Mundruczó Clint Eastwooddal versenyez Cannes-ban

2008.04.23. 13:03
Mundruczó Kornél Delta című filmjét is beválogatták a cannes-i filmfesztivál versenyfilmjei közé. Clint Eastwood, Atom Egoyan, Steven Soderbergh és Wim Wenders az ellenfelek között.
Fotó: Erdély Mátyás

Mundruczó Kornél új filmje, a Delta meghívást nyert a május 14-én kezdődő 61. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába, jelentették be a szervezők ma délben Párizsban. Az idei mezőnybe Mundruczó mellett Atom Egoyan, a Dardenne-testvérek, Clint Eastwood és Wim Wenders kapott meghívást, sőt az előzetes latolgatásokkal szemben bekerült a versenybe Steven Soderbergh több mint 4 órás Che Gueverája, amit állítólag a rendezőnek nem sikerült befejeznie.

Mundruczó Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás volt. A női főszerepben Tóth Orsi, aki a Szép napok óta a rendező valamennyi alkotásában megjelent. A férfi főszerepben a világhírű szabadkai hegedűs, Lajkó Félix először látható a mozivásznon, aki Bertók Lajos váratlan halála után került a filmbe.

A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó-díjat, a legjobb filmzene díját - Lajkó Félix - és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját, ahol a nemzetközi sajtó már egyöntetű elismeréssel fogadta a Deltát.

Bio

A 33 éves Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, utóbbiért a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert. Mundruczó először 2003-ban szerepelt Cannes-ban A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató "Résidence" programjába kapott meghívást. Következő alkotását, a Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató "Cinéfondation" szekciója hívta meg - Magyarországról elsőként - 2004-ben. A következő Mundruczó-film, a Johanna világpremierje az 58. cannes-i filmfesztivál "Un certain regard" (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt.

A 61. cannes-i filmfesztivál rövidfilm versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című filmje kapott meghívást. A hétperces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván és Durst György (Duna Műhely), operatőre Pohárnok Gergely. A legendás Simó-osztályban 2000-ben végzett fiatal magyar rendező harmadik rövidfilmje a 411-Z, Cannes-ban a legjobb rövidfilm Arany Pálmájáért kelhet versenyre.

Indiana Jones és a Kung-fu Panda Cannes-ban

A fesztiválon tartják az Indiana Jones és a kristálykoponya birodalma című film bemutatóját, így a vörös szőnyegen látni fogjuk Steven Spielberget, George Lucast, Harrison Fordot, Shia LaBeouföt és Cate Blanchett-et. De versenyen kívül a DreamWorks új filmjét, a Kung Fu Pandát is láthatjuk itt.

Korábban hírt adtunk arról, milyen különleges dokumentumfilmeket mutatnak be Cannes-ban: James Toback Tysonról készült, Emir Kusturica Diego Maradona-ról forgatott munkáját, illetve Marina Zenovich Roman Polanski: Wanted and Desired európai premierje is itt lesz. A fesztivál záróporgramja Barry Levinson What Just Happened című filmje lesz Robert De Niro és Bruce Willis főszereplésével.

A verseny fődíja az Aranypálma, melyet a filmvilág legnagyobb elismerései között tartanak számon, sorsáról nemzetközi zsűri dönt. A cannes-i fesztivál elmúlt hat évtizede alatt közel ötven különböző díjat kaptak magyar filmművészek, de az Aranypálmát magyar játékfilm rendező még nem nyerte el.

A versenyfilmek:

Nuri Bilge Ceylan: Three Monkeys
Jean-Pierre & Luc Dardenne: Le Silence De Lorna

Arnaud Desplechin: A Christmas Story

Clint Eastwood: Changeling

Atom Egoyan: Adoration

Ari Folman: Waltz With Bashir

Philippe Garrel: La Frontiere De L'Aube

Matteo Garrone: Gomorra

Charlie Kaufman: Synecdoche, New York

Eric Khoo: My Magic

Lucretia Martel: La Mujer Sin Cabeza

Brillante Mendoza: Serbis

Mundruczó Kornél: Delta

Walter Salles: Linha De Passe

Paolo Sorrentino: Il Divo

Pablo Trapero: Leonera

Wim Wenders: The Palermo Shooting

Jia Zhangke: 24 City

Steven Soderbergh: Guerrilla

Steven Soderbergh: The Argentine