Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Vészforgatókönyv készül az Oscar-díjkiosztóra

2008.01.17. 08:05
A hollywoodi írósztrájk miatt két forgatókönyv is készül a február 24-i Oscar-díjkiosztóra: az egyik a hagyományos csillogó sztárparádé terve, a másik egy alternatív program a gála megmentésére, közölte Gil Cates producer.

Az időpont közeledik, és a forgatókönyvírók három hónapja tartó munkabeszüntetésének még mindig nem látni a végét. Így továbbra is bizonytalan, hogy milyen körülmények között oszthatják majd ki az amerikai filmipar legfontosabb díjait.

Az Oscar-díj előszobájának is tekintett Arany Glóbusz díjkiosztója már az írók munkabeszüntetésének áldozatául esett. A sztrájkot támogató színészek bojkottja miatt a filmes és televíziós díjakat a szokásos több órás fényes ünnepség helyett egy félórás száraz sajtótájékoztatón ismertették.

Gil Cates azt azonban el sem tudja képzelni, hogy a Oscar-díjkiosztó is ilyen sorsra jusson. "Megrendezzük" - szögezte le, hozzátéve: felkészülnek arra is, ha a sztrájk addig nem ér véget. Az esetleges alternatív show részleteit nem fedte fel, de utalt rá, hogy a "filmipar nagyágyúi", akik a díjakat kihirdetnék, szükség esetén rögtönöznének. "Nincs pánik, előkészítjük a gálát" - erősítette meg Sid Ganis, az Oscar-díjakat odaítélő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elnöke.

Mások viszont borúlátók. Harvey Weinstein, a róla elnevezett stúdió vezetője szerint "akárki akármit mond, ha az írók sztrájkja folytatódik és a színészek céhe támogatja, akkor egyszerűen nem lesz Oscar-show".

Az akadémia vezetői mindenesetre a vészforgatókönyvön törik a fejüket. Az alternatív műsorban valószínűleg az előre felvett bejátszások és filmrészletek játszanák a főszerepet, mivel a sztrájk miatt valószínűleg sok híresség lemondaná részvételét. Ha az írók céhe nem tud megegyezni addigra a stúdiókkal, akkor feltehetőleg arra fogják biztatni a színészeket, hogy ne tegyék lábukat a vörös szőnyegre a Kodak Színház előtt.

Patric Verrone, a forgatókönyvírók céhe nyugati parti szervezetének (WGA West) elnöke közölte: csak akkor lesz változás, ha megegyeznek az új munkaszerződésekről. A filmstúdiókkal bértárgyalásokat folytató képviseleti szervezet, a WGA azt már korábban bejelentette: elutasítja az akadémia arra vonatkozó kérését, hogy az Oscar-gála idejére szüneteltessék a sztrájkot. A két fél között december 7-én szakadtak meg a tárgyalások.

Verrone szerint az írók természetesen újra munkába állnának, de jó munkaszerződést szeretnének. A WGA West 7500 tagja támogatja a vezetőség stratégiáját, szögezte le.