Narnia-maszkba szorult újságírók a londoni városházán

2006.04.14. 00:30
Egy napra a londoni városházába költözött Narnia jeges fantasyvilága. A falakat belepte a sűrű hó, jégcsapoktól roskadozó fenyőfák nőttek ki a padlóból és marcona harcosok néztek farkasszemet a Narnia krónikái dvd-premierjére érkező újságírókkal.
A sajtónapra eljöttek a film gyerek főszereplői: a Skandar Kaynes (Edmund), Anna Popplewell (Susan), Georgie Henley (Lucy), William Moseley (Peter) mellettük a stábból ott volt Howard Berger, aki a Narnia krónikái sminkjeiért idén elnyerte az Oscar-díjat; Andy Siditsky a film dvd-változatának producere és Perry Moore executive producer.


Jégszobrászok kifaragják Aslan fejét
A mesebeli környezetben, az ismerős díszletek között az alkotók avatták be a Londonba sereglett újságírókat a produkció kulisszatitkaiba. Andy Siditsky elmondta, hogy a Narnia-dvd munkálatai már a film előkészületekor megindultak. A rendező Andrew Adamson azt szerette volna, ha "egyszerűen csak elkészül a világ legjobb dvd-je." Ezért aztán a dvd werkstábja minden apró munkafolyamatnál ott volt és közel 50 órát forgatott, hogy a Magyarországon április 25-én megjelenő 2 lemezes Narnia dvd-re a legjobb pillanatok is felkerüljenek.

"Párhuzamosan több kontinensen, több stábbal dolgoztak a dvd-extráinak a készítői, akárcsak a film stábja. Hiszen a film egyes jeleneteinek felvételei Új-Zélandon, Csehországban, Lengyelországban, Angliában és az Egyesült Államokban is folytak, gyakran egy időben. Arra gondoltunk és a koncepciónk az volt, hogy nem egyszerűen csak bónuszfilmeket készítünk, hanem elmesélünk egy történetet arról, hogy hogyan született ez a különlegesen látványos és fontos film" - tette hozzá Andy Siditsky, aki a közelmúltban fejezte be a Bambi második részének dvd-munkálatait is.

Külön szobát rendeztek be a szervezők Howard Berger speciálisan sminkelt figurái számára: kentaurok, beszélő állatok és szörnyek maszkjai népesítették be a szűk helységet, ahol az érdeklődők felpróbálták a kiállított maszkokat. "Már egy évvel a forgatás megkezdése előtt napi 12 - 14 órát dolgoztunk a munkatársaimmal, hogy mindent előkészítsünk" - mesélte Howard Berger friss Oscar-díjas sminkmester. - Fantasztikus időszak áll mögöttünk, pályám eddigi legjobb élménye volt faunokat, kentaurokat és boszorkányt készíteni." Berger még elmondta, hogy büszke arra, hogy a filmben nem lehet megkülönböztetni, hogy melyik maszk készült hagyományos, kézi módszerrel és melyik a számítógéppel konstruált speciális effektus.


Howard Berger és egy újságíró
A szakember egyébként Stan Winston és Rick Baker tanítványa és az ismert K.N.B. EFX Group alapítója, amely cég többek között a Kill Bill, a Sin City vagy a legutóbb a Motel illetve a Sziklák szeme című filmek sminkjeit és speciális effektusait is gyártotta. Howard az Oscar-díját is elhozta magával, amit többen kézbevettünk.

Bemutatkozott az újságíróknak a Narnia krónikái executive-producere, Perry Moore. Ő korábban amerikai talkshow-k producere volt és ez a nagyjátékfilmes debütálása. "Először hétévesen, édesanyám adta a kezembe a második részt a Narnia krónikájából, amelyből a mi filmünk is készült. Óriási ajándék a sorstól, hogy most közreműködhettem a kedvenc regényem filmrevitelében" - magyarázta Moore, aki a könyvíráshoz is kedvet kapott és hamarosan Hero címmel megjelenik első ifjúsági regénye.

A Narnia krónikái gyermekszereplői is bemutakoztak, akik ugye a német bombázás elől menekülnek a ruhásszekrény párhuzamos világába. Saját elmondásuk szerint nem változtatott semmit rajtuk a hirtelen jött népszerűség és a film világsikere. Élvezik, hogy lépten-nyomon felismerik őket és összesúgnak a hátuk mögött. Ez nem zavaró számukra. Most még. A közös munka egyébként összekovácsolta őket, nagyon jó barátok lettek a forgatás alatt, hamarosan William születésnapját ünneplik majd együtt. Georgie szívesen ragadta magához a mikrofont és lelkesen mesélt új hobbijáról, a novellaírásról. Elújságolta, hogy hamarosan belekezd a harmadik kisregényébe, egy "szép romantikus történetbe". Első műve egyébként A titkok pillérei, a másik pedig A hóbika címet viseli. Anna jövőbeni terveiről nyilatkozott: bár a jog, az orvostudomány és a reklámipar is érdekli, azért úgy tűnik, hogy a színészetnél marad. Skandar rövid családfatörténetet osztott meg az újságírókkal, például, hogy apai ágon Charles Darwin leszármazottja. William - aki korábban aspirált Harry Potter szerepére - pedig azt jósolta, hogy Robert DeNiro nyomán ő is világhíres színésszé válik.


William, Anna és Skandar
A fiatalok a legkedvesebb forgatási élményüknek egyöntetűen az akció - illetve csata jeleneteket említették, amelyeket kalandként éltek meg egy szokásosnál nagyobb és izgalmasabb játszótéren. Be is söpörték a stáb elismerését, mert legtöbbször elsőre sikerültek ezek a felvételek. Bár Georgie azt állította, néhányszor akarattal hibázott, mert nem akarta, hogy véget érjen a kedvenc jelenete.

Az esemény végén Andrew Adamson videóüzenetben köszönte meg az alkotóknak a "csodás közös munkát" és a közönségnek "a lelkes fogadtatást", illetve megígérte, hogy a következő részben: a Caspian hercegében rátesznek még egy lapáttal és a 2007 decemberi bemutatóra egy "szemkápráztató filmmel jelentkeznek".