Így jobban el lehet adni a Deltát

2008.05.24. 21:21
Mundruczó Kornél távollétében Suzanne Marian, a koprodukciós partner képviselője vette át a FIPRESCI-díjat Cannes-ban. A díjátadó után nyilatkozott az Indexnek.

Mit gondol, miért nyerte a Delta ezt a díjat?

Azt hiszem, hogy a Delta az univerzális és rendkívül egyszerű történetnek köszönheti a díjat, ami olyan, mint egy görög tragédia.

Milyen szerepe volt önnek a produkcióban?

Az Essential Filmproductions nevű berlini cégnek dolgozom, és a Delta koproducerei voltunk, valamint a cég nagyon szoros kapcsolatban áll a Coproduction Office-szal, ami a film nemzetközi eladásait intézi. Kornéllal és Petrányi Vikivel már nagyon régóta együtt dolgozunk, az előző két nagyjátékfilm és az azt megelőző rövidfilmben is.

Miért fontos ez a díj az ön szempontjából?

A művészi elismerésen túl ez azért lehet fontos, mert segíthet a film a külföldi eladásban.

Mi a véleménye a Cannes-ban megjelent ellentmondásos kritikákról?

Mindenkinek különböző véleménye van a világról, és ez a filmekre különösen igaz. A Le Monde-nak az egyik újságírója imádta a filmet, a másik pedig egyáltalán nem szerette, tehát ugyanazon az újságon belül is nagyon eltérő vélemények vannak. De azt hiszem, ez nagyon emberi.

Mit gondol, ezek után van-e a filmnek esélye valamilyen hivatalos fesztiváldíjat nyerni?

Nem hiszem, hogy ezek a dolgok összeköttetésben lennének, a két zsűri teljesen függetlenül dolgozik, és szerintem nincsenek hatással egymásra. A hivatalos zsűri egyébként ma, szombat este ül össze.

Van tippje, hogy ki nyeri holnap az Aranypálmát?

Nem tudom, lehetetlen kitalálni a zsűri ízlését.