Újra itt a Moziünnep

2005.05.26. 16:12
Június közepén másodszor rendezik meg a Moziünnepet, azaz azt a néhány napot, amikor a magyar mozibajáró a megszokott ár harmadáért-negyedéért ülhet be a magyar moziba. A szervezők a budapesti Urániában tartották meg sajtótájékoztatójukat.
Ez az ünnep arról szól, hogy ezekben a napokban a jelentősen olcsóbb jegyekkel több néző juthasson el a moziba és a különlegesen nagy választéknak köszönhetően több filmet is nézhessen meg, mint egy átlagos hétvégén. A szervező Upperstudio a francia Fête du Cinéma mintájára indította útjára tavaly az első magyar Moziünnepet. A négynapos programot hatalmas érdeklődés kísérte.

Kirobbanó siker

?Pziünnep 2.
Klikk a képre!

"Franciaországban tíz éve, Németországban négy-öt éve rendezik meg a mozi ünnepét, de soha sehol nem volt akkora sikere, mint 2004-ben Magyarországon. A négy nap alatt 330 ezer néző ment el moziba. Ez a szám háromszorosa annak a nézőszámnak, amit a korábbi években ugyanezen a hétvégén mutattak a mérések. Emlékszem, a Művész mozi előtt egy egész háztömbnyi sor állt, hogy bejuthassanak a filmekre" - mesélte az Indexnek Falvai Györgyi, a kulturális rendezvényszervezőcég, az Upperstudio munkatársa.

Gyilkos internet

A sajtótájékoztatón megjelentek a rendezvény főtámogatói, valamint a moziüzemeltetők, filmforgalmazók képviselői. Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke elmondta, hogy a filmfesztiválokhoz hasonlóan az ilyen rendezvények segítenek abban, hogy a mozi, a film újra a figyelem középpontjába kerüljön.

"A mozi olyan csoda, ami több mint száz év alatt sem halványult el és amit nem tudott megölni a kalózkodás vagy az internet sem. Semmi nem mérhető ahhoz az érzéshez, amikor a vetítővásznon elindul a film" - mondta meghatottan Bálint.

Zahar Balázs, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának munkatársa gratulált a szervezőknek a tavalyi sikerhez és hozzátette, reméli, hogy az idei második Moziünnep után még sok éven át fogják megrendezni az egyedülálló mozis napokat.

Mozijegy háromhúszért

Falvai elmondta, hogy a tavalyi 45 helyett idén 76 mozi csatlakozott az akcióhoz, melynek lényege, hogy június 9-től a néző az első teljesárú mozijegy megvásárlásakor a pénztárnál kap egy10 kupont tartalmazó névreszóló kuponfüzetet. Ezzel a füzettel minden résztvevő moziban, minden filmre (egyetlen kivétel a Madagaszkár) június 16-tól 19-ig, a Moziünnep ideje alatt csak 320 Ft-ba kerül egy mozijegy.

Ez azt jelenti, hogy ennyiért lehet megnézni a várva várt Galaxis útikalauzt, amit éppen ezen a héten mutatnak be a Magyarországon, vagy az idei Filmszemle díjnyertes filmjét, a Fekete Kefét, amit egyébként csak augusztustól játszanak majd a magyar mozik.

Személyesen

Az idei Moziünnep újdonsága a "Film-óra". A program lényege, hogy egy-egy nagysikerű magyar filmre a rendező is beül és a vetítést megállítva mesél a nézőknek a jelenet érdekességéről, a film forgatásáról, készítéséről.

Moziünnep 2.
Klikk a képre!

Falvai Györgyi azt is elmondta, hogy eddig két ilyen vetítés időpontja biztos: Herendi Gábor a Valami Amerikával június 17-én, péntek délelőtt 10-kor a Mammut moziban várja az érdeklődőket, 18-án este 6-kor a Corvin moziban pedig Török Ferenc elemzi a Szezont a nézőkkel.

A budapestiek egyéb meglepetésekre is számíthatnak majd: egyes mozik jegypénztáraiban "sztárpénztárosok", azaz híres magyar színészek, rendezők árusítják majd a jegyeket, ezzel is fokozva a Moziünnep izgalmait.