Nagy Zsolt a magyar Dühöngő Bika

2008.02.12. 19:40
A következő Gábor Zsazsa lehet, ő korunk Dühöngő Bikája, dicsérgették a külföldiek a Berlini Filmfesztiválon Nagy Zsoltot, aki a Zuhanórepülésben kokainporos orral alakítja a megtévedt bölcsészt. Egy Scorsese-szerepajánlathoz viszont még jó pár angol nyelvlecke hiányzik, az meg a píár erejét is mutatja, hogy miután Berlinben négy napon keresztül folyamatosan futtatták, már az utcán is felismerik.

"Bocsánat, lefotózhatlak?" - állítja meg egy fesztiválozó a berlini Filmpalast előtt Nagy Zsoltot, miközben a hétfő esti díjátadó próbájára sietünk vele. A színész azzal, hogy huszonkét jelölt közül beválasztották a fiatal európai színészeket futtató Shooting Star programba, magyar versenyfilm híján az idei fesztivál egyetlen hazai résztvevője lett. (A program neve egyébként hullócsillagot jelent, de angolul ezt előtörő, száguldó csillagnak hívják, így kell érteni az elnevezést.)

Egy mosoly, "peace", mutatja a Zuhanórepülés dílere a kis automata kamerába, majd szaladunk vele tovább. Miután a fotóival jól megszórták a fesztiválújságokat, a program negyedik napjára a magyar színészt már gyakran leszólítják az utcán egy-egy aláírásért, bár a vezetéknevét többnyire még "Nagyinak" ejtik. "Ezt is meg kell tanulni, ez is a munkám része" - vonja le a tanulságot Nagy Zsolt a nonstop fotózások, interjúk, partik és autogramosztások végére. De még mielőtt a közönség figyelmébe ajánlották, a Shooting Stars zsűrije "korunk Dühöngő Bikájának" nevezte. Igaz, kérdőjellel, de erre az apróságra a bennünk ébredező büszke hazafi csak legyint.

"Nagyon jólesik, hogy Robert de Niróhoz hasonlítanak, de igazán az lenne jó, ha én is Scorsese filmjében játszhatnék - mondja erről a Krétakör színésze. - Szeretnék én is 250 millió nézőnek játszani, persze jó filmekben." Mondjuk hiába járt Berlinben Scorsese, pont vele nem találkozott, de így is jónéhány nagy filmessel került testközelbe.

"Az Elégia alatt pont mögöttem ült a két főszereplő, Penelope Cruz és Ben Kingsley, aki ráadásul a kedvenc színészem - meséli, és ezen a téren már az első napja is erősre sikerült. - Elvittek egy vacsorára, bemegyek, és azt látom, hogy ott áll Brian de Palma, Olvier Stone és Goldie Hawn. Nagyon húzós volt. De nem akartam odamenni, hogy, szevasz, én vagyok a shooting star Magyarországról, mert ez szerintem nem így megy."

Hogy akkor milyen út vezet a sztárrendezőkhöz? A Shooting Star résztvevőit az elmúlt napokban Los Angeles-i, berlini, londoni casting directorokkal hozták össze. "Egyszer csak ott ülsz egy emberrel, aki Coppola producere" - hoz egy példát Nagy, akit már több külföldi filmmel megkerestek, de ezt még nem akarta részletezni. A sikersztori viszont bosszantóan magyaros színezetet kapott, mikor kiderült, hogy ő Berlinben az egyetlen shooting star, aki mellé tolmácsot kell ültetni. (Mondjuk ő már azzal is kilógott a német, holland, francia, román, szlovák, svájci, dán és olasz vegyesválogatottból, hogy egyedül neki nincsen saját ügynöke.) A hétfői sajtótájékoztatón aztán a hiányos angoltudására hivatkozva papírból kezdte olvasni a választ az előre egyeztetett kérdésre, mire a büszke hazafi énünk kómába esett. A nemzetközi sajtó előtt végül egy spontán performasszal kivágta magát: színpadiasan elhajította a kezében szorongatott kisszótárt, és a következő kérdésre már megpróbált papír nélkül válaszolni.

"Hihetetlenül tehetséges színész, sztár lesz belőle - lelkendezik később a program egyik zsűritagja, Derek Power, aki például Ben Kingsley-t is menedzselte, és tavaly ő vitte turnéra az újra összeállt Police zenekart. - Ehhez nagyon fontos, hogy megtanuljon angolul, mivel ez a mozi nemzetközi nyelve. De ezt már ő is tudja." Ennél elnézőbb a BBC volt tudósítója, Philipp Bergson, aki éppen magyar filmfesztivált szervez Londonban: "Ő legalább beszél valamennyire, és értem is, amit mond, úgyhogy ő lehet a következő Gábor Zsazsa. A kamerával Csányi Sándor ugyanígy jó viszonyban van, de neki meg esélye sem lenne, mert még ennyire sem beszéli a nyelvet".

Nagy Zsolt, a szótár, és Anamaria Marinca, a tavalyi Arany Pálma-díjas román film főszereplője

Egyébként Csányi Sándor is megfordult egy éjszakára a városban, hogy a legjobb barátjával osztozzon a jóban. "Egy délutáni sörözésen találtuk ki Kálomista Gáborral, a Zuhanórepülés producerével, hogy meghívjuk ide - meséli Nagy Zsolt. - Szerettem volna, ha ő is látja, mi történik itt, és itt van mellettem."

A nap végén Nagy Zsolt és a többi shooting star bevonulására bő százfős tömeg verődött össze a Filmpalastnál a vörös szőnyeg körül, ami azért sehol nincs Penelope Cruz rajongói köréhez képest. Ráadásul ők is a megjelent német tévésztároknak ujjongattak, úgyhogy sajnos nem a magyar Dühöngő Bikára, hanem inkább csak a reflektorfényre gyűltek oda. Itt mind a kilenc shooting star kapott egy-egy spirálban felfutó csillagot formázó díjat, majd átfurikázott a Shooting Stars záróbulijára. Kivéve Nagy Zsoltot, aki az átadó után rögtön kilőtt a reptérre, hogy másnap már a Krétakörhöz csatlakozzon Damaszkuszban.

Daniel Craig is volt shooting star

Az idei Shooting Starba Nagy Zsolt mellett beválasztották a brit Andrew Garfiledet Robert Redford Gyávák és hősök című filmjéből és a Cannes-ban Arany Pálmával díjazott 4 hónap, 3 nap, 2 nap című film főszereplőjét, a roman Anamaria Marincát. A magyarok közül korábban Miklós Marcellt, Oroszlán Szonját, Ónodi Esztert, Gryllus Dorkát, Hámori Gabriellát és legutóbb Nagy Pétert futtatták ugyanígy a Berlini Filmfesztiválon. Az elmúlt években Daniel Craig, Rachel Weisz és Daniel Brühl karrierjét is segítette a berlini Shooting Stars program.