Pingvin is indul az Oscarért

2005.09.25. 12:25
A jövő évi Oscaroknak már a hónap elején elindult az esélylatolgatása, a dokumentumfilmesek azonban más helyzetben vannak: szeptember 1-jére be kellett adniuk 20 példányban filmjeiket az Akadémiának, így a válogatók már végzik a munkájukat, írja a filmhu. Kerekesszékes rugbysek, totyogó császárpingvinek és a magyar ciánszennyezéses természetfilm is esélyes a dokumentumfilmes Oscarra.
Persze a dokumentumfilmeseknél is komoly esélylatolgatásokkal telik a várakozás. A Nemzetközi Dokumentumfilmes Szövetség (IDA) a napokban jelentette be a döntőseit a saját szakmai díjaira, melyeket december 9-én adnak majd át Los Angeles-ben. Az IDA listáján 13 egészestés dokumentumfilm szerepel. A 13-as lista tagja Kocsis Tibor romániai Verespatakra tervezett aranybányáról szóló filmje, az Új Eldorádó is.

Kerekeszszékes rugby

A legismertebbek között van Michele Ohayon Cowboy del Amor című munkája, olyan emberről, aki ígéretes mexikói feleségeket kerít kiábrándult amerikai férfiaknak. Az önmagát komédiának definiáló alkotás szlogenje: "Love knows no borders!" Alex Gibney Enron: The Smartest Guys in the Room (Enron: A legügyesebb srácok a szobában) című opusza egy pénzügyi botrányt dolgoz fel, amikor Amerika 7. legnagyobb vállalatának, az Enronnak a vezetői összefogtak és 1 milliárd dollárral leléptek, faképnél hagyva a befektetőket és alkalmazottaikat.

Henry Alex Rubin és Dana Adam Shapiro nálunk is épp a mozikban futó Murderball (Gyilkos labda - A kerekesszék harcosai) című filmje végtagbénult rugbyjátékosokat mutat be, akik kerekesszékekben száguldozva kőkemény fullcontactos rugbyt játsszanak (klikk az előzetesre). Eugene Jarecki a Why We Fightban (Miért harcolunk?) az amerikai külpolitikával foglalkozik, vagyis az USA folyamatos háborúzására keres a szalagcímnél mélyebb okokat.

Egy soros pingivinek

Persze az IDA jelöltjei nem biztos, hogy az Akadémia válogatóinak is elnyerik a kegyét, és nem is szerepel a listán az év két leggyakrabban emlegetett dokumentumfilmje Paul Provenza The Aristocrats (Arisztokraták) és Luc Jacquet March of the Penguins (A pingvinek vándorlása) című mozija.

A National Geografic gyártásában készült pingvines film pedig olyan népszerű, hogy 70 millió dolláros bevételével akár más kategóriákban is jó eséllyel indul: a legjobb fényképezés és filmzene díjáért. Sőt, egyesek szerint még a legjobb film díját is megkaphatja. A történet szerint a Föld egyik legzordabb vidékén, a könyörtelen antarktiszi jégsivatagban minden télen egy igazán figyelemre méltó utazás veszi kezdetét: császárpingvinek ezrei hagyják el biztonságos óceáni otthonukat, és felmásznak a megfagyott jégre, hogy elinduljanak a szélsőségesen sivár, teljesen élettelen vidéken át. Hóvihartól elvakultan, erős szélvágásokkal kísérve egy egyszerű sorban haladnak, eltökélten, hajthatatlanul, egy felsőbb kényszernek engedelmeskedve. A film narrátora Morgan Freeman.