Ágnes
-1 °C
2 °C

Kevin Spacey megbukott

2006.04.17. 08:51
Kevin Spacey szembeszáll a londoni színikritikusokkal, akik színházvezetői munkáját támadják, és nyugdíjztatását követelik. Az amerikai színészt amiatt is felelősségre vonnák, hogy a neves Old Vic színház a közeljövőben hónapokig üresen állhat.
"Sosem voltam elkötelezettebb, az ellenségeskedés csak erősebbé tett" - nyilatkozta Kevin Spacey, az Old Vic művészeti vezetője. Mivel a társulat üres ház előtt játszik, Arthur Miller Resurrection Blues című darabját a tervezettnél egy héttel korábban leveszik a műsorról.

Spacey, aki két éve vezeti a színházat, visszavág a kritikusoknak, akik a neves amerikai rendező, Robert Altman vezetésével színpadra állított darabot "ordító együgyűsége" miatt támadják.

"Óriási arroganciára vall, hogy azért követelik a lemondásomat, mert nem tetszenek a műsorra tűzött darabok. Nem a kritikusok vezetik a színházat" - nyilatkozta Spacey - Felháborítónak tartom, hogy azt támadják aki a lehető legjobb szándékkal próbál életet lehelni egy híres, de hányattatott múltú színházba. Nem mintha arra számítottam volna, hogy egyszerű sétagalopp lesz az egész, de senkinek sem áll jogában mások munkáját tudatosan aláásni."

Trónfosztogatók

A London Evening Standard egyik kritikusa, Nicolas De Jongh arról cikkezett, hogy talán itt az ideje, hogy "Spacey valaki másra hagyja trónját."

A támadások célpontjává vált Oscar-díjas színész azzal védekezett, hogy De Jongh-tól színházvezetés ügyében tanácsot kérni azzal egyenlő, mintha "Donald Rumsfeldtől kérne háborús stratégiai tanácsot." Spacey azt is hozzátette, hogy az Old Vicben az elmúlt két évben több mint 425 ezer néző fordult meg. "Próbáltam elkerülni a vitát ezzel a közel a 11-12 kritikussal, hiszen egy színházi sort sem töltenének meg összesen."

Kevin Spacey, aki a Közönséges bűnözőkben és az Amerikai szépségben játszott szerepeiért kapott Oscar-díjat, azon a véleményen van, hogy minden londoni színházvezető közül az ő munkáját vették a legszigorúbban nagyító alá.

Mikor 2004-ben átvette a színház vezetését, tíz évre írt alá szerződést. Az Old Vic legsikeresebb darabjainak egyike Shakespeare II. Richárdja volt, amiben Spacey játszotta a címszerepet, és az Aladin című színmű, amiben Ian McKellen, a klasszikus Shakespeare színész női ruhában pantomimozott.

A színház következő előadása Eugene O'Neill Boldogtalan holdja lesz, amit egykor olyan színészkiválóságok tettek naggyá, mint Laurence Olivier és Richard Burton. A darabban maga Kevin Spacey is szerepelni fog.