Bosszú helyett München

2005.07.25. 10:55
Az eddig "Címnélküli müncheni olimpia-projekt" néven emlegetett Steven Spielberg-produkció megkapta végleges címét. Csak egy szó: München - jelentette a Variety.com filmes szaklap vasárnap.
Már a tekintélyes filmes adatbázis, az IMDb is frissítette a hivatalos címet. A filmnek magyar vonatkozása is van: a háromszoros Oscar-díjas Spielberg Magyarországon forgatja a párizsi, amszterdami, római és müncheni jeleneteket is. A régóta várt szuperprodukciónak magyar statisztái lesznek - inkognitóban az Index riportere is elment az egyik castingra.

München (2005)

Bár a filmről a szaklapok eddig sokszor Bosszú munkacímen írtak, bennfentesek már hónapok óta tudni vélték, hogy ennek a címnek van a legkisebb esélye, egy azonos című 1984-es regény, a magyar származású kanadai újságíró, George Jonas munkája miatt. A Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team (Bosszú: egy izraeli antiterrorista alakulat igaz története) szintén az 1972-es müncheni nyári olimpia tragikus eseményeit követő izraeli hajtóvadászatot meséli el, és állítólag a csapat egyik tagjának információit vette alapul.

A könyvből két évvel később tévéfilm készült Gideon kardja címmel, Michael York főszereplésével. Bár a Spielberg-film is ugyanezt a történetet dolgozza fel, a rendező többször hangsúlyozta, hogy a film más szemszögből kíván a kényes témához nyúlni.

A Variety szerint az új cím - München - is azt mutatja, Spielbergék szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a film Jonas könyvén alapul. Nem csoda: a könyv hitelességét azóta sokan megkérdőjelezték és azzal is vádolták, hogy elfogult az izraeli akcióval kapcsolatban.

Spielberg filmjét az teszi különösen izgalmassá, sőt, egyes elemzők szerint rizikóssá, hogy Jonas regényével ellentétben a kiszivárogtatott hírek szerint a rendező arra törekszik, hogy mindkét oldal, így a palesztinok motivációját is bemutassa. Tony Kushner neves amerikai drámaíró dolgozza át Eric Roth korábbi forgatókönyvét, amiben szó lesz az izraeli terroristavadász egység tagjainak az akcióval kapcsolatos kétségeiről is.

München, 1972

München, Olimpiai Falu, 1972. szeptember 5.
München, Olimpiai Falu, 1972. szeptember 5.

Spielberg filmje az 1972-es müncheni nyári olimpia idején kezdődik, amikor szeptember 5-én palesztin fegyveresek az olimpiai faluban meggyilkoltak két izraeli sportolót és túszul ejtettek kilencet. A német rendőrség a túszok kiszabadítására tett kísérlete nem járt sikerrel és mind a kilenc túsz életét vesztette.

A nyolc palesztin terroristából ötöt agyonlőttek a rendőrök, hármat foglyul ejtettek, de alig egy hónap múlva szabadon engedték őket, amikor társaik eltérítettek egy Lufthansa gépet és a szabadon bocsátásukat követelték a német kormánytól. Itt kezdődnek a film eseményei. Az izraeliek egy képzett brigádot indítanak útnak, hogy nyomozza ki a gyilkosok búvóhelyét és bosszulja meg a müncheni vérengzést. Eric Bana (Trója) játssza majd a különleges alakulat vezetőjét, Mathieu Kassovitz, Geoffrey Rush, és Daniel Craig is szerepel a filmben.

A Münchent december 23-án mutatják be az amerikai mozik.