Véget ért a 77. Oscar-gála

2005.02.28. 06:11
A hollywoodi Kodak Theatre-ben hetvenhetedszer osztották ki az Oscarokat, és itthon az RTL Klub közvetítette élőben az eseményeket. Balázsi Panna és Gönczi Gábor rendszeresen elsütött "a papírforma szerint" szlogenje éppen a legfontosabb Oscaroknál nem teljesült: Martin Scorsese hat Oscar-jelölés után idén sem nyerte el a fődíjat, helyette Clint Eastwood szorongathatta tizenkét év után ismét egyszerre a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó aranyszobrot. És a "papírformával" ellentétben Annette Bening elől Hilary Swank hozta el - ismét - a legjobb színésznő szobrát. De kezdjük a gála elejéről: közvetítés percről-percre.
Idén a legjobb filmek kategóriájában induló öt jelölt egyike sem érte el a 100 millió dolláros bevételt - ez utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő. Gil Cates, a show producere úgy döntött, ebben az évben felrázza kicsit a műsort: hosszú évek után először nem Whoopi Goldberg, Steve Martin vagy Billy Crystal az est műsorvezetője, hanem Chris Rock, a harminckilenc éves fekete színész-komikus.

Rock néhány napja botrányt is okozott, amikor egy interjúban "idiótának" nevezte az Oscar-ceremóniát és azt is hozzátette, hogy ő sose nézi és nem ismer egyetlen hetero fekete férfit, aki nézné. A beszólások utáni felháborodás közepette még az is szóba jött, hogy mégsem Chris Rock vezeti a gálát. A színész azóta Jay Leno showjában elnézést kért, Gil Cates pedig bízhat benne, hogy a botrány kicsit megnöveli a nézettséget.

Táncoslábú Hitler

A vörös szőnyegen hajnali egykor megindul az estélyis tömeg.

Az Oscar-nyertesek teljes listája:
Legjobb film: Millió dolláros bébi
Legjobb rendező: Clint Eastwood (Millió dolláros bébi)
Legjobb színésznő: Hilary Swank (Millió dolláros bébi)
Legjobb színész: Jamie Foxx (Ray)
Legjobb női mellékszereplő:
Cate Blanchett (Aviátor)
Legjobb férfi mellékszereplő: Morgan Freeman (Millió dolláros bébi)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Kerülőutak
Legjobb eredeti forgatókönyv:
Egy makulátlan elme örök ragyogása
Legjobb külföldi film: Belső tenger (Spanyolország)
Legjobb operatőr: Robert Richardson (Aviátor)
Legjobb animációs film:
A hihetetlen család
Legjobb eredeti filmzene:
Én, Pán Péter
Legjobb betétdal:
"Al Otro Lado Del Ríó" (Che Guevara - A motoros naplója)
Legjobb dokumentumfilm:
Born Into Brothels
Legjobb díszlet: Aviátor
Legjobb smink: Lemony Snicket
- A balszerencse áradása

Legjobb jelmez: Aviátor
Legjobb vágás: Aviátor
Legjobb vizuális effektusok:
Pókember 2
Legjobb hang: Ray
Legjobb hangvágás: A hihetetlen család
Legjobb rövidfilm: Wasp
Legjobb animációs rövidfilm: Ryan
Legjobb rövid dokumentumfilm:
Mighty Times: The Children's March
Életműdíj: Sidney Lumet
1:15 Bruno Ganz, aki Adolf Hitlert játssza a német Bukás című filmben, elszánt tekintettel kijelenti a német tévének: "táncolni akarok ma éjjel". Melanie Griffith begipszelt lábbal érkezik, mellette Antonio Banderas, aki énekelni fog a gálán. "Gyönyörű énekes a férjem, gyönyörű" - lelkendezik Griffith. Imelda Staunton két fehér tinccsel a hajában kiáltja: "ébresztő, Anglia! Lehet, hogy itt még nappal van, de otthon már éjszaka, gyerünk, ki az ágyból".

1:37 Leonardo DiCaprio vállát Mickey Rooney kopogtatja meg, a nyolcvanöt éves egykori gyerekszínész és az Aviátor főszereplője egymás karjaiba omlik. "A világ legszerencsésebb asszonya vagyok" - mondja néhány perccel később az ABC-nek Annette Bening, akit harmadszor jelöltek Oscarra, mellette Warren Beatty, a férje, fogják egymás kezét. Virginia Madsen a Kerülőutakból elárulja, hogy az utolsó pillanatban találta meg mélykék Versace ruháját - egészen tegnapig fogalma sem volt, mit viseljen élete első Oscar-jelölésén.

2:17 Cate Blanchett, aki az Aviátorban Katharine Hepburnt játssza, elmondja: "megpróbálok nem izgulni." "Az egész életem megváltozott" - mosolyog a brit Clive Owen, akit a Közelebb szexnégyesének egyik tagjaként jelöltek a legjobb férfi mellékszereplő díjára. Scarlett Johansson fekete ruhájának derekát simogatva elárulja, hogy nem kap levegőt, "de a levegő ma éjjel nem fontos". Perceken belül kezdődik a hetvenhetedik Oscar-gála.

Kezdődik

2:46 "Tegyétek már le a seggeteket!" Chris Rock bemelegítő poénjain jól szórakozik az állva tapsoló közönség, majd néhány perccel később az Aviátor megnyeri első Oscarját ma éjjel a film látványvilágáért. Renee Zellweger jelenti be a következő kategóriát: a legjobb férfi mellékszereplőjét, amit Morgan Freeman nyer meg a Millió dolláros bébiért. "Mindenkinek köszönöm, aki segített ennek a filmek az elkészítésében, különösen Clint Eastwoodnak" - mosolyog a hatvannyolc éves Freeman meghatottan.


2:58 Robin Williams hangutánzó magánszámmal vezeti fel az év animációs filmjeit: A Hihetetlen családot, a Cápamesét és a Shrek 2-t. Az Oscart a Pixar/Disney produkciója, a Hihetetlen család nyerte. Brad Bird, a film alkotója többek között Steve Jobsnak köszönte meg a sikert.

3:03 Cate Blanchett sárga ruhájában nem a színpadról, hanem - Gil Cates egyik újításaként - a széksorok közül jelenti be, hogy a Lemony Snicket - A balszerencse áradása című film maszkmesterei nyerték a legjobb smink díját. A nézők ezután Beyonce angolosan eladott francianyelvű dalát hallgatják meg, a nagysikerű francia filmből, a Kóristákból.

3:14 Chris Rock egy rövid filmbejátszásban a harlemi moziban kérdezgeti az utca emberét, mi volt a kedvenc filmje ebben az évben. Az utca embere a Fűrészt és a Halál a Ragadozó ellent említi meg és fogalma sincs az idei Oscar-jelöltekről. A karcsúderekú Scarlett Johansson jelenik meg és felsorolja a néhány nappal ezelőtt átadott technikai Oscar-díjak nyerteseit. Pierce Brosnan elnézést kér rekedt hangja miatt a hallgatóktól és a számítógépes animációval mellévarázsolt Edna, egy rajzfilmfigura (A Hihetetlen család) segítségével kihirdeti a legjobb jelmeztervező díját: Sandy Powell kapja, az Aviátor huszas, harmincas, negyvenes éveket idéző ruháiért.

3:25 Tim Robbins jelenti be a legjobb női mellékszereplő díját, amit a fiatal Töröcsik Mari mosolyával az arcán az ausztrál Cate Blanchett veheti át Katharine Hepburn szerepéért az Aviátorból. Hepburnnek és Martin Scorsesének köszöni a díját. "Marty, remélem egy nap a fiam elveszi a lányodat feleségül" - teszi hozzá Blanchett a végén, a rendező visszanevet. Van oka rá: az Aviátor eddig minden jelölését díjra váltotta.


Tekintse meg képeinket!
3:31 Egy filmbejátszással a híres amerikai komikusra, Johnny Carsonra emlékeznek, aki Jay Leno előtt harminc éven át vezette a Tonight Show-t és egy hónapja hunyt el. Ezután DiCaprio tűnik fel és átadja a legjobb dokumentumfilmnek, a Born Into Brothels alkotóinak, Ross Kauffmannak és Zana Briskinek az Oscart. A film a kalkuttai vöröslámpás negyedbe született utcagyerekek sanyarú sorsát mutaja be. Egy szempillantás sem telik el, és Thelma Shoonmaker átveheti a legjobb vágó díját - megint csak az Aviátorért. "Köszönöm, Marty, hogy úgy forgatsz, mintha már a vágószobában ülnél."

3:38 "Szerelembe estem véletlenüüüüüül" énekli a Counting Crows a Shrek 2 betétdalát. Aztán egy kicsit kikerekedett képű Adam Sandler ballag a színpadra és kihirdeti a legjobb adaptáció forgatókönyvének szerzőjét: Alexander Payne és Jim Taylor nyerik, a Kerülőutakért - a rendező Payne és Jim Taylor már tizenöt éve dolgoznak együtt.

3:50 A Pókember 2 nyeri a legjobb vizuális effektek díját, amin egyébként egy magyar is dolgozott: Krajcsik Zsolt, a Sony Picture Imageworks munkatársa.

A katonákért

3:51 Frank Pierson rendező, forgatókönyvíró az amerikai hadseregben szolgáló katonáknak ajánlja a hetvenhetedik Oscar-gálát és azt üzeni nekik: "Nem felejtettünk el benneteket és minden nap imádkozunk, hogy minél előbb hazatérjetek." Felcsattan a taps.

3:54 A megható pillanatok után Al Pacino átadja az idei év Életmű-díját Sidney Lumetnek, a Tizenkét dühös ember, a Serpico, A hálózat, Az ítélet rendezőjének. A kócos Pacino és a mosolygós Lumet összecsókolóznak, a terem állva ünnepel. "Hogyan köszönhetném meg annak a rengeteg embernek, akiktől olyan sokat tanultam? Inkább csak annyit mondok, hogy az összes filmnek, a mozinak köszönöm meg, tudom, ezzel kicsit általánosítok" - teszi hozzá Lumet.


4:06 Újra Beyonce-é a pálya. Hatalmas, gyémántnak tűnő kövekkel kirakott nyakékkel és egy feketeköpenyes, fehérmaszkos férfivel kiegészítve sétál a színpadon, a zongoránál a dal szerzője, Andrew Lloyd Webber kíséri. Igen, kitalálták. Ez az Operaház fantomjának a betétdala. Prince a közönségben ül és nem tapsol, Jay-Z igen.

4:10 Jeremy Irons a széksorok mögül sétál elő és éppen felvezetné a legjobb rövidfilmeket, amikor durranás hallatszik. Irons megőrzi a nyugalmát és csak annyit mond: "remélem, nem talált". Micsoda hidegvér. (Egy olvasó azonnal megjegyzi, hogy egy színész valószínűleg nem ijed már meg egy kiégő színpadi lámpa pukkanásától.) A nyertes Andrea Arnold rövidfilmje, a Wasp, ami egy egyedülálló anyáról szól. A legjobb rövid animációs film díját Chris Landreth veheti át Laura Linney-től.

4:17 Megvan az Aviátor soron következő Oscarja: Robert Richardson, a film operatőre Kate Winslettől veszi át az aranyszobrot (nem szobrocskát). Ötből öt. Eddig. Salma Hayek és Penelope Cruz erős mexikói illetve spanyol akcentussal adják át a legjobb hang és hangmérnökök díját. Az első kategóriát a Ray szakemberei nyerik, ezzel megtörik az Aviátor sikerszériáját. A legjobb hangmérnökök díját a Hihetetlen család kapja.

Beyonce tovább dalol

4:29 Melanie Griffith már a vörös szőnyegen beígérte, és most itt van: Antonio Banderas énekli a Che Guevara: A motoros naplója betétdalát, A folyó másik oldalát. Santana kíséri fekete gitárján. Banderas fehér ingben ül egy bárszéken, mögötte műfal, műkövekből, szürreális. A végén dobbant egyet a lábával.

4:35 "Oprah Winfrey olyan gazdag, hogy az előbb láttam John Kerry-t, ahogy megkérte a kezét" - poénkodik Chris Rock a volt elnökjelölt jómódú feleségén, Theresa Heinzen. Oprah zavartan legyintget.

4:41 John Travolta átadja az Én, Pán Péter zeneszerzőjének, Jan Kaczmareknek a legjobb filmzenéért járó Oscart. A különleges humanitáriánus díjat, a Hersholt-díjat Scorsese adja át Roger Mayernek, az Amerikai Filmarchívum elnökének: "Barátom" - mondja. Feketekeretes szemüvegében Scrosese meghatottan hallgatja Mayer beszédét, de az is lehet, hogy közben arra gondol: "lehet, lehet, hogy ma éjjel sikerül és hatodszorra végre megnyerem az Oscar-díjamat."

4:51 In Memoriam. Yo-Yo Ma csellózik a 2004-ben elhunyt filmesek emlékére. Köztük volt Ronald Reagan, Peter Ustinov, Jerry Orbach, Janet Leigh, Virginia Mayo, Phillippe de Broca és Marlon Brando. Amikor a felirat Brando nevéhez ér, felerősödik a taps, egy-két fütty is elhangzik.


Klikk!
4:58 Újabb dal következik, Sean Combs, alias P. Diddy vezeti fel a Polar Expressz-dalt, a Believe címűt: "emlékezzünk a bennünk rejtőző gyermekre". Nem lehet eldönteni, viccel-e. Beyonce közben átöltözött, csillogó kék ruhában énekel, mellette Josh Groban, a bársonyoshangú fiatalember. Egyetlenegyszer sem mozdulnak el a helyükről, de átérzéssel villog a szemük.

5:03 Prince tűnik fel és kicsit unott mosollyal kihirdeti a legjobb filmdal díját: a nem sokkal ezelőtt Banderas által elénekelt A folyó másik oldala (Al otro lado del río) nyert. A dalszerző, Jorge Drexler, köszönőbeszéd helyett el is énekli egy versszakát. Jobban, mint Banderas.

Swank-Bening 2:0

5:08 Pattanásig feszülnek az idegek. Bening és Swank párbaja eldőlt: Hilary Swank másodszor is megnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscart: "nem tudom, mit tettem ezért, hogy ezt elérhettem. Csak egy lány vagyok, aki egykor lakókocsiban élt és volt egy álma." Swank férjének, Morgan Freemannek, szüleinek, ügynökeinek, ügyvédeinek köszönte meg, majdnem lekeverték, olyan hosszan. "Hé, várjanak, Clintig még nem is jutottam el, őt hagyom utoljára!" Clint Eastwood, a Millió dolláros bébi rendezője csendesen mosolyog. Annette Beninget csak egy pillanatra látni, lelkesen tapsol Swanknek, aki ezekben a pillanatokban másodszor ütötte el az Oscartól.

5:16 A legjobb külföldi film díja a Belső tengeré, Alejandro Amenabartól. A legjobb forgatókönyv Oscarját Charlie Kaufman, Michel Gondry és Pierre Bismuth kapja a Makulátlan elme örök ragyogásáért. Nem csoda, senkit nem lep meg a döntés, nagyszerű könyv.

5:25 Azt mondták, a legjobb színész díja sem lesz nagy meglepetés. Nem is lett. Jamie Foxx énekeltette kicsit a közönséget és legelőször a tavaly elhunyt Ray Charlesnak ajánlotta díját, aztán Taylor Hackfordnak, a rendezőnek köszönte meg, hogy tizenöt évet várt ezzel a filmmel, és így ő játszhatta el ezt a szerepet. Aztán a lányához fordult, aki elkísérte a gálára: "Köszönöm, hogy az előbb odabújtál hozzám és azt mondtad: apu, ha nem nyersz, akkor is jó vagy." Foxx a végén néhai nagyszüleire emlékezve könnyekig hatódott, a közönséggel együtt.

Eastwood és még egyszer Eastwood


5:34 Nem, nem sikerült hatodszorra sem. Clint Eastwood, és nem Martin Scorsese nyerte a legjobb rendező Oscar-díját. Eastwood feleségének és kilencvenhat éves édesanyjának köszönte meg a sikert. "Boldog vagyok, hogy itt lehetek, hogy dolgozhatok. Még előttem az élet, kölyök vagyok még" - mondta a hetvennégy éves színész-rendező.

5:40 És öt perccel később ez is eldől: a hetvenhetedik Oscar-gálán a legjobb film díját a Millió dolláros bébi nyerte. Nem az Aviátor. Martin Scorsesét a kamera öt perce nem meri mutatni, nem is látjuk többet ezen az estén. A terem állva tapsol. Barbra Streisand Eastwoodot öleli, valamit súg a fülébe. Chris Rock, aki végül nem okozott botrányt egy pillanatra sem, sebesen köszön el: "Ennyi volt, jó éjt, Brooklyn! Yo!"

Jó éjt, jó reggelt.