A népítélet szerint Scorsese ütötte ki Eastwoodot

2005.02.28. 14:01
Február 28-án 5:38 perckor az Oscar díjkiosztó gálával egyidőben az Index is lezárta az Oscar-szavazását. A kétezer olvasónk fele tippelt arra, hogy a nincstelen bokszolónőt kiüti a megrögzött milliárdos és csak 392-en sejtették az ellenkezőjét. Vagyis az Önök szavazata szerint rászámolással nyert Martin Scorsese Aviátora, és csak második lett Clint Eastwood - időközben Oscar-győztessé vált - Millió dolláros bébije. A valódi Oscar-győztesre tippelt olvasónk között - a jelölt filmek forgalmazóinak jóvoltából - filmes ajándékokat sorsoltunk ki.

Február 25-én feltettük Önöknek a kérdést, hogy az öt legjobb filmre jelölt mozi közül melyik lesz az Oscar-győztes. Hétfőn hajnalban az Oscar gálával egyidőben tartott összesítéskor kiderült, hogy 960 olvasónk gondolta úgy, hogy a DiCaprio-féle Howard Hughes háztetőket kaszáló lángoló repülője (Aviátor) esélyesebb az Oscarra, mint a Hilary Swank alakította bokszolónő.

Mialatt február 28-án 5:38 perckor Clint Eastwood, a Millió dolláros bébi rendezője éppen átvette a legjobb filmnek járó díját a hollywoodi Kodak Theatre-ben, kiderült, hogy az Index olvasói közül a 2000-ből csak 392-en tippeltek erre a lehetőségre. Az Eastwood-film esélyeit Scorsese várható jelölése mellett az is ronthatta, hogy a film csak március 10-én kerül magyar mozikba, így olvasóink nem tudhatták mire (nem) szavaznak.

Harmadik helyezett lett az Önök szavazata alapján a zenés mozi (Ray) a soul atyjáról, Ray Charlesról, negyedik az Én, Pán Péter életrajzi film az angolszász gyermekirodalom egyik legnépszerűbb darabjának születéséről, és ötödik lett Alexander Payne filmje (Kerülőutak) a két jóbarátról, akik hétnapos bortúrára indulnak Kaliforniában.

A 392 helyesen tippelő olvasónk között a jelölt filmek forgalmazóinak - a UIP Dunafilm, az SPI International és a Mokép - jóvoltából 13 filmes ajándékot sorsoltunk ki. A nyertesek, akiket mailben is értesítünk: alter, borkos34, dombi, gabi66, kovaxbela, melonle, muczi, museum, queen_ili, schwarzi, solteszm, szep.peter és szzuszo.