Wallace egy halott menyasszonnyal birkózhat az Oscarért

2005.11.18. 17:28
Idén tíz animációsfilm indulhat az Oscar-jelölésért. Közülük kettő - 2001 óta először - stop motion technikával készült. Erős a mezőny, sokesélyes a verseny.

A két kuriózum, a két stop motionnal forgatott film a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény az Aardman Animationtől, és Tim Burton Halott menyasszonya - mindkettő jó eséllyel indul az Oscar-jelölésért. Az idei év tíz legsikeresebb animációsfilmje közül csak hármat jelölhetnek az Akadémia tagjai Oscarra. A három jelölt nevét január 31-én jelentik be Los Angeles-ben.

Tim Burton: A halott menyasszony
Tim Burton: A halott menyasszony

Az erre a három helyre pályázók között van még a Csodacsibe, ami jelenleg is vezeti az amerikai listákat, a nálunk is vetített Vad galamb, és Hayao Miyazaki anime mester filmje, A vándorló palota - mindhárom film Disney-produkció. A DreamWorks Animation a Madagaszkárt és Wallace és Gromitot indítja, míg a Robotok a 20th Century Fox Animation és a Blue Sky Studios koprodukciójában készült. A függetlenek között van a Pentamedia Studios munkája, a 3D-s Gulliver's Travels Indiából, a Weinstein Co. Hoodwinked című egyedi Piroska-feldolgozása és Katsuhiro Otomótól a Gőzfiú, amit a Triumph Films gyártott - a Gőzfiú volt egyébként az idei Titanic fesztivál egyik legnépszerűbb filmje.

"Soha nem volt ilyen erős a mezőny," - jelentette ki a Hollywood Reporternek Bill Kroyer, az Amerikai Filmakadémia animációs részlegének vezetője. "Hihetetlenül sokszínű a kínálat idén. Amikor létrejött az Oscar animációs kategóriája, sokan kérdezgették, hogy vajon lesz-e elég induló ebben az ágban. És most tessék: ha megnézzük a többi műfajt, a horrorfilmeket, a vígjátékokat, a drámát, nehezen találunk olyat, ahol tíz ennyire sikeres induló lenne..." - lelkendezett Kroyer.

A 78. Oscar-gálát március 5-én este rendezik meg a Los Angeles-i Kodak Theatre nagytermében. A tavalyi díjkiosztón az Index nagy kedvence, A Hihetetlen család győzedelmeskedett.