'Legyőztem ezt az akadályt is'

2005.10.01. 11:25
Hogyan készít filmet egy autista fiú vagy egy vak lány? A Nonprofit Média Központ Alapítvány ötödszörre rendezett szemlét fogyatékosággal élő diákjai munkáiból. Az Index három résztvevővel beszélgetett, nézze meg a három versenyfilmet is!
Rátóti Andrea Kriszta születése óta vak, programozóként dolgozik. A neten, egy levelezőlistán olvasta az Alapítvány felhívását a fogyatékosággal élők számára rendezett médiaismereti tanfolyamról.

"Érdekelt, mi van a kulisszák mögött, hogy megtanulhatom, hogyan kell riportot készíteni, és tetszett, hogy kipróbálhatom magam. A filmemmel azt szerettem volna megmutatni, hogy a vak embereknek is ugyanúgy megoldható az élete, mint bárki másnak."

A legizgalmasabb kérdésre, hogy hogyan csinál egy vak lány filmet, Andrea elmondta, hogy miután megtanulta, hogyan készül a forgatókönyv, elképzelte, mit is akar elmondani a filmmel.

Rátóti Andrea Kriszta
Rátóti Andrea Kriszta

"Bennem lepereg, hogy mit szeretnék - megvan mondjuk a jelenet: a szereplőről, aki egyébként a barátnőm volt, készíttetek az operatőrömmel egy totálképet, miközben alámondom a narrációt. Jelenetről-jelenetre leírtam, mit akarok, és aztán egyeztettem a látó operatőrrel. Abból induljunk ki, hogy a látó ember is, amikor tévét néz, az nemcsak a nézéssel jelent egyet, hanem hallgatja is. Amikor én nézek egy filmet, hallgatom, hogy mi történik és elképzelem a képet is. Van egy kedvenc sorozatom, azt mindig nézem. Nem százszázalékos biztonsággal, de ki lehet találni, éppen mi folyik a képernyőn. Ha például kanálcsörgést hallok, biztos ebédelnek. Amikor azt mondom, nézek valamit, látok valamit, azt úgy értsd, hogy ebben a hallás mindig benne van."

Andrea filmje, a Főszerepben a vakvezető kutya, itt tölthető le (77 Mb). A tanfolyam után Andrea azt tervezi, média szakra fog felvételizni az egyetemre. "Titkos vágyam, hogy egy újság szerkesztőségében, rádiónál, tévénél helyezkedhessek el. Szeretem a munkámat, a programozást, de ha kapnék valamilyen médiás lehetőséget, egy pillanatig nem haboznék, azonnal elvállalnám" - árulta el az Indexnek.

Liling Tamás, a Nonprofit Média Központ alapítója elmondta, a Nézőpont Váltás tanfolyam történetében eddig még nem volt "olyan ambíciózus tanuló, aki ezután főállásban a médiában helyezkedett volna el. Általában az a jellemző, hogy munka vagy tanulás mellett kiegészítésként dolgoznak ezen a területen. Fehérváron például egy vak fiú zenei műsort vezetett a rádióban, a budapesti Civil Rádióban hárman is dolgoztak. A Duna TV Felelet az életnek című műsorában fél évig egy kerekesszékeslány, majd egy vak lány kapott munkát. Úgy tűnik, aki igazán akar, talál magának feladatot, bár ez inkább csak kiegészítő tevékenységként szerepel az életükben."

Kettős élet

Fejér Gyuláné Anna két filmjét is levetítették a Nézőpont Váltás - V. Hang- és Filmszemlén; az egyik az Eötvös Cirkuszt mutatja be, a másik egy meseszerű történet Bori mamáról, híres főztjéről, és lakhelyéről, egy kis, titokzatos faluról Mátraalján - ez a Bódogfalva. Anna végtaghiányos, a foglalkozása könyvelő, és Szolnokról érkezett Budapestre több mint egy évvel ezelőtt.

Fejér Gyuláné Anna
Fejér Gyuláné Anna

"Ezen a tanfolyamon kinyíltam. Addig nem ismertem itt sok embert, sündisznó módjára éltem Budapesten. Aztán elkezdtem feladatokat kapni, megpróbáltam odafigyelni a többiekre, megváltoztam. A filmezés eleinte nem volt egyszerű: egy kézzel eléggé nehéz tartani a kamerát, de megpróbáltam úgy bedugni a kezemet a kameratartóba, hogy ott is maradjon - nem lehetett mindig állványról dolgozni. Rászíjaztam jól, aztán a kamerát beállítottam olyan üzemmódba, hogy kiszűrje a remegést, és innentől bátrabban álltam neki. A harmadik-negyedik filmemnél már nem volt gond, legyőztem ezt az akadályt is."

Anna egy baleset miatt, tizenéves korától nem tudja a jobb kezét használni. "Amikor munkát kerestem könyvelőként, mindenhol az volt a legelső kérdésük, hogy tudok-e írni. Persze, hogy tudok - bal kézzel. Soha nem éreztem annyira komolynak a mozgás-korlátozottságomat, hogy úgy érezzem, ne sikerüljön emiatt valami. A tanfolyam óta vásároltam magamnak egy kamerát. Pályázatokon szeretnék részt venni, az Eötvös Cirkusz pedig felkért, hogy dolgozzak nekik, és készítsek a műsorukról egy olyan anyagot, amit le tudnak játszani a vidéki tévékben, ha turnéra indulnak. Szeretem ezt csinálni, engem ez dob fel, ez rak helyre. A számok sivársága után ez pihentet. Ahányszor elindulok forgatni, mindig ezt a számot dúdolom: "negyvenéves könyvelőnek / furcsa álma volt / pénzt adott egy rockzenésznek / este ő dobolt / szegény ember attól kezdve / kettős életet élt / nappal könyvelt, de jött az este / és ő újra zenélt" - dalolt Anna.

Anna filmje, a Bódogfalva, itt tölthető le (96 Mb).

Filmes beszéd

A huszonhat éves Vadas László autista. Legnagyobb problémája, hogy nehezen teremt kapcsolatot másokkal, nem érti az emberi viszonyokat. Ő is elvégezte a Nonprofit Média Központ tanfolyamát, a szemlére két filmet hozott. Az egyiket egy balatoni vendéglőben forgatta, ez az Anettka nyári étterme. A másik, az Üdvözlet a Balatonról egy emlékezetes hajókirándulást örökít meg. László beleegyezett, hogy röviden beszélgessünk a filmkészítés élményéről.

Vadas László
Vadas László

"Mama újságolta el az embereknek, hogy videózást tanulok március óta - én csak olyanokat hívok telefonon, akiket ismerek. A forgatás egyáltalán nem esett nehezemre. Kapóra jött, hogy éppen nyaraltunk, de nem mehettünk a szabadstrandra, mert hűvös idő volt, sok felhő az égen, mint most is. Majd megölt minket az unalom. Szerencsére volt feladatom, el kellett készíteni a filmet az őszre. Gondoltam, hogy a helyszín a Gyöngyvér Restaurant lesz, ott lakik az egyik legjobb barátnőm, akivel sajnos csak nyáron találkozhatok. Úgy döntöttem, hogy az ő nyári munkáját, és a körülötte lévő ismerősöket örökítem meg. Fogtam a kamerát állványostul és odamentem. Kisebb-nagyobb jelenetekben felvettem a filmet, a játékautomatát és a konyhát se hagytam ki. Anettka harminc év körüli, nagyon kedves ember. Van-e valaki, aki nem szereti a szép lányokat? Én is szeretem, de csak olyasvalaki lehet a párom, aki fiatalabb nálam. Most már férje is van, kisfia - nem pártolhat át hozzám. Barátok vagyunk."

Arra kérdésre, hogy mit adott neki a filmezés, László így felelt: "ez azért jó nekem, mert nagyon sok munkához kommunikáció, hosszas beszéd kell, de én csak bizonyos esetekben beszélek sokat. Például ha megsértenek, vagy halálra rémítenek, akkor szakadnak ki fájdalmasan a mondatok belőlem. Általában barátságos vagyok. A filmezéshez nem hiányzik a beszéd, a magyarázat, csak ha narrátor akarok lenni. Olyan munka kéne nekem, amihez nem hiányzik a beszéd. Ahány ajánlatot találtam, mind kommunikáció is kell hozzá, nem csak precizitás. Ilyenkor szomorú vagyok, mert nem vagyok rá alkalmas. A filmeken keresztül bemuthattam az érzéseimet, a gondolataimat, és ez jó."

László filmje, az Anettka nyári étterme, itt tölthető le (45 Mb).

A Nézőpont Váltás - V. Hang- és Filmszemlén a közönségdíjat Vadas László 'Üdvözlet a Balatonról' című munkája nyerte el. A rádiós kategóriában Mayer Mónika 'Áldás vagy átok' című anyaga kapta a legtöbb szavazatot.