Viola
-5 °C
-2 °C

Börtöndráma kapta a német Oscart

2007.05.06. 14:49
Az idei Német Filmdíjat Chris Kraus börtöndrámája, a Négy perc (Vier Minuten) kapta, amelyet tizedannyian láttak eddig a német mozikban, mint a most második helyre szorult A parfüm - egy gyilkos története (Das Parfum) című, óriási közönségsikerű alkotást.

"Dávid legyőzte Góliátot" - sommázta az eredményt a dpa német hírügynökség, amikor a hét végén közölte, hogy az eddig csak 280 ezer ember által látott Négy percé lett az első díj, az 500 ezer euróval (123 millió 265 ezer forint) járó Arany Lola. Ugyanez a mű kapta a legjobb női főszereplő díját is. Monica Bleibtreu a lebilincselő drámában egy erős akaratú, de megkeseredett, fegyházban oktató zongoratanárnőt alakít, akinek egy női börtönben sikerül egy fiatal gyilkosnő (Hannah Herzsprung) bizalmába férkőznie.

A második helyen végzett a nagyágyúnak számító film A parfüm - egy gyilkos története, Tom Tykwers alkotása. Az Ezüst Lola-díjon kívül hat elismerést kapott, köztük a legjobb vágásért, a legjobb operatőri munkáért és a legjobb jelmezért járó díjat.

A legjobb rendezésért, forgatókönyvért és filmzenéért - szintén meglepetésre, de a dpa szerint teljesen megérdemelten - egy bajor filmkomédia, az Ki korábban hal, tovább lesz halott (Wer früher stirbt, ist la:nger tot" kapott díjakat. A népszínmű stílusú alkotás külön érdekessége, hogy összes szereplője bajor nyelvjárásban beszél, amelyet más vidékeken élő, született németek is olykor csak nagy-nagy odafigyelés árán tudnak megérteni, hangzása pedig sokak számára eleve furcsa, sőt egyenesen nevettető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!