Edward Norton: 'Az elnökünket cowboynak hívják'

2005.05.18. 02:53
Edward Norton Cannes-ban a Down in the Valley című film társforgatókönyvírójaként, producereként és vágójaként van jelen, és persze elsősorban a film főszereplőjeként. Míg a vásznon modern cowboyt alakít, pontosabban karizmatikus szociopatát, a fesztiválpalota folyosóján diszkréten enyeleg barátnőjével, aki nem Salma Hayek.
Edward Norton egy fantáziavilágban élő figura, aki cowboyként él a XXI. században és azt képzeli, hogy a vadnyugati értékrend működik most is. Legalábbis legújabb filmjében a vásznon ezt teszi. A valóságban itt áll velem szemben, miután egy ismeretlen nővel - aki, és erre mégegyszer megesküszöm, hogy nem a régebbi barátnője: a fesztivált zsűriző Salma Hayek - kienyelegte magát.

Cowboy vagy a valóéletben is?

#alt#
"Nem vagyok cowboy!"
Nem vagyok cowboy, és természetesen nem hiszek az amerikai western-értékekben sem.

Daviddal (David Jacobson, a film rendezője, a szerk.) a könyv írásakor viszont arról beszélgettünk sokat, hogy milyen fontos szerepe van az amerikai vadnyugat világának az emberek fejében még ma is: a férfi családvédő szerepe, a nyugati táj felsőbbrendűségének hite, a fegyverek nemzeti nosztalgiája satöbbi.

Egyszer azt nyilatkoztad, hogy az elnökötöket cowboynak hívják.

Külföldön. Mert ilyennek látják a viselkedését, ezt képviseli. Ezért tűnt jó ötletnek egy olyan westernt készíteni, aminek a főszereplője, Harlan a mai világban él, de az értékrendje a klasszikus westerneké.

A filmben egy tinédzser után vágyakozol. A szerepet Evan Rachel Wood játssza, aki csak 16. Hogyan kezeltétek a helyzetet?

Profin és kreatívan, ahogy kell. És nagyon érzékenyen. Evan egy rendkívül szofisztikált személyiség, és ez nem csak falvédőszöveg. Színésznőként kifinomult a technikája, nem az az ösztönös típus. Sokat beszélgettünk, és nagyon értette az egészet.

Edward Norton ennél a pontnál megígérte, hogy az interjút még folytatjuk. A film magyarországi forgalmazója, az SPI nem tudta megmondani, hogy mikor lesz itthon a Down in the Valley-bemutatója, Tamás Dorka sajtófőnök egyelőre csak annyit tudott mondani, hogy "ami késik, nem múlik".

Down in the valley
A down in the valley kifejezés Amerikában a Colorado hegységnek azt a nyugati, sziklafalakkal övezett völgyét jelöli, ahol a western filmek nagyrésze játszódik, és amelynek tenger felőli végén épült Los Angeles.