Scorsese arat az Oscar-jelölésen

2005.01.25. 17:00
Beverly Hills-ben nyilvánosságra hozták a hetvenhetedik Oscar-gála főszereplőit. Az esélyesek listáján nincs nagy meglepetés, a Scorsese-féle Aviátor az igazi befutó, az új Szabó István vígjáték főszereplője, Annette Bening Hilary Swankkel csaphat össze a díjért.
A jelöléseket az Amerikai Filmakadémia elnöke, Frank Pierson és az Oscar-díjas színész, Adrien Brody (A zongorista) jelentette be a hajnali sajtótájékoztatón.

DiCaprio az Aviátorban
DiCaprio az Aviátorban

A Filmakadémia a legjobb film kategóriában az Aviátort, az Én, Pán Pétert, a Ray-t, a Million Dollar Baby-t, és a Kerülőutakat jelölte idén.

Az excentrikus amerikai milliárdos, Howard Hughes életéből készült Aviátor kapta a legtöbb jelölést; összesen tizenegyet. A főszereplő Leonardo DiCapriót a legjobb színészek versenyében nevezték, két partnere, Cate Blanchett és Alan Alda is indul az Oscarért különböző kategóriákban. Az Aviátor rendezője, Martin Scorsese a legjobb rendező díjért küzd majd.

Clint Eastwood filmje az elszánt bokszolólányról, a Million Dollar Baby és a Johnny Depp főszereplésével készült Én, Pán Péter hét-hét jelölést kapott többek között a legjobb film, legjobb színészek, színésznők, és a legjobb rendezők versenyében.

Eastwood és Jamie Foxx mindketten két jelöléssel dicsekedhetnek; Eastwood a Million Dollar Baby rendezőjeként és férfi főszereplőjeként, Foxx pedig Ray Charles megformálásáért és a Collateral taxisofőreként indulhat az Oscarért. Szakírók szerint az év nagy felfedezettje, Jamie Foxx a legesélyesebb a legjobb színészek kategórájában.

Eastwood (Million Dollar Baby), Jamie Foxx (Ray), DiCaprio (Aviátor) mellett a legjobb színész díjáért indulhat Johnny Depp (Én, Pán Péter) és Don Cheadle. Cheadle a Hotel Ruandában egy Paul Rusesabagina nevű szállodaigazgatót alakít, aki a ruandai mészárlások idején többszáz menekült életét mentette meg.

A legjobb színésznők versenyében Swank és Bening kettőse emlékeztet az öt évvel ezelőtti felállásra, amikor az alig huszonöt éves Hilary Swank A fiúk nem sírnak főszerepével elhalászta az Oscart a sokak szerint abszolút esélyesnek tartott Bening orra elől, akit akkor az Amerikai szépségért jelöltek.

Million Dollar Baby
Million Dollar Baby:
Clint Eastwood, Hilary Swank

Ebben az évben Swank makacs bokszolót alakít, akinek élete tragikus fordulatot vesz (Million Dollar Baby), Annette Beninget pedig Szabó István filmjének főszerepéért, a nálunk is nagy sikerrel vetített Csodálatos Júliáért jelölték. Mellettük versenyezhet az eddig ismeretlen Catalina Sandino Moreno, aki a Maria Full of Grace-ben egy kolumbiai asszonyt játszik, aki drogcsempészetbe keveredik, Imelda Staunton a Vera Drake címszerepével, és Kate Winslet, aki az Egy makulátlan elme örök ragyogása Clementinájával került az öt legjobb színésznő közé.

Sokak szerint Scorsese, az egyik legnagyobb élő rendező, aki eddig nem kapott Oscar-díjat, jó eséllyel indul ebben az évben az Aviátorral. Mégis előfordulhat, hogy Eastwood a Million Dollar Baby-vel kiüti a versenyből. A január közepén megrendezett Golden Globe-gálán az Aviátor vihette haza a legjobb film díját, a legjobb rendezésért járó Aranyglóbuszt azonban Eastwood nyerte, aki 1992 óta Oscar-díjas rendező (Nincs bocsánat).

A legjobb animációs film díjáért indul A Hihetetlen család, a Cápamese és a Shrek 2.

A rendező Sidney Lumet kapja ebben az évben az Életmű-díjat.

Az Oscar-gálára idén február 27-én kerül sor. A hollywoodi Kodak Filmszínházból közvetített műsort Chris Rock komikus vezeti majd.