Menzel nyitja meg a Moziünnepet

2007.08.16. 15:45
Jirí Menzel lesz a negyedik Moziünnep díszvendége. Több külföldi és magyar filmet is premier előtt vetítenek.

Menzel új filmje, az Őfelsége pincére voltam premier előtti díszbemutatójára érkezik Budapestre. Jirí Menzel a Szigorúan ellenőrzött vonatok című, 1966-os alkotásáért Oscar-díjat kapott. A művész színészként is sok felkérést kap. Több magyar filmben játszott, Még egyszer hátulról címmel pedig színdarabot rendezett Budapesten.

A Moziünnepen 44 város 86 mozija vesz részt, amelyekben augusztus 30. és szeptember 2. között, négy napon át a közönség mintegy 200 filmet nézhet meg, a jegy egy-egy alkalomra legfeljebb 360 forintba kerül.

Az idén is több filmpremier szerepel a Moziünnep programjában: Az Igen, akarom? egy francia romantikus vígjáték Alain Chabat főszereplésével; a Spike Lee rendezte vígjáték, az Utál a csaj Monica Beluccival, Woody Harrelsonnal és John Turturróval a főszerepben; a San Sebastian-i Filmfesztiválon fődíjat nyert Kisfiam; valamint Nicole Blonsky, John Travolta, Christopher Walken és Michelle Pfeiffer főszereplésével a Hajlakk.

Premier előtt a Menzel-filmen kívül további három külföldi alkotás kerül a mozikba: Caravaggio (Derek Jarman), Tideland (Terry Gilliam), valamint a Tini nindzsa teknőcök című produkció.

A Moziünnep alatt négy magyar alkotás is bemutatkozik: Kamondi Zoltán Dolinája, Tóth Tamás Farkasa, Novák Erik Zuhanórepülése, valamint Fliegauf Benedek Tejútja.