolom neki a Macskafogót (legálisan), felhívtam, elkezdtünk randizgatni és két év után összeházasodtunk. Nászajándékba egy olyan képet is kaptunk, amin a Grabowsky és a felesége összeölelkeznek. Aztán amikor készült a Macskafogó 2, összevágtunk egy trailert az első részből, és megkerestük a készítőket, és végül mi csináltuk a második film trailerét."

Star Wars-osok: az 501-es Birodalmi Gárda

Csuka Gábor csapata a legfanatikusabb Star Wars-rajongókból áll, ezért is nevezték el magukat Darth Vader elit gárdája után 501-eseknek. A vesenyünkbe azért kerülhettek be profi mozifanatikusokként, mert amatőr videót és alakítást kaptunk tőlük: úszógumi-jellegű hósikló ruhában és kétszemélyes lépegető-jelmezben ugrálnak a színpadon, ráadásul Nyomasek Bobót megszégyenítő kínrímekben mesélik el a Birodalom visszavágot, pedig ugye Star Wars tartalomismertetésben a részeg egyetemisták a legjobbak. Az 501-esekről még annyit, hogy rendszeresen eljárnak a Csillagok Háborúja klubnapokra és más sci-fi találkozókra, rohamosztagos jelmezben állnak be a dj-pult mögé és rögbiznek a Szigeten, öltöztek már Darth Vadernek ünnepélyes kaszinómegnyitón is, ahol Marylin Monroe-hasonmások is ölelgették őket, de kórházban is látogatnak gyerekeket.