Emőke
-4 °C
9 °C

A makacs bokszolónő kiütheti DiCapriót

2005.02.22. 15:01
Már hónapokkal ezelőtt mindenki arról beszélt, hogy Martin Scorsese végre megkaphatja élete első Oscarját az Aviátorért. És akkor az utolsó pillanatban jött Clint Eastwood és úgy tűnik, keresztülhúzza a Scorsese számításait. Vasárnap Oscar.

Swank és Freeman (Millió dolláros bébi)
Swank és Freeman
(Millió dolláros bébi)

A hetvennégy éves Eastwood új filmje, a Millió dolláros bébi bennfentesek szerint a vasárnap esti gálán kiütheti a papírforma szerinti favoritot, a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Aviátort. A kevés szereplős, megrázó dráma nemcsak a legjobb film díjára esélyes, de a BBC cikkírója úgy véli, Eastwood a legjobb rendező kategóriában is legyőzheti Scorsesét.

Főszereplője, Hilary Swank Annette Beninggel mérkőzik meg a legjobb színésznők versenyében, de sokan már most úgy látják, hogy nemcsak az öt évvel ezelőtti Oscar-gála két jelöltje, de az eredmény is megismétlődik és Swank újra meghiúsíthatja Bening álmait. 2000-ben a gyakorlatilag ismeretlen Swank A fiúk nem sírnak főszerepével győzte le az Amerikai szépséggel induló Beninget, akit most Szabó István Csodálatos Júliájának címszerepéért kapott Oscar-jelölést.

Bár a legjobb színész díjáért DiCaprio, az Aviátor főszereplője is versenyez, a legtöbben egyetértenek abban, hogy ezt a kategóriát Jamie Foxx fogja nyerni abszolút fölénnyel a Ray című filmért.

Szívfacsaró

Míg a Millió dolláros bébit hét, az Aviátort összesen tizenegy kategóriában indították.

"A jelölések számát tekintve az Aviátornak kéne nyernie," nyilatkozott a BBC-nek Tom O'Neil, Oscar-szakértő, "és így is lesz, ha beválik a papírforma: az elmúlt húsz évben a tizennyolc alkalommal az a film kapta a legjobb filmnek járó Oscart, amelyik előzőleg a legtöbb jelölést kapta. Ennek ellenére nem lehet leírni a Millió dolláros bébit. Az embereket meghatotta ez a mozi, Clint pedig régi nagy kedvenc az Amerikai Filmakadémiánál" - tette hozzá.

Anne Thompson, a Hollywood Reporter újságírója "szívfacsarónak" nevezte Eastwood filmjét.

"Rendkívül érzelmes film, megríkatja a nézőt. Az Aviátor fantasztikus alkotás, de hidegebb" - magyarázta.

Leonardo DiCaprio (Aviátor)
Leonardo DiCaprio
(Aviátor)

Richard Schickel, a Time kritikusa jóbarátja Scorsesének és Eastwoodnak is és úgy érzi, az Akadémia több mint 5000 szavazóját nehéz döntés elé állítja a két alkotás. Schickelnek mindkét film tetszik, de meggyőződése, hogy a kis hal végül megeszi a nagyot.

"Marty csodálatos mozit csinált. Lenyűgözött az Aviátor; igazi nagyszabású epikus mű és kiválóan ábrázolja az amerikai őrületet és az Akadémia tagjai ezt mindig tisztelik. De az az igazság, hogy imádták Clint filmjét és amikor szavazásra kerül a sor, ez többet nyom a latban, mint a tisztelet" - véli Schickel.

A két film versenye február 27-én, vasárnap éjjel a hollywoodi Kodak Filmszínházban, a hetvenhetedik Oscar-gálán dől el.