Gwyneth Paltrow-ról leváltam

2006.10.31. 11:32
Nagy-Kálózy Eszter egy újabb 56-os filmben a Budakeszi srácokban fiatal, elvált anyát alakít. A film csütörtökön kerül mozikba, mi mégis arról faggattuk a színésznőt, miért nem láthajtuk filmvásznon. Szó esett kedvenc új munkájáról, a Médiumról, amiben Patricia Arquette-et szinkronizálja, és a színházról is faggattuk: mit és kivel?

Az olyan 56-os filmek mellett, mint a Szabadság, szerelem, nem sikkad majd el a Budakeszi srácok?

A két filmet egyáltalán nem hasonlítgatnám egymáshoz, bár a Szabadság, szerelmet nem láttam. A Budakeszi srácok egy teljesen más költségvetésű film, ami egy szép, személyes történetet dolgoz fel. Azoknak a közösségeknek állít emléket, akik kivették a részüket 56-ból. Számomra ez egy szerethető film. Amennyi figyelmet megkaphat, azt kapja meg.

Bár éppen legújabb filmjének van a premierje, de akkor is tény, hogy jóval kevesebbet forgat, mint pályája elején. Miért?

Elsősorban színházban dolgozom, mint ahogy nagyon sokan Magyarországon. Ez volt már akkor is, amikor főiskolára jártam. Abban az időben rengeteget filmeztem, és mellette elszerződtem Kaposvárra. Később ez aztán változott, jöttek újabb, fiatalabb színésznők, és nincs is annyi szerep. Az ember pedig már nem is akar annyit vállalni, mint fiatal korában, amikor éjjel forgatott, nappal próbált, este játszott.


Budakeszi srácok - 2006
Klikk a galériához!

Az 1994-es Vigyázók is ötvenes években játszódik. Ezért a szemlén megkapta a legjobb női alakítás díját. Mennyire fontos ez a film?

Szerettem Sára Sándorral dolgozni, és a Vigyázóknak ráadásul nagyon jó forgatókönyve volt. A film egy nagyon kiszolgáltatott időszakban játszódik, emiatt a kilencvenes évek elején fontos küldetése volt. Nekem pedig szerencsém volt, hogy a pályám kezdetén rengeteg irodalmi műből készült igényes alkotás.

Most rossz forgatókönyvek készülnek?

Nem olvastam rossz forgatókönyvet, talán egyet tudok felidézni. Inkább azt hiányolom, hogy az irodalmi forgatókönyvet sokszor nem írják át technikai forgatókönyvre, pedig ott tisztábban látom a rendező elképzelését.

Október 23-án az m1 a 2001-es Hamvadó cigarettavég című filmjét adta. Van ehhez hasonló nagy filmes szerep, amit szívesen elvállalna? Ismert női személyiségek?

Nem mondom, hogy ilyenre vágyom, mert nagyon magasak az elvárások. Akkor az volt velem szemben a vád, hogy alkatilag nem felelek meg Karády szerepére. Csinszkával az volt a jó, hogy nem sokat lehet tudni róla, csak hogy Ady felesége volt és fiatal. Az ember így szabadjára engedhette a fantáziáját. Az viszont fontos, hogy nagy személyiségek életéről játékfilmes feldolgozások is készüljenek, a filmnek van egy ilyen hivatása is.


Karádyként férjével, Rudolf Péterrel - 2001

Akkor mire vágyik?

Ha egy szerepnek komoly tartalma van, egy jó történetben, jó partnerrel, jó rendezővel. Az mindegy, hogy mama szerep, vagy nagymama szerep. A jó szerep csak ajándék. Szeretem tartalmasan eltölteni a szakmai életem.

De nagymama szerepet?

Még az sem volt gyakori, hogy anyaszerepekre kértek volna fel, de mostantól kezdve biztosan az lesz. Belekerültem abba a korba, hogy nekem is van három gyerekem, és boldog vagyok így. Ha nagymamának kérnek fel, és ismétlem, jó a szerep, miért ne?

Milyen anya volt a Budakeszi srácokban?

Ez az anya más mint én. Tartással viszonyul a fiúhoz, hidegebben élnek együtt, sokkal szigorúbb nálam. Erősebben jelenik meg benne a fájdalom és félelem, ami azért minden anyában benne van valahol.

És hogy érezte magát ötvenes évekbeli külsővel?

Nem először forgattam az ötvenes évek kosztümjeiben, és ezeket mindig borzasztónak találtam. Az ötvenes évek nem volt egy nagy korszak a divat szempontjából. Sminkben sem: egy fajta piros rúzs volt, a szemet nem igazán festették, csak gyufaszárral próbálkoztak.


Civilben, 2006
fotós: Kleb Attila

Beszéljünk az Ön múltjáról. Mire büszke?

Minden filmemre örömmel gondolok vissza, de kevés van, amivel elégedett is vagyok: az Édes Anna, a Rózsa vére, a Vigyázók. Persze az ember idővel elfogadja önmagát. Először csak azt vettem észre, hogy mit hibáztam. Ilyen volt a Csinszka, ami komoly elismerést hozott, de akkor fájt minden pillanata, alig tudtam nézni.

És a jelen: szinkronhangként tűnik fel most sűrűn. Legutóbb mihez adta a hangját?

Most éppen a Médium című sorozatban szinkronizálom Patricia Arquette-et, aki jó színésznő, élvezet szinkronizálni. Érzed, hogy valódi. A Médium egy érdekes, helyes sorozat, minden darabja egy krimi. A főszereplő médium, aki az ügyészségen dolgozik, és mivel anya is, a sorozat a családi mindennapi életéről is szól. Nem egy agresszív, brutális film, a krimi műfaján belül szolidabb és érdekesebb.

Melyik neves színésznőt volt nehéz szinkronizálnia?

Gwyneth Paltrow-t egy időben sokat szinkronizáltam, de mindig azt éreztem, hogy leválok róla. Hallom a hangomat, közben látom őt, és nem lesz az enyém a szerep.

A Mátrixban Trinity hangját adta. Mennyire áll Önhöz közel a film és a scifi műfaj?

Szerettem nagyon az első részt, elementáris erővel hatott rám. Mondjuk nekem is furcsa volt, hogy ki gondolja azt, hogy nekem ez jól állna.

Szerepelne valamelyik magyar készítésű sorozatban?

Ha a most gyártottakra céloz, akkor egyikben sem. A sorozatok iránt mostanában megnőtt a figyelem, de a kereskedelmi tévéken kívül alig készülnek sorozatok, igényesebbekre pedig kevés a kezdeményezés.

Megnézi az új 56-os filmeket?

Majd igen. Nagy mozibajárók vagyunk. A gyerekeimmel szeretek színházba, moziba járni. Már érettek, és nekem az a fontos, hogy ők lássanak.


A Vigyázókban - 1994

Milyen filmet látott utoljára?

Általában a család ízlését követem, és a multiplex mozikban igazi művészfilmeket ritkán játszanak, ilyen kivétel volt a Match Point, amit pici fenntartással, de szerettem. Woody Allen nagyon jól bánik a színészeivel, akik ezért nagyon jól és egységesen játszanak. Tetszett még a Szerelemre hangolva rendezőjének legújabb filmje, a 2046.

És ha látni szeretnénk Önt, a művészmozikon kívül színházba menjünk. Melyikbe?

Most egy Woody Allen darabban, a New York-i komédiákban játszom egy ötvenéves nőt a Vidám színpadon. Nagyon szeretem a darabot, a barátnőmet segítem benne, akit megcsal a férje. Az IBS-ben megy az És Rómeó, és Júlia, ebben minden szerepet mi ketten játszunk a férjemmel, Rudolf Péterrel.