Élő közvetítés az Oscar-gáláról

2008.02.24. 23:46
A 80. Oscar-gálán nem voltak meglepetések, minden kategóriában a legjobbak, vagyis a kedvenceink nyertek, így a Nem vénnek való vidék, Javier Bardem, Coenék, Marian Cotrillard. A biztonság kedvéért mi kiosztottuk a Legjobb bajusznak és őrült gyilkosnak járó Oscar-díjat is. Percről-percre.

01:30 - Az idei díjkiosztót kezdjük azzal, hogy mi kiknek szurkolunk:

A legjobb bajusz (és egyben színész): Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), amiben az egy főre eső felemelkedés és bukás pont elégséges az Oscarhoz.

A legjobb bajusz

A legjobb őrült gyilkos: a kategóriában Javier Bardem (Nem vénnek való vidék) és Johnny Depp (Sweeney Todd) megosztva.
A legjobb színésznő
: soha senki nem volt még ilyen szép nőként ennyire ronda, mint Marion Cotillard a Piafban.
A legjobb film
: Nem vénnek való vidéknek örülnénk a legjobban, de az Akadémia rajong az olyan nagy mítoszokért, mint a Vérző olaj.
Legjobb rendező kategória
: Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék), de félünk, hogy Paul Thomas Anderson (Vérző olaj) húzza be a címet az újabb amerikai álom leroombolásáról szóló filmjével.
A legtöbb jelölés
(8): Nem vénnek való vidék és Vérző olaj

Már fél órája sétálnak a vörös szőnyegen a sztárok, közben rengeteg interjút kell adniuk. Íme az útvonal.

1:31 - "Nem izgulok" - mondta George Clooney a Pro7 riporterének, miközben a barátnője riadtan nézett. Vajon megszólal az este során? A német riporter a Michael Claytonról kérdezi, és a politikai filmekről. De Návai Anikó kedvence elárulta, hogy most fejezi be az amerikai focis filmjét.

Javier Bardem levágatta a félelmetes Beatles-haját, amivel embereket ölt a Nem vénnek való vidékben

Az E! Online közvetítéséből kiderült, hogy Cameron Diaz Christan Diorban érkezett és a bátyja kísérte el, szeretjük.

1:38 - Marion Cotillard Gautierban érkezett, jól is néz ki. Szerényen nyilatkozik, természetesen nem vár sokat az estétől, csak szeretné jól érezni magát.

1:41 - "Soha nem néztem még Oscar-gálát" - mondja Tilda Swinton, akit a Michael Claytonban játszott szerepéért jelöltek, pedig idén szerepelt Tarr Béla A londoni férfi című filmjében is. És erről miért nem kérdezik?

"Az álmom valósággá vált tavaly. Holnap megyek vissza dolgozni" - mondta a tavalyi év legjobb színésznőjének választott Helen Mirren, aki bájos a vörös ruhájában.

1:49 - Colin Farrel édesanyjával érkezett és elfelejtett megborotválkozni.

1:53 - "Cronenbergé az érdem" - mondta a legjobb férfi színész kategóriájában jelölt Viggo Mortensen, aki hozzátette, a rendező nem tud jelen lenni ma este aki fiatalkorú kísérője, Sidney, nagyon boldog, hogy a színésszel lépkedhet végig a vörös szőnyegen. Mortensen szerényen fogadja első jelöléséért a gratulációkat.

2:00 - Hová lett Albert Györgyi?

2:08 - "Három hónapig éltem azzal a hajjal, jól megvicceltek vele" - mondta a zseniális gyilkost alakító Javier Bardem (Nem vénnek való vidék). Nem csak minket lepett ez meg. Szurkolunk neki.

2:14 - "Nem tud kibújni a szerepéből" - állítja az örökké mosolygó Cameron Diaz az est egyik befutójának tartott Daniel Day-Lewisról.

2:30 - Kezdődik.

2:35 - A forgatókönyvíró-sztrájk után a sminkesek sztrájkjáról beszél kezdetnek Jon Stewart, majd a Vainty Fair-buli elmaradásán nevetgél. "Az idei Oscar-díj a pszichopata gyilkos-filmekről szól, ezért az Isten áldja meg a tini terhességet, ami szerethető" - utalt a Juno című filmre.

Daniel Day-Lewis két óriási fülbevalójával a Karib-tenger kalózaira készül?

A Vágy és vezeklésnek azért örül Stewart, mert végre csináltak az ősi zsidó ünnepről, a Jom Kippurról egy filmet. Néhányan felnevettek: "Most már tudom, hol ülnek a zsidók." Jack Nicholsont lerabbizza. Vicces este ez.

"A Norbit is kapott jelölést. Az Akadémia gyakran figyelmen kívül hagy rossz filmeket" - Stewart.

2:43 - Legjobb jelmez: Erzsébet - Az aranykor A 98-as Erzsébet (Shekhar Kapur tervezett trilógiájának első része) csak a legjobb smink Oscarját kapta meg, pedig 7 kategóriában jelölték. Lehet, hogy ez rossz ómen, és Cate Blanchett ezért a szerepért semmit sem kap idén? Mondjuk az I'm Not There mellékszerepéért még vihet ma haza Oscart.

2:48 - "Az évek alatt csak egy dolog nem változott, hogy hosszú... vagyis kiszámíthatatlan" - mondta George Clooney az Oscar nyolcvanéves történetének összeállítása előtt.

2:52 - Legjobb animációs film: L'ecsó. Örülünk.

2:56 - Legjobb smink: Piaf. Megértjük, mert a rendkívül szép Cottilard iszonyatosan ronda.

3:00 - Amy Adams elénekli a Bűbájból a Happy Working Songot.

3:09 - Legjobb vizuális effekt: Az arany iránytű. Az átadó, Dwayne The Rock Johnson (aki sráckorában azt hitte, az emberek arca igazából is elolvadt a Frigyládában) valószínűleg még hosszú ideig csak erről a végéről tarthatja az aranyszobrocskát.

3:12 - Legjobb látványterv: Dante Ferretti és Francesca Lo Schiavo (Sweeney Todd). Ez nem volt kérdés. Ahogy az sem, hogy Cate Blanchett csodálatos.

Javier Bardem

3:21 - Legjobb férfi mellékszereplő: Javier Bardem (Nem vénnek való vidék). Ez volt az egyik legerősebb verseny az előzetesek alapján: Casey Affleck (Jesse James), Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson háborúja), Hal Holbrook (Into the Wild), Tom Wilkinson (Michael Clayton). Bardem megköszöni a Coenéknek a borzalmas haját! Meg Spanyolországnak és édesanyjának a díjat.

3:26 - Folytatódik a legjobb betétdal kategóriájának bemutatása. Jamal Joseph, Charles Mack és Tevin Thomas dala, a Raise It Up az August Rush című filmből.

3:29 - Legjobb rövidfilm: Zsebtolvajok Mozartja. Owen Wilson adta át, szinte szomorúan.

3:32 - Legjobb rövid animációsfilm: Péter és a farkas.

Tilda Swinton

3:42 - Legjobb női mellékszereplő: Tilda Swinton (Michael Clayton). Itt is nagyon erős volt a verseny: Cate Blanchett (I'm Not There), Ruby Dee (Amerikai gengszter), Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés), Amy Ryan (Hideg nyomon). Ez a győzelem kicsit Tarr Bélának is szól! Swinton a díjat az amerikai ügynökének köszöni meg, akinek a feje és a feneke is hasonlít az Oscarra. A díjazott megdícsérte Geroge Clooney-t a Batman és Robinban nyújtott szerepéért a ruhájáért.

3:47 - "Az este végén megszámoljuk újra a terhes nőket, mivel Jack Nicholson is itt van" - mondta Stewart, miután Jessica Alba és Cate Blanchett is terhes.

3:50 - Legjobb adaptált forgatókönyv: Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék). A díjat Josh Brolin, Coenék főszereplője adja át a Vágy és vezeklás főszereplőjével. Utóbbi vesztett ebben a kategóriában. Itt még futottak: Sarah Polley (Away from Her), Ronald Harwood (Szkafander és pillangó), Vérző olaj (Upton Sinclair).

3:54 - Újabb borzalmas betétdal a Bűbájból, most a That's How You Know. Tényleg nem volt egy jó betétdal idén?

4:01 - Ismétlős és improvizációs poén! Gyorsan összedobtak az előző Stewart poénkodásra egy Legjobb baba-kategóriát: Jessica Alba, Cate Blanchett és Nicole Kidman versenyeztek, de Angelina Jolie nyert.

4:03 - Legjobb hangvágás: Bourne ultimátum.

Marion Cotillard

4:05 - Legjobb hangkeverés: Bourne ultimátum. És akkor vannak ezek a kategóriák, amikorra az első krízishez érkezik a néző.

4:10 - Legjobb színésznő: Marion Cotillard (Piaf). "You rock my life!" - mondta Marion Cottilard, aki hihetetlen drágán vette át a díjat. A BAFTA és a bostoni filmkritikusok díja után az Oscart is elnyerte Piaf megformálásáért a színésznő. Marion Cotillard korábban olyan (főleg francia) romantikus filmekben játszott, mint a Bor, mámor, Province (2006), a Te meg én (2006) a Szeress, ha mersz (2003) vagy a Lisa (2001), de láthattuk őt a Taxi-sorozatban is. Forest Whitaker adta át a díjat Cate Blanchett (Elizabeth: Aranykor), 43 év után jelölték újra Julie Christie-t (Away from Her), a harmadik jelölését kapja Laura Linney (The Savages), Ellen Page (Juno). A francia életrajzi film három jelölésből kettőt díjra váltott, azért ez már valami.

4:17 - Az első normális betétdal, a Falling Slowly a Once című filmből. Ennek szurkolunk:

Legjobb vágás: Christopher Rouse (Bourne ultimátum). Lássuk be, jól dolgozott.

4:30 - "Ez a jobbik része az öregedésnek, a többit nem ajánlom" - mondja a legendás Robert F. Boyle, látványtervező az őt fogadó standing ovation láttán. A 99 éves művészt jelölték Oscar-díjra az Észak-északnyugat a Vidáman, vidáman , a Hegedűs a háztetőn és a Mesterlövész díszleteiért, de egyszer sem nyert el. Első munkája egy farkasemberes film volt 1941-ben, és a horror és a thriller műfajához később is hű maradt. Együtt dolgozott Hitchcock-kal a Madarakon is, de számos westernfilm díszleteit is ő álmodta meg.

4:44 - Legjobb külföldi film: A pénzhamisítók (Ausztria) Versenyben voltak még: Beaufort (Izrael), Katyń (Lengyelország), Mongol (Kazahsztán), 12 (Oroszország). De a nagy csalás, hogy itt nem jelölték a cannes-i fődíjas román filmet, a 4 hónap, 3 hét, 2 napot.

4:46 - Elérkeztünk az este utolsó betétdalához, ami a harmadik darab a Bűbájból, ennek So Close a címe:

4:50 - Legjobb betétdal: Glen Hansard és Marketa Irglova (Once) Haha, három dallal bukott a Bűbáj.

4:57 - Visszahívták a Marketa Irglovát, akit az előbb lekevertek. Ilyen még nem volt!

Legjobb operatőr: Robert Elswit (Vérző olaj). Azért soroljuk fel, kikkel szállt harcba: Roger Deakins (Jesse James meggyilkolása), Seamus McGarvey (Vágy és vezeklés), Janusz Kaminski (Szkafander és pillangó), Roger Deakins (Nem vénnek való vidék). Az igazi ajándék mégis Cameron Diaztól átvenni a díjat.

5:04 - Az elmúlt egy évben elhunyt filmesekre emlékezünk, köztük Kovács Lászlóra.

5:09 - Legjobb filmzene: Dario Marianelli (Vágy és vezeklés). Ez az első díja a Ian McEwan regényéből készült filmnek.

5:11 - Legjobb rövid dokumentumfilm: Freeheld

5:16 - Legjobb dokumentumfilm: Taxi to the Dark Side, ami egy ártatlan taxisofőr meghurcolásán és meggyilkolásán kersztül mutatja be a szeptember 11 után megváltozott világot Afganisztántól Irakon át a guantanamói börtönig. Nem csoda, ha jól fogadták az inkább demokrata-pártinak tartott hollywoodi körökben.

5:24 - Legjobb eredeti forgatókönyv: Diablo Cody (Juno). A sztiptíztáncosnőből lett Oscar-díjas a Flinstone-család forgatásáról jött át, valószínűleg minden idők legrondább ruhájával. Pedig itt volt a kedvencünk, a Plasztik szerelem is Ryan Goslinggal.

5:37 - Legjobb színész: Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), aki második Oscarját söpörte be, bár a mostanira 18 évet kellett rá várnia. 1990-ben A bal lábamért még hosszú hajjal kapta meg a szobrot. 94-ben egy újabb ír témájú filmért, az Apám nevébenért jelölték, de sem ezzel, sem a 2003-as New York bandáinak ír gengsztervezéreként sem sikerült dupláznia. Elég jó színészek elég komoly filmekben, megérdemlik a felsorolást: George Clooney (Michael Clayton), Johnny Depp (Sweeney Todd), Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah), Viggo Mortensen (Eastern Promises). De tényleg Daniel Day-Lewis volt a legjobb, egyértelmű volt.

Legjobb rendező: Joel Coen és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék) A legjobb rendezők ők voltak idén: Paul Thomas Anderson (Vérző olaj), Tony Gilroy (Michael Clayton), Jason Reitman (Juno), Julian Schnabel (Szkafander és pillangó). "Nem tudok sokat hozzátenni az előzőekhez, köszönöm" - mondta Ethan Coen.

Legjobb film: Nem vénnek való vidék nyert, és örülünk neki. Joel elmesélte, hogy Ethannel super 8-asra forgatták első filmjüket Henry Kissinger On the Go címmel. 97-ben a Fargo-ért a Coen fivéreket négy kategóriában jelölték: legjobb film, vágás, rendezés, forgatókönyv, de csak az utóbbit nyerték el. Nekik nem, de Walt Disneynek 1954-ben sikerült az a bravúr, hogy egymaga elvitt 4 Oscart. Idén a Coen fivéreket megint 4 kategóriában jelölték a Nem vénnek való vidékért (legjobb vágás, film, rendezés, forgatókönyv), és ebből most az utóbbi hármat be is söpörték. A Fargo (1996), az Ó, testvér, merre visz az utad? (2000) vagy Az ember, aki ott se volt (2001) díjait és jelöléseit sokáig lehetne sorolni, de mindenképp említést érdemel A nagy Lebowsky (1998) is, amit bár nem halmoztak el díjesővel, de legalább olyan jó, mint a fentiek. Denzel Washington a következő filmeket sorolta még fel szigorúan: Vágy és vezeklés, Juno, Michael Clayton, Vérző olaj.

Jó éjt/Jó reggelt!