Végre egy humoros filmfolt itthon

2008.10.01. 12:14
Az idei filmszemle közönségsikere, A nyomozó a héten indul a mozikban. Az elsőfilmes rendező a Corvin mozis díszbemutatón mégis arról beszélt, hogy fél a nézőszámoktól. Gigor Attila krimije a filmközeli közönséget megnyerte: licit is indult, ki hányszor látta. A paradicsomos kóla a kórboncnokos film után a gálán is szerepet kapott.

Végre megtartották A nyomozó díszbemutatóját a filmszemlés eufória és a Karlovy Varyból elhozott díjak után. A magyar krimit a Valami Ameriká-s Herendi Gábor és Pálfi György már látták, most mégis eljöttek, hogy ezzel is kifejezzék tetszésüket. A taxidermiás Pálfi elmondta: "Az a szuper benne, hogy összeállt egy jó mozi: a szereplők, a forgatókönyv, a rendező miatt. Ez egy nézhető, tök jó, humoros filmfolt."

Anger Zsolt és a paradicsomos kóla

Azt eddig is tudtuk, hogy filmes körökben általános szeretet övezi a krimit, de ezúttal kicsit félreszervezték a díszbemutatót: három teremre elegendő vetítést szerveztek négyre. Utólag már nem vonták össze, így csak az Index csapatának fele jutott be a háromnegyedig telt nagyterembe, hogy Kuncze Gábor és Balázs Fecó előtt üljön, meg Doszpot Péter médianyomozó, Árpa Attila és az MMK főtitkára, Tóth Erzsébet közelében. A másik - fotós, videós - csapatunk kiszorult egy kisterembe, így a kiemelt díszvendégekről ők lemaradtak.

Nézzék meg kétszer! Sőt, négyszer!

A kellő felhajtáshoz szükség is volt az ismert nevekre, mivel a filmből hiányoznak az országszerte sztárolt arcok. Anger Zsolt játssza benne a kopasz kórboncnokot, aki kezdetben mogorva, de ha hullákról van szó, lehet rá számítani. A nyomozóra mégis olyan szavakat használtak a díszvendégek, mint humoros, újszerű, ötletes, izgalmas és szerethető.

Licitverseny is indult, hogy eddig ki hányszor látta. "Azt kívánom a filmnek, hogy mások is nézzék meg kétszer, ahogy én is, hogy magas legyen a nézőszáma" - szurkolt Herendi Gábor. "Mondják el mindenkinek, miért érdemes négyszer megnézni a filmet" - búcsúzott a nagyterem könzönségétől a vetítés után Galamb, aki kivételesen ingyen vállalta a konferálást. A nyomozó producere, Pusztai Ferenc szárnyalt túl mindenkit a maga húsz alkalmával.

"Engem nem szoktak amúgy felismerni" - szabadkozott nekünk később a főszereplő, Anger Zsolt, miközben azt mesélte, hogy a szemle családias körei után először Karlovy Varyban élte meg tisztán a népszerűséget. "Egy szürreális cseh bárban felismertek, és fürtökben jött oda hozzám gratulálni a fesztivál hátizsákos közönsége. Érdekmentesen" - tette hozzá a színész, aki a forgatás óta ártatlan szőke fürtöket növesztett. Az érzelemmentes karakterét a nyúlánk Rezes Judit oldja és tart ki mellette minden furcsasága ellenére. A színésznő, akinek legutóbb a 9 és fél randiban udvarolt Fenyő Iván, most kapott először filmes főszerepet. Judit civilbeli párját is faggattuk: "Már hosszú évek óta együtt vagyunk, mégis objektíven meg tudom ítélni, hogy fantasztikus volt" - mondta az alakításáról Szabó Győző.

Sztárok nélkül is lehet?

"Kimondottan azt éreztem, hogy hiány van magyar krimiben - nyilatkozta aztán a fiatal rendező, aki a díszbemutató előtt nagyon sokat gondolkozott, hogy felvegye-e az új pókemberes pólóját, de végül a sima fekete ingnél maradt. "A régiek közül a Dögkeselyű a kedvencem, mert jól működött magyar környezetben, de nem kellett hozzá annyi pénz, mint a Taxisofőrhöz" - tette hozzá Gigor Attila, akinek 70 milliós állami támogatás után a producere szedte össze a még szintén nagyon alacsony 170 milliós keretet.

Szabó Győző és a főszereplő Rezes Judit

Gigor egyébként egy jelenet erejéig a főszereplőjéből is ámokfutó Taxisofőrt csinált. A vetítés alatt ennél a résznél jegyezték meg mögöttünk: "Anger tiszta Robert de Niro, csak máshol vannak az anyajegyek. "Van valós alapja a filmnek - folytatta a rendező. - Nem öltem soha embert, de a párkapcsolataimban nekem is voltak problémáim, és ezt akartam visszaadni. Bízom benne, hogy a film elsősorban mindenkinek az emberi kapcsolatokról szól majd."

A nézőszámok?, kérdeztük. "Félek tőlük - válaszolta, és halkan hozzátette. - De remélem egy sztárok nélküli filmet is nézni fognak." Mint régen a Valami Amerikát. Az elmúlt hétvégén mindenesetre a Moziünnepen már a nagyközönség előtt is tesztelték A nyomozót. "Számokat még nem tudok, de a magyar filmek közül messze ez volt a legnagyobb siker. Tíz percig tapsoltak a végén - mondta a producer - Akkor lennék elégedett, ha végül százezernél többen néznék a filmet." Csütörtöktől a mozikban.