'Szomorú, ha a sikert a Star Warsnak köszönhetem'

2005.05.23. 17:08
Mundruczó Kornél filmjét megtapsolták a cannes-i filmfesztiválon, de díjat nem kapott. A rendezőt még így is zavarta a mustrát körülvevő cirkusz.
Mundruczó Kornél legújabb filmjét a francia középkori szent életét átértelmező Johannát megtapsolták a május 22-én véget ért nemzetközi filmfesztiválon. Az operaszerűen megrendezett történet "eredeti képi és hangzásvilágát" külön dícsérték az amerikai és francia kritikusok.

"Az ember azt érzi, hogy ez egy lóvásár, egy cirkusz - mondta Mundruczó a Magyar Pavilonban az Indexnek. - Amíg a vetítéseken a jelenetek után tapsolnak, mint a Mikroszkóp Színpadon a Nagymező utcában, addig nagyon nagy baj van. És nagyon szomorú, ha a művészfilmeknek ez a cirkusz teremt megmutatkozási lehetőséget" - panaszolta.

"Nagyon szomorú, ha ezt a Csillagok háborújának köszönhetem - mondta arra a felvetésre, hogy esetleg a nagy populáris filmek által vonzott felhajtás teszi lehetővé a kisebb művészfilmek számára is az ismertséget. - Bár Cannes hatalmas lehetőséget jelent számomra, valljuk be, a fesztiválon kevés a minőségi film" - tette hozzá.

Mundruczónak már több filmje is szerepelt a francia mustrán.