Ang Lee most hetero filmmel nyert Velencében

2007.09.08. 21:19
A borzas countryénekessé alakított Cate Blanchettet és a cowboyszereléses Brad Pittet díjazta idén a Velencei Filmfesztivál zsűrije. Az Arany Oroszlánt Ang Lee mandarin nyelvű thrillere vitte, a magyar rövidfilm díj nélkül maradt.

A Brokeback Mountain rendezőjének szexuálisan túlfűtött filmje, a Lust, Caution nyerte a Velencei Filmfesztivált. Ang Lee, aki a melegrománcért két éve már hazavitte a fődíjat, korábban finoman utalt arra, hogy a második világháborús thriller hosszú, és nem egyszer erőszakos szexjelenetei igaziak.

Ang Lee örömében eszkimópuszit ad az Arany Oroszlánnak

Az Ezüst Oroszlánt Brian de Palmának adták a Redactedért, amiben amerikai katonák egy tizennégy éves iraki lányt erőszakolnak, majd gyilkolnak meg.

A legjobb nő egy férfi

Cate Blanchett jól döntött, mikor elvállalta, hogy férfiruihába bújik, és öt férfiszínész mellett ő is eljátssza Bob Dylant a countryénekesről szóló életrajzi filmben. Az I'm Not There egy tunéziai filmmel megosztva különdíjat kapott, és a velencei zsűri Blanchettet választotta a mezőny legjobb színésznőjének.

A legjobb férfiszínész meglepetésre Brad Pitt lett, aki a The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford című westernben húzott cowboyszerelést. A kritikusok korábban azt tippelték, hogy ezt a díjat Casey Affleck zsebeli be, aki ugyanebben a filmben a negatív figurát játssza. Pittet a felesége, Angelina Jolie, és a gyerekeik is elkísérték a fesztiválra.

A magyar versenyzőt nem díjazták

Bár a rövidfilmes versenyben magyar rendező is indult a fődíjért, Nemes Jeles László egysnittes Türelmét, ami a 37. Magyar Filmszemle legjobb rövidje volt, nem díjazták. A kategória Ezüst Oroszlánját a brit Paddy Considine kapta a Dog Altogetherért.

Tim Burton az életműdíját már két nappal korábban átvette egyik kedvenc színészétől, Johnny Depptől. Az idén először kiosztott Meleg Oroszlánt a lopós New York-i kissrácokról szóló The Speed of Life-nak ítélték.