Nyolc Oscar-jelölést kaptak a meleg cowboyok

2006.02.01. 09:14
Nyolc Oscar-jelölést kapott a meleg cowboyok tragikus románcáról szóló, Ang Lee rendezte Brokeback Mountain című amerikai filmdráma, többek között díjesélyes a legjobb film, a legjobb rendező és Heath Ledger alakítása révén a legjobb színész kategóriában - jelentette be kedden Beverly Hillsben az Amerikai Filmakadémia. Magyar díjazott nem lesz az Oscar-gálán, mivel az Amerikában agyondicsért Sorstalanság nem kapott jelölést.

Az Oscar-díjakat idén 78. alkalommal ítéli oda az Amerikai Filmakadémia. A filmvilág legrangosabb díjkiosztó ünnepségét március 5-én rendezik meg Los Angelesben.

#alt#
Mira Sorvino színésznő és Sid Ganis, a filmakadémia elnöke bejelenti a jelöléseket

Legjobb film, legjobb rendező

A legjobb filmért járó szobrocskáért a Brokeback Mountainen kívül versenyeznek még a Truman Capote íróról szóló Capote, a már magyar mozikban is játszott Ütközések, az egyesült államokbeli kommunistaüldözés időszakáról szóló, George Clooney rendezte Jó éjt, jó szerencsét (Good Night and Good Luck), valamint Steven Spielberg részben Budapesten forgatott alkotása, a München, amely az 1972-es müncheni olimpián tizenegy izraeli sportoló meggyilkolását követő eseményeket dolgozza fel.

Ang Lee vetélytársai a legjobb rendező kategóriában Bennett Miller (Capote), Paul Haggis (Ütközések), George Clooney (Jóéjt, jószerencsét) és Steven Spielberg (München).

Legjobb főszereplő

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjra jelölték Heath Ledger (Brokeback Mountain) mellett Philip Seymour Hoffmant (Capote), Terrence Howardot (Hustle and Flow), Joaquin Phoenixet (A nyughatatlan, Walk the Line) és David Strathairnt (Jóéjt, jószerencsét).

A legjobb női főszereplőnek járó címért Judi Dench (Mrs. Henderson Presents), Felicity Huffman (Transzamerika), Keira Knightley (Büszkeség és balítélet), Charlize Theron (North Country) és Reese Witherspoon (A nyughatatlan) versenyez.

#alt#
Mira Sorvino és Sid Ganis

Legjobb mellékszereplő

George Clooneyt a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is jelölték a Sziriánában nyújtott teljesítményéért, ellenfelei Matt Dillon (Ütközések), Paul Giamatti (A remény bajnoka), Jake Gyllenhall (Brokeback Mountain) és William Hurt (Erőszakos múlt).

A legjobb női mellékszereplőként Oscar-jelöltek idén: Amy Adams (Junebug), Catherine Keener (Capote), Frances McDormand (North Country), Rachel Weisz (Az elszánt diplomata) és Michelle Williams (Brokeback Mountain).

Legjobb külföldi film és legjobb forgatókönyv

A legjobb külföldi film címért versenyben vannak: az olasz Don't Tell, a francia Joyeux Noel, a palesztin Mennyország most, a német Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel és a dél-afrikai Tsotsi.

A legjobb forgatókönyv kategóriában jelölést kapott Paul Haggis és Bobby Moresco (Ütközések), George Clooney és Grant Heslov (Jó éjt, jó szerencsét), Woody Allen (Meccslabda, Match Point), Noah Baumbach (The Squid and the Whale) és Stephen Gaghan (Sziriana).