Mészáros a Mézes Mackónál látta meg Nagy Imrét

2004.10.18. 13:06
Mészáros Márta elmondta, hogy a Mézes Mackó előtt látta meg először új filmje főhősét, Nagy Imrét, a néhai miniszterelnököt. A Kossuth-díjas rendező szlovák és lengyel pénzből készített filmje, A temetetlen halott - Nagy Imre naplója október 23-án kerül bemutatásra.
A filmrendező gyerekkori élménye után később barátságba került a mártír lányával, Nagy Erzsébettel. Már akkor elhatározta, hogy filmet készít a néhai miniszterelnök igazi énjéről, majd rengeteg levéltári munka után a szlovák és lengyel tévé támogatásával 2004-re elkészülhetett a A temetetlen halott - Nagy Imre naplója című film.

#alt#A forgatás tavaly kezdődött. A jelenetek nagy részét a váci börtönben, a Fővárosi Katonai Ügyészség és Bíróság épületében, a sznagovi jeleneteket pedig Szlovákiában forgatták. A többi, kort idéző Mészáros Márta filmhez hasonlóan ebben is gyakoriak az archív felvételek és jelenetek. Így a holttest kihantolása is, a szögesdróttal összekötözött, föld felé fordított testről, melyből a harminc év alatt nem maradt más, mint a csontok, a drótok és az épen maradt két bakancs.

Pataki Éva volt a rendező segítségére a forgatókönyvírásban. A film dramaturgja Jancsó Miklós és Gizella Mihalikova, szakértő konzultáns Nagy Erzsébet és időközben elhunyt férje, Vészi János, valamint Rainer M. János történész volt. Nagy Imrét a lengyel Jan Nowicki játssza, akinek csak a súlyproblémák nehezítették meg a forgatást: "A legnehezebb az volt, amikor maszkot kaptam. Nagy Imre testes volt, a börtönben viszont harminc kilót fogyott. Az utóbbit a sminkes oldotta meg, a telt arcot pedig úgy érzékeltettük, hogy egy bécsi fogorvos olyan arcnövelőt adott, amellyel még tudtam artikulálni."

Nowiczkit Ujlaki Dénes szinkronizálja, a további főbb szerepeket Moór Mariann (feleség), Csuja Imre, Csankó Zoltán, Kováts Adél, Cserhalmi György (börtönorvos), Mácsai Pál (bíró), a szlovák Petra Langova, Csányi Sándor, Kulka János és Andorai Péter alakítja. A százhuszonhét perces film díszbemutatóját az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, október 23-án tartják.