Voodooval hódít Nollywood

2006.03.29. 00:20
Démonok és boszorkányok uralják a világ harmadik legnagyobb filmiparát. Forgatás, másolás, terítés - ez a sikerük titka. Nigéria mára a világ harmadik legnagyobb filmiparává vált Hollywood és Bollywood után. A mozifilmek nagy részét olcsón, 10-15 ezer fontból forgatják, átlag 10 nap alatt elkészül egy, de a rajongók millióinak még ez sem elég, írja a Guardian.
Tizenhárom év alatt a semmiből évente 200 millió dollárt hozó filmipart hoztak létre, amivel Nigéria a világon harmadik legnagyobb filmgyártó ország lett Amerika és India után. Ma már évente kétezer filmet gyártanak. A siker receptje: a filmeket olcsón készítik és rögtön másolják kazettára, dvd-re, hogy a boltokban és az utcákon árulják, nem csak Nigériában, hanem az egész kontinensen, főleg a nyugati területén.

#alt#
Több jel arra mutat, hogy a világ érdeklődik Nollywood iránt. A hollywoodi színész, Wesley Snipes Nigériába ment megfigyelni a beruházási lehetőségeket tavaly szeptemberben. Miközben az American Dream nevű nigériai cég által készített filmek kinőtték a londoni piacokat, ahol eddig óriási eladásokat produkáltak, ezért úgy döntöttek, meghódítják a világpiacot.

Nollywoodnak szüksége van arra, hogy végre kezdjen valamit az elcsépelt cselekményekkel, a ripacskodó színészekkel és az ijesztő hangminőséggel, ha Hollywood igazi riválisa szeretne lenni. Az viszont biztos, hogy az afrikai közönség imádja ezeket a filmeket. Ha Hollywood erőssége a hihetetlen látványosság és Bollywoodé a szívmelengető giccses musical, akkor Nollywood különleges vonzereje a voodoohorror, ami a boszorkányság és a démoni megszálottság körül forog.

Pénizszsugor

Nigéria talán a legelőkelőbb irodalmi hagyományokkal rendelkezik Afrikában, de az természetes, hogy a filmgyártásnak semmi szüksége a magas irodalomra, hiszen minden a pénzről szól. Eredetileg a nollywoodi filmeket azért kezdték el forgatni a videókazetta gyártók, hogy ezzel segítsék beharangozni saját termékeiket.

#alt#
A legtöbb megfigyelő egyetért abban, hogy minden 1992-ben kezdődött, a Living in Bondage című filmmel: ez egy különleges mese egy férfiról, aki rabja lesz egy kultusznak, ami a hívőktől elvárja a feleség feláldozását. Mint látszik a film címe inkább a spiritualitásra céloz, mint a szexuális rabszolgaságra. Azóta a műfaj egyre csak erősödik.

A filmeket tekinthetjük fantáziálásoknak is: a történet gazdaggá váló szegény emberekről, a péniszük zsugorodását észlelő eltévelyedett férjekről, megvakuló szerelmesekről (akik végül meztelenül kiabálva rohangálnak az utcán). És persze némelyik humoros. Az egyik klasszikusban a nő lekicsinyíti szerelmét és palackba zárja. A filmek persze azért a boszorkányok megbüntetésével zárulnak, kivéve, ha Jézust megtalálva bűnbocsánatot nyernek.

Pezsgő nélküli csillogás

A kereszténység burka alatt sokkal régebbi hiedelmek nyugszanak, talán ez lehet az egyik oka annak, hogy más afrikai országokéval szemben a nigériai filmeknek ilyen hatalmas vonzereje van. Az okkult mozik megadják annak a lehetőségét, hogy még egyszer beleborzongjanak a régi vallás erejébe, majd megünnepeljék az új hitet. "Az átlagemberek látni akarják, mi az, ami el van rejtve" - mondja Okechukwu Ounjiofor, a Living in Bondage producere, majd hozzáteszi - "de mi nem akartuk elvarázsolni őket: mi leültetjük és gondolkozásra késztetjük, hogy megnyíljon a tudatuk. A filmek megnézése után nagyon sokan otthagyták ezeket a boszorkány kultuszokat." Természetesen nem mindegyik nollywoodi film szól az okkultizmusról. Nigériában megdöbbentően nagy az egyenlőtlenség, ezért Bollywoodhoz hasonlóan itt is lemondanak a mindennapi élet szorongásainak ábrázolásáról, hogy egy vidámabb életképet mutathassanak. Ezért van az, hogy a filmekben a szereplők mindig pezsgőt rendelnek, de soha nem isszák meg, mert a költségvetés nem engedi meg (ami 9-22 ezer font között mozog, ebből egy sztár megkeres kb. 1500 fontot). Ennek ellenére mindent megtesznek, hogy elhitessenek egy csillogó-villogó világot.

#alt#
A nigériaiak büszkék filmjeikre, amiket az improvizáció és zagyva dialógusok jellemeznek, más afrikai országok pedig irigyek erre. Femi Odugbe, a Független Televíziósok Szövetségének elnöke szerint az egész abból adódik, hogy a nigériaiak a tradíciókat tekintve történetmondó emberek, hiszen több mint 230 nyelv létezik itt, mindegyik más kultúra és mindegyik különleges a maga nemében. Nigériát a brit gyarmatosítók hozták létre, egyesítve a keresztény délt és a muszlim északot: állandó etnikai problémák jellemzik az országot, miközben folyamatosan viaskodnak az olajért. Ez teszi a filmcenzorok munkáját még különlegesebbé. Lagoszban, a kereskedelmi fővárosban jelenleg 15 millióan élnek, de ez a szám 2010-re elérheti a 24 milliót is, így ez lehet a világ harmadik legnagyobb városa.

Ogunjifor, a Living in Bondage producere szerint Nollywood még csak tizenhárom éves, ezért meg kell várni, amíg felnő: és aki most kritizálja, az nemsokára visszajön, hogy tanuljon tőlük.