Eastwood újra kiütheti Scorseset

2006.10.19. 00:04
Clint Eastwood lehet a legtöbb rendezői Oscarral díjazott rendező, ha idén is elhappolja a szobrot Martin Scorsese elől. Jack Nicholson beérheti a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburnt. A szeptember 11-et feldolgozó filmek pedig szerény kilátásokkal néznek az Oscar-gála elébe az AP szerint. Persze mindez csak találgatás, a nevezés január 23-án lesz hivatalos.

A 2004-es év nagy nyertese, Clint Eastwood idén a Flags of Our Fathers című második világháborús filmmel tér vissza. A hetvenhat éves színész korábban a Millió dolláros bébivel és a Nincs bocsánat című westernnel szerezte meg a legjobb rendezésért járó Oscart. 2006-os filmdrámája a propaganda által teremtett hősiesség hamis eszményét vesézi ki. Ha megkapná a filmért a legjobb rendezőnek járó Oscart, azzal ő lenne a negyedik, aki ebben a kategóriában három, vagy annál több szobrot birtokol, és az első, aki kétszer nyomja le Scorsesét. John Ford néggyel vezeti a listát, mögötte Frank Capra és William Wyler álnak három-három aranyszoborral.

Eastwood vs. Scorsese


Damon és Di Caprio a Téglában

Martin Scorsese, akit bár ötször jelöltek, még egyetlen Oscart sem vihetett haza, most A tégla című gengszterfilmmel indulhat versenybe. Két éve Eastwwood vitte el az orra elől a legjobb rendezésért járó Oscart, akkor Scorsese az Aviátorral volt versenyben. A Tégla a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi film amerikai feldolgozása, a színészgárda tagjai közül Leonardo DiCapriót és Matt Damont is díjazhatják, de a filmet a már háromszoros Oscar-díjas Jack Nicolson viszi a vállán. Egy negyedik elismeréssel Nicholson Katharine Hepburnnel kerülhetne egy skatulyába, aki eddig a legtöbb színészi teljesítményért járó szobrot nyerte.

A Velencei Filmfesztiválon felkapott Királynő című angol drámáért Helen Mirrent tartják esélyesnek a legjobb színésznőnek járó díjra. A címszereplőt, a jelenlegi brit uralkodóház fejét, II. Erzsébet királynőt alakítja. A film a legjobb rendezésért is versenybe szállhat, de a Tony Blairt játszó Michael Sheent is jelölhetik legjobb színésznek.

Helen Mirren fő vetélytársa Penelope Cruz lehet, aki a Volverben lett Pedro Almodovar múzsája. Vagy Kate Winslet, aki az Amerikai szépségre hajazó Little Children című külvárosi szatírában játszik kismamát.

Legjobb mellékszereplők

Brad Pitt és Cate Blanchett is esélyes a legjobb mellékszereplőnek járó díjra, a páros nyaralását fegyverrel játszadozó gyerekek rontják el a 21 gramm rendezőjének új filmjében. Martin Sheen fia, Emilio Estevez a Bobby című filmmel elég neves színészt gyűjtött össze ahhoz, hogy több helyet is kitöltsön a legjobb mellékszereplőnek járó Oscarra jelöltek listáján. A film Robert Kennedy meggyilkolásának éjszakáján játszódik, és azokra az emberekre koncentrál, akik akkor jelen voltak az Ambassador Hotelben. A lehetséges jelöltek között szerepel Laurence Fishburne, Sharon Stone, Anthony Hopkins és Demi Moore.

01.09.11.

Bemutatásra váró filmek
Tartogathatnak még meglepetéseket a premier előtt álló filmek. Ilyen a Jamie Foxx, Beyonce Knowles és Eddie Murphy szereplésével forgatott musical, a Dreamgirls, Steven Sonderbergh filmje, a The Good German és a Robert De Niro által rendezett The Good Sepherd Matt Demon és Angelina Jolie főszereplésével.

Oliver Stone World Trade Centere és Paul Greengrass United 93-as című filmjei elsőként ültették szélesvászonra a szeptember 11-i eseményeket. A 93-as járat utasainak tragédiáját feldolgozó film névtelen szereplőgárdája miatt esélytelen színészi teljesítményért járó díjakra, de más kategóriákban kaphat jelöléseket. A World Trade Center jobb kilátásokkal rendelkezik, a két torony alatt rekedt tűzoltókat alakító Nicolas Cage, vagy Michael Pena szentimentális játéka is Oscar-gyanús. Magyarország a Fehér tenyeret nevezte a legjobb idegen nyelvű film kategóriába, a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki azt az öt szerencsés jelöltet, akik az Oscarért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2007. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-én 79. alkalommal kerül sor a hollywoodi Kodak Theatre-ben.