'Felszínes és nagyképű' az új Spielberg-film

2005.12.14. 14:03
"Felszínes, nagyképű és problematikus" a Los Angeles-i izraeli konzul, Ehud Danoch szerint Steven Spielberg legutóbbi filmje, ami az 1972-es müncheni olimpián történt mészárlást dolgozza fel - jelentette a Guardian-cikk alapján a filmhu. A München című filmet a december 23-ai amerikai premier előtt a Külföldi Tudósítók Szövetsége után zsidó és muszlim vezetők, külpolitikai szakértők is megtekintették.
A München című film az izraeli titkos szolgálat, a Moszad-kivégzőosztagot követi: az ítéletvégrehajtók a Palesztin Fekete Szeptember nevű csoport tagjait igyekeznek levadászni. A terrorszervezet ejtette túszul az izraeli atléta-válogatottat, és a német titkosszolgálat mentőakciója tizenegy sportoló halálával ért véget.

#alt# A konzul az izraeli rádióban úgy nyilatkozott, hogy a hollywoodi filmként definiált München "nagyon jól elkészített munka, ám nézőpontja és üzenete problematikus". Danoch szerint nem korrekt morálisan egyenlőnek minősíteni a Moszad és a palesztin terroristák tettét. "Mi, Izraelben ezt tudjuk. Ugyanakkor elbizakodott a film, ahogy felszínesen közelít az évtizedek óta tartó konfliktushoz" - tette hozzá.

A kritika valószínűleg csalódást okoz Spielbergnek, aki a múlt héten a Time magazinnak azt nyilatkozta filmjéről, hogy az "ima a békéért". Kijelentette azt is, hogy a térség számára nem a palesztinok vagy az izraeliek jelentik a legnagyobb fenyegetést, hanem a mindkét oldalon tapasztalható meg nem alkuvás.

"A filmet az izraeli sportolók emlékére készítettem, mert úgy tűnik, őket már elfelejtették" - nyilatkozta az Oscar-díjas rendező a Time-nak, majd hozzátette: "Számomra egyre ordítóbb az a hallgatás, ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezeli az ügyet minden negyedik évben."