Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

'Áron itthonról ivott a közönségre'

2005.09.26. 13:43
A Nyócker! ismét nyert, ezúttal Észak-Amerika legnagyobb animációs fesztiválján lett a legjobb egész estés film. Az alkotók mailt írtak a díjkiosztóra a fesztivál közönségének, mert a sok fesztiválozás miatt személyesen nem voltak jelen. Közben egy vikingfilmre is készülnek.
"Telefonon értesültem arról vasárnap éjjel, hogy a Nyócker! Ottawában is rangos nemzetközi elismerésben részesült. Felhívtak Kanadából, és kérdezték, hogy az este hétkor (magyar idő szerint éjjel kettőkor) tartott gálaesten pontosan mit mondjanak a nevünkben" - tájékoztatta az Indexet Liszka Tamás, a forgalmazó SzimplaFilm vezetője. A magyar animációsfilm Észak-Amerika legnagyobb animációs szemléjén az egészestés kategóriában nyert.

Többet voltuk külföldön, mint itthon


A rendező, Gauder Áron küldte el a a nemzetközi zsűrinek mailben a szöveget, amit Liszka így idézett fel: "nagyon örül a díjnak és nagyon sajnálja, hogy nem tud ott lenni, de iszik a fesztivál közönségének egészségére. Ezt meg is tette." A fesztivál művészeti vezetője Liszkának még elmondta, hogy a film a közönség kedvence lett, mindkét vetítésén kitörő tapssal fogadták.

Az elmúlt három hónap során a józsefvárosi South Park Európa és Ázsia legrangosabb animációs fesztiváljain már elnyerte az év legjobb animációjának járó elismeréseket. Miért is nem volt senki sem az ottawai fesztivál díjkiosztóján, amikor már számítani is lehetett legalább egy pulpitusos megjelenésre? "Mostanában többet voltunk külföldön, mint itthon. Áron is most érkezett meg a torontói fesztiválról, Novák Erik producer pedig jelenleg az ukrajnai KROK fesztiválon van" - sorolja Liszka az okokat.

A Nyócker! legutóbb Koppenhágában, Helsinkiben és Torontóban szerepelt, a közeljövőben pedig Varsóban, Vancouverben és Sao Paolóban vetítik.

Viking-saga készül

"Áron egyébként több dolgon munkálkodik: részt vesz Pálfi Gyuri Taxidermia című filmjében, és a következő egészestés animációnkon is dolgozik. Ez egy koprodukciós film lesz viking-izlandi témában, a címe Egill, a főszereplője Egill Skallagrímsson" - magyarázza a forgalmazó.

A tervet egy koppenhágai sörözőben írták össze augusztusban. Nagy valószínűséggel kanadai és izlandi partnerekkel vágnak neki, és a novemberi Connecting Cottbus című koprodukciós fórumon mutatják be a szakmának. Szeretnék elvinni a Cartoon Movie jövő márciusi találkozójára is.

Hogy az Egill képileg hasonlít-e a Nyócker! kétdimenziós kivágásos animációjára? "Nem ez lesz a domináns - válaszolja. - Emlékszel a Nyócker! mamutpörgetéses 3D-s jelenetére? Olyan lesz inkább."