Robbantott az új Spielberg-film

2005.12.29. 12:16
Már a nagy országos premier előtt is a tizedik helyre került az amerikai nézettségi listákon Steven Spielberg új filmje, a München. A nézők nyolcvan százalékát a politika és a történelem vonzotta a mozikba, derült ki a felmérésekből.
Spielberg új filmje tizedik helyen nyitott az észak-amerikai nézettségi listán, holott még a nagy országos premier (január 6.) hátravan. A részben Magyarországon forgatott München 5,7 millió dolláros bevételt hozott a karácsonyi ünnepek alatt 532 amerikai vásznon.

Mivel a két és fél órás filmet csak nagyvárosokban vetítették december 23.-tól és csak kevés időpontban, az egy mozira jutó jegyeladási eredménye kiemelkedően magas lett. A forgalmazó Universal reményei szerint a január 6.-ai, széles körű észak-amerikai bemutatóval a München rekordokat dönt majd.

Az 1972-es müncheni nyári olimpián történt palesztin terrortámadást, a 11 izraeli sportoló lemészárlását, és az izraeli bosszúhadjáratot feldolgozó filmet egyébként a nézők 80 százaléka a történelem és a politika iránti érdeklődése miatt nézte meg, derült ki a vetítés után végzett felmérésből, ami azt is kimutatta, hogy a nézők 59 százaléka férfi volt, 71 százaléka pedig 25 év feletti.

Az amerikai kritikusok szuperlatívuszokban írnak a Münchenről, kiemelve, hogy "végre egyesült a két Spielberg". Az, aki a Cápával "hihetetlen feszültséget tudott kelteni", és az, aki a Schindler listájával "elgondolkodtató és igaz filmet hozott létre". A film izraeli fogadtatása elutasító, ami a forgalmazó szerint azzal magyarázható, hogy a zsidó állam soha nem ismerte el a titkos kommandóakciókat, míg a hivatalos megtorlás palesztin kiképzőtáborok bombázása volt Szíriában és Libanonban.

A film érdekességeként adták hírül a bemutató időpontjában, hogy az egyik színész, Guri Weinberg saját édesapját alakítja, akit a terroristák meggyilkoltak Münchenben. A tragédia idején Weinberg egy hónapos volt.

A filmet Izraelben és Európában csak január 26-án mutatják be.