A ki nem mondott érzések filmje

2009.01.31. 12:19
A filmszemle előtti napokban már az elsőfilmes Mátyássy Áron filmjéről, az Utolsó időkről beszéltek, hogy jó. Amióta lementek az első vetítések, még többet beszélnek róla, hogy jó. Bemutatjuk Mátyássy Áront.

"Gondolkodás nélkül lelőném az embert, és csak utána gondolnám át" - mondta a Fiction feliratú pólót hordó rendező utalva a filmje főhősére, aki nem bírja elviselni az igazságtalanságokat, amik vele és autista nővérével megesnek, és maga áll bosszút az elkövetőn. "Részben az én személyes élményeimen alapul. Ez a szótlan és ki nem mondott érzések filmje" - árulja el Mátyássy, akinek a legfőbb mozgatórugója a bosszúvágy és a harag volt, hogy ilyenek napról-napra megtörténhetnek. (Gigor Attila A nyomozóját pedig a nőkkel való lúzer történetek motiválták.)

Fotók: Huszti István

Mátyássy Áron néhány év csúszással követi osztálytársait, Gigor Attilát, Kocsis Ágnest és Faur Annát első filmjével: az ukrán-magyar határon vagyunk a kilencvenes évek végén, amikor az autista lányt megerőszakolják. Egy faluban még nehezebb ezt feldolgozni a család számára, de a bosszútörténetében azt kutatja, milyen az, amikor a társadalmi és erkölcsi szabályok már képtelenek kontrollálni az embert. Az érzelmek sokkal fontosabbak voltak számára, mint az intellektuálisan felépített történet. A filmet mindössze 23 nap alatt forgatták le Mátraalján. "Az egész forgatókönyv fel volt snittelve, azt vettük fel. A végén felcseréltünk jeleneteket, mert nem működtek." A filmet ugyanaz a Kovács Zoltán vágta, aki A nyomozót és a Megy a gőzöst.

A sajtóvetítés utáni izgatottságában kaptuk el a rendezőt, hogy kiderítsük ki az a hihetetlen tehetséges lány, aki az Utolsó időkben az autista kislányt játssza. "A feleségem, Vass Teréz" - mondja a meglepetésválaszt Mátyássy. A filmben 15 évesnek tűnő lány együtt végzett a főszereplővel, Kádas Józseffel a Színművészetin. Vass Teréz fél évig készült az autista szerepre, rengeteget segítettek neki az autistakutatók.

02

Mátyássy első filmjében két dolog játszott kikerülhetetlen szerepet: a Kultúrház és A nyugalom című Alföldi Róbert-film producere, Bodzsár István. Előbbiben nyilatkozott Mátyássy, hogy soha nem lesz pénzük elkészíteni az első játékfilmjüket, hogy két nappal később a producer megkeresse őt, menjen hozzájuk dolgozni, van internet, fűtés és légkondi is. És mentek. Három éve mutatkozott be osztálytársa, Kocsis Ágnes a Friss levegővel, úgyhogy mondhatni le van maradva, bár ő ezt nem érzi, mivel közben Bollók Csabával a Miraqjában, Szász Jánossal az Ópiumban és Pater Sparrowval az 1-en is dolgozott.

Mátyássy Áron filmjei

Kedvenc filmjei:Terrence Malick: Sivár vidék, Lars von Trier: Európa, Makk Károly: Szerelem, Fernando Meireles: Az elszánt diplomata, Pawel Pawlikowski: Szerelmem nyara

Kedvenc filmjelenetei: Harcosok klubja - a film végén leomlanak a házak. Szerelem: - Törőcsik Mari a konyhaajtó mögött meglátja Darvas Ivánt. Európa: - Elsüllyed a vonatkocsi, Kessler megfullad Bárányok hallgatnak: Starling ügynök rájön a halálfejes lepkéről, hogy ki a sorozatgyilkos.