A szexéhes nővérke és a bolond rendező

2006.07.27. 17:11
Huszonegy év után újra magyar film, az Egyetleneim versenyez a velencei filmfesztivál legjobb elsőfilmért járó díjáért. "Ez nem komoly" - mondta a "világ leggyorsabb filmjének" rendezője, Nemes Gyula, aki a főszereplő Tóth Orsolya szerint úgyis bolond.

"Az Egyetleneim egy vígjáték az itt és mostról. A film arról szól, hogy rengeteg magányos fiatal van 14-40 éves kor között, akik imádnak csajozni "- nyilatkozta Nemes Gyula rendező az Indexnek, majd hozátette: "ez egy nagyon gyors film rengeteg kortárs zenével, ezért szinte zenés filmként is lehet nézni".


Tóth Orsolya
Klikk a képre!
"A forgatást 2004. augusztusában fejeztük be, majd egy évig vágtuk folyamatosan. Ez lett a világ legpörgősebb filmje 4500 vágással" - avatott be a részletekbe minket rendező. Az Egyetleneim főszereplője Kovács Krisztián, producere Durst György, operatőre Dobóczi Balázs, de az igazán érdekes a vállalkozásban, hogy nagyon sok amatőrszínésszel dolgoztak, akik között volt olyan is, akit a forgatás napján találtak a szerepre. A filmben szereplő Tóth Orsolya a legjobb színésznő díját nyerte el a 37. Magyar Filmszemlén megosztva az Egyetleneimben és a Johannában nyújtott alakításáért. Ez utóbbiban szexéhes nővérkét alakított.

"Egy nagyon nagy videóklip a film, ami főleg a tizen-huszonéveseknek szól"- nyilatkozta Orsolya az Indexnek. A szerepéről elmondta, egy castingon választották ki a Judit nevű lánynak, aki egy félresiklott család gyermekeként folyamatosan ellenáll mindennek. A színésznőtől megkérdeztük, mi vonzotta a szerepben, mire a következőt válaszolta: "Kíváncsi voltam Nemes Gyulára és Kovács Krisztiánra is, utóbbi alattam járt a főiskolán, előbbit pedig egy bolond embernek tartom, aki ráadásul külföldön tanult".

"Nagyon kedves. Végülis egy bolond lányt alakít, én pedig bolond ember vagyok, összeillünk" - reagált erre Nemes, majd udvariasan a hosszú utómunka okaira tértünk. "Alkotói makacsság és kevés pénz" - mondta, majd elárulta, 48 millió forintból forgatták le az első nagyjátékfilmjét, ami egyben a diplomafilmje is a prágai FAMU rendezőszakán. Nemes Gyula 1974-ben született, egyetemi tanulmányait cseh, magyar és filmelmélet szakokon folytatta az ELTE-n, majd 2002-vel kezdődően lett a prágai FAMU hallgatója. A mulandóság gátja című dokumentumfilmjét a Karlovy Vary Filmfesztivál mutatta be versenyprogramjában 2004-ben.


Katt a képre!

"Huszonegy éve nem volt magyar elsőfilm Velencében, ezért amikor a Filmszemlén a velencei fesztivál egyik előválógatója arról beszélt, mennyire tetszik neki, és hogy majd meghívják, akkor nem is vettünk róla tudomást"- mesélt a különleges meghívásról álszerényen a rendező. A világ legrégebbi filmfesztiváljaként számon tartott, idén 63. alkalommal megrendezésre kerülő velencei mustra független szekcióját, a Kritikusok Hetét 1984-ben alapította az Olasz Filmkritikusok Szindikátusa. A szemlére mindössze hét-nyolc első játékfilm kap meghívást évről-évre. Magyarország eddig kétszer vett részt a Kritikusok Hetén Velencében: az alapítás évében Vészi János A csoda vége című filmjével, 1985-ben pedig Bereményi Géza A tanítványok című alkotása kapott meghívást.

Nemes Gyula Egyetleneim című alkotása a nemzetközi bemutatóval egyidőben lesz látható a hazai mozikban is, a Budapest Film augusztus 31-én mutatja be.