Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Perelnek, mert Nagy Sándort melegnek ábrázolják

2004.11.22. 10:19
A Colin Farrell főszereplésével készült hollywoodi szuperprodukciót egy görög ügyvédekből álló csoport támadja, amiért homoszexuálisnak ábrázolják a nagy ókori hadvezért.
Görög ügyvédek egy csoportja perrel fenyegeti a Warner Bros amerikai filmstúdiót és Oliver Stone rendezőt, mert a Nagy Sándorról szerdán mozikba kerülő nagyszabású történelmi tabló biszexuálisként festi le a nagy ókori hadvezért és uralkodót.

A 25-fős ügyvédcsoport már bíróságon kívüli jegyzékben szólította fel a stúdiót és a rendezőt, hogy külön feliratban hívja fel a nézők figyelmét arra, miszerint "a történet pusztán a képzelet szüleménye és nem hiteles történelmi dokumentumokon alapul."

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"Nem vagyunk a melegek ellen, de a gyártónak egyértelművé kell tennie, hogy ez a film merő kitaláció és nem Alexander életének hű bemutatása" - mondta Jannisz Varnakosz, az amerikai szuperprodukció elleni görögországi kampány vezetője. Az ügyvéd azt mondta, hogy még nem látta a filmet, de már elég információval rendelkezik annak megállapításához, hogy az "nem helyénvaló utalásokat" tartalmaz. Varnakosz szerint nincs olyan történelmi feljegyzés, amely bizonyítaná a hadvezér homoszexualitását, ezért bíróság elé viszik az ügyet, ha a Warner filmstúdió nem teljesíti követelésüket.

A homoszexuális fordulat

Oliver Stone, a rendező is elismerte egy interjúban, hogy a filmben bemutatják Nagy Sándor biszexualitását, "ami sértheti egyesek érzelmeit", akkoriban azonban más volt az emberek hozzáállása a szexualitáshoz.

A Meleg és Leszbikus Szövetség a Gyalázás Ellen (GLAAD) nevű amerikai homoszexuális lobbyszervezet szerint a 160 millió dollárból forgatott "Alexander" fordulatot jelent a nagy költségvetésű produkciók történetében, mivel Nagy Sándor valódi szeretőjeként mutatja be hadvezérét, Héphaisztiónt.
 
 A film készítői váltig állítják, hogy a produkció történelmileg hűen ábrázolja Nagy Sándort és korának, a Krisztus előtti 330 körüli évek pogány erkölcseit. A főszerepet alakító Colin Farrell szerint Stone a lehető legnagyobb történelmi hűségre törekedett és ebbe beletartozik a korabeli ambivalens szexualitás ábrázolása is.
 
Nem ez az első eset, hogy a görögöket feldühítette történelmi hősük homoszexuálisként való ábrázolása: két éve makedóniai görögök százai megrohamoztak egy régészeti szimpóziumot, miután azon az egyik előadó Nagy Sándor férfiak iránti vonzalmáról értekezett.
         
#alt#
Klikk a képre!
A rendezőnek álltólag azért nem engedélyezték egyetlen jelenet forgatását sem Görögországban, mert a hatóságoknak nem tetszett az a mód, ahogy Oliver Stone ábrázolni kívánta a bálványt.
 
A film egyetlen kendőzetlen szexjelenete egyébként Sándor és felesége, Róxané között zajlik a nászéjszakán. Férfiszeretőjével, Héphaisztiónnal csak egy bensőséges ölelésben látható a nagy hadvezér, ezen kívül többé-kevésbé burkolt utalások történnek Nagy Sándor homoerotikus kapcsolataira.
 
 A Warner Bros stúdió és a rendező egyelőre nem reagált a görögök követelésére. Filmes szakemberek szerint mindenesetre a készítők nem kevés kockázatot vállaltak azzal, hogy a történelmi hűségnek megfelelően biszexuálisnak ábrázoltak a nagy ókori bálványt egy, a széles tömegeknek szánt drága szuperprodukcióban. Az elmúlt nyár szuperfilmje, a Trója például elhallgatta Akhillész és Patroklosz szerelmi viszonyát, inkább Akhillésznek egy trójai hercegnő iránti állítólagos sóvárgásának bemutatására helyezte a hangsúlyt.